JoomlaTemplates.me by HostMonster Reviews

Vakantie als levensstijl

Laatst bijgewerkt: vrijdag 29 november 2019 Gepubliceerd: vrijdag 28 juni 2019

Vakantie wordt soms verkocht als waspoeder. Het hele jaar worden we onophoudelijk door reclameboodschappen aangespoord om toch maar vrij te nemen. Iedereen moet zo nodig de deur uit, op skivakantie, op krokusvakantie, paasuitstap en dan die echte grote vakantie. En in de tussentijd heb je nog ruim de kans om tijdens de vele weekends ons eigen landje te verkennen met zijn gastronomie, pretparken, kroegentochten en zovele andere mogelijkheden. Maar om met dat tempo mee te kunnen moet je fysiek en financieel wel sterk staan. En toch gaat er een bekoring van uit want wie niet mee kan, voelt zich al snel te kort gedaan en dat geldt voor een groot deel van de bevolking. En waarom eigenlijk?

Vakantie is niet iets dat verkocht moet worden, maar veeleer een levensgevoel, spontane vrijheid, menselijk geluk. Het is een manier van leven waar de liefde tot je huisgenoten centraal staat. Vakantie is een levensstijl, waar mensen dag in dag uit voor elkaar iets mogen betekenen.

Blij zijn om de ander… daarin zit het feest, en of dat feest nu wordt gevierd op een ‘costa’, of tijdens een zoektocht naar oude monumenten, of met een biertje in de tuin bij moeder thuis is niet de hoofdzaak. Wat telt, is dat men de ruimte krijgt om zich zo licht en vrij te mogen voelen als een vogel. Alleen echte liefde kan die ruimte scheppen. Een reisbureau kan dat niet.

Toerisme als grote uittocht

Waar vroeger toerisme nog eerder uitzonderlijk is het vandaag nu heel kenmerkend geworden voor onze moderne levenswijze. Toerisme is geen vlucht meer uit de dagelijkse realiteit, het maakt integraal deel uit van het leven. Ook al zeggen velen dat ze op reis gaan omdat ze het anders niet meer uithouden in de drukte van hun bestaan. Inpakken en wegwezen. De toerist gaat ook niet definitief weg. Hij stapt er enkel 'eventjes' tussenuit om er dan herboren en er weer tegenaan te gaan in zijn vertrouwde omgeving. Zonder dat veilige nest zou het reizen geen enkele zekerheid bieden en veel van zijn aantrekkingskracht verliezen.

Maar hoe dan ook, het toerisme is een merkwaardig fenomeen van trekken en zwerven. Maar dan meestal goed geordend en op voorhand goed gepland. Eenmaal per jaar is het de ‘grote’ uittocht, met miljoenen de baan op, op zoek naar andere horizonten, ontspanning, rust, zon, sneeuw, water, sensatie, andere culturen. Mensen gaan de wijde verte tegemoet vanuit een haast onweerstaanbare drang om de vaste verblijfplaats in te ruilen voor minder bekende oorden. Het gewone verliest immers rap zijn aantrekkingskracht en dan zoeken wij de bekoringen op van het ongekende, het andere … misschien ook wel de Andere.

 

Vakantie

 

Stop met het werk,

stop met de zorgen,

stop met de slaafse doordeweekse sleur,

stop met de haast en het hollen.

 

Leg alles stil:

machines, muizennesten, onmin en verdeeldheid.

Wordt stil in jezelf.

 

Ouders maken weer tijd voor hun kinderen.

Kinderen krijgen tijd om te spelen.

Mensen worden nomaden op zoek naar nieuwe dingen.

 

Vakantie is zweven, terugvinden wat verloren was:

man en vrouw, kinderen, zichzelf,

een stukje natuur, de hemel op aarde,

weldoende rust, het verloren paradijs

ja misschien ook God.

 

(naar abdij Berne)

Hits: 1851