DELEN IN DE VEERTIGDAGENTIJD: De 25%-revolutie van de stille meerderheid

Laatst bijgewerkt: maandag 22 mei 2023 Gepubliceerd: zaterdag 25 maart 2023

Klimaat. Armoede. Oorlog. Energie. De ene crisis is nog niet voorbij of daar is de volgende al. Toeval? Allesbehalve. De onstilbare honger van ons economisch model drijft mens en planeet voorbij hun grenzen. De effecten laten zich overal voelen. Extreme weersomstandig heden, stijgende voedselprijzen en hoge energiekosten zijn ook bij ons dagelijkse kost geworden. Tegelijk wordt duidelijk dat de lasten ongelijk verdeeld zijn, niet enkel bij ons, maar ook verder van huis. Het zijn vooral de armste en meest kwetsbare landen die het hardst getroffen worden, hoewel zij het minst bijdragen tot het probleem. 

Gelukkig is er een alsmaar grotere groep bewuste burgers die met een kritische blik naar de wereld kijkt en beseft dat het anders moet. Meer nog, we komen op straat en laten onze stem klinken. De hamvraag is wel: hoe houden we het vol? Na alle luide protesten en gedurfde acties, is er nog maar weinig structureel veranderd. Integendeel, het slechte nieuws stapelt zich op. Ook krijgen we door een mondige groep pessimisten voortdurend te horen dat iedere poging tot verandering hope loos is. Een druppel op een hete plaat... 

Je zou je voor minder afvragen: een echt verschil maken, kan dat?

Wij, met Broederlijk Delen, geloven van wel. Wist je dat een kwart van de bevolking volstaat om blijvende verandering in de samenleving te realiseren? Daarom roepen wij op tot de 25%-revolutie, een activistische beweging die streeft naar een duurzame wereld zonder ongelijkheid. Een beweging met delen en herverdelen als haar vreedzame strijdwapens. Een beweging die solidariteit en soberheid hoog in het vaandel draagt. 

Gezocht: activisten 

Met 25% kunnen we het 100% anders doen. Klinkt goed, toch? Hoe talrijker ons aantal, hoe luider onze stem. De 25%-revolutie zoekt hardcore activisten om samen met ons het verschil te maken. Nu, misschien zou jij jezelf nooit als activist benoemen of misschien net wél? Je hoeft geen rebel te zijn om mee te doen met de 25%-revolutie. En geen hard verzet te plegen om een activist te zijn. De radicaliteit van ons activisme ligt elders. Wat ons verbindt, is ons geloof in rechtvaardigheid. Onze wil om impact te maken. En de bewuste stappen die we daartoe zetten, hoe groot of hoe klein die ook mogen zijn. Zo zijn we activist, elk op onze eigen manier. 

Verwachten we dan dat elke stille supporter ineens de luidste van het land wordt? Nee, want de 25%-revolutie is er om ieders stem te vertegenwoordigen: Zij die scherp de wereld analyseren, weten dat het huidige systeem niet werkt en snakken dan ook naar verandering. Maar ook zij die niet per se hun stem laten horen. De 25%-revolutie is op die manier zelfs de stem van de stille meerderheid. Ideaal om op die manier een groepsgevoel te creëren, zodat iedereen zich actief betrokken voelt en niet langer het gevoel heeft er alleen voor te staan. 

Wereldwijd beweging maken

Al jaren tonen velen, onder andere in Afrika en Latijns-Amerika, hoe het anders kan. Dat bewijzen Irma uit Guatemala, Chantal uit Rwanda en Laurent uit Burkina Faso. Wat hen verbindt, is hun geloof in de collectieve kracht van de gemeenschap. Ze tonen zich solidair en laten hun stem horen. Én ze motiveren anderen om hetzelfde te doen. 

Guatemala 

In Guatemala sensibiliseert ‘Pasto ral de la Tierra San Marco’ gemeenschappen voor hun recht op water en grond. Water is er, naast grond, ongelijk verdeeld, terwijl water een gemeenschappelijk goed is en toebehoort aan iedereen. Bovendien verenigt Pastoral de la Tierra San Marco organisaties om sa men hun stem te laten gelden tegenover de overheid en bedrijven. We maken tijdens de campagne kennis met Doha Irma Guinac Alvarado, een 51-jarige inheemse vrouw, die uit volle overtuiging deelneemt aan het verzet. 

Rwanda 

Ook in partnerland Rwanda staat een vrouw centraal, Chantal Uwi zeyimana. Chantal kwam in 2017 in contact met partnerorganisatie 'Duterimbere' die werk maakt van gendergelijkheid en de zelfredzaamheid van vrouwen. Duterimbere werkt aan drie doelstellingen: het creëren van werkgelegenheid via kleine en middelgrote ondernemingen, het verbeteren van voedselzekerheid en de toegang tot duurzame energiebronnen. Chantal is een knap voorbeeld van hoe het anders kan. 

Burkina Faso 

Tot slot maken we kennis met een trouwe partner van Broederlijk Delen, 'Inades-formation' , en dit via Laurent Kebre in Burkina Faso. Met de steun van Inades-formation hebben Laurent en zijn gezin veel kennis opgedaan over duurzame land bouwpraktijken en is hij ondertussen een heus voorbeeld voor andere landbouwers. Een noodzaak als je weet dat meer dan 80% van de bevolking van Burkina Faso van de landbouw leeft. Een land geteisterd door de klimaatverandering, ont bossing, overbegrazing en onaangepaste landbouwpraktijken. 

Klaar voor de toekomst 

Met Broederlijk Delen durven we onze ambitie voor de toekomst uit te spreken. We houden daarbij vast aan de kracht van internationale solidariteit. In een wereld waarin er alsmaar meer onbegrip en afstand heerst, zoeken wij naar verbinding. De uitdagingen waar we vandaag voor staan, vereisen een wereldwijde samenwerking en geen terug plooien op onszelf. De komende jaren bouwen wij verder aan de 25%-revolutie als wereldwijde solidaire beweging. We voelen ons gesterkt door het immense engagement van onze vrijwilligers, partners, schenkers en sympathisanten. Ons verhaal begint en eindigt bij hen. 

Mag ik iedere Broederlijk Delen denker of doener een ontzettend fijne campagne toewensen? Eentje van koffiestops met hartverwarmende babbels, eentje van solidaire maaltijden met fijne tafelgenoten, eentje van deur-aan-deuracties met een glimlach als de deur opengaat, eentje met momenten van actie, stil vallen, inspirerende gesprekken en ontmoetingen. Eentje die ervoor zorgt dat jij en ik meer en meer mee deel uitmaken van die 25% en deel uitmaken van een betere, andere wereld! 

An Maes 

Hits: 1339