JoomlaTemplates.me by HostMonster Reviews

Misdienaars en acolieten@work

Laatst bijgewerkt: donderdag 03 oktober 2019 Gepubliceerd: vrijdag 13 september 2019

Sinds enkele jaren is er in onze Pastorale Eenheid een gezamenlijke ‘misdienaarswerking’. Zowel jongeren als volwassenen zetten zich in om misdienaar en acoliet te zijn tijdens de liturgie. Door hun inzet worden de eucharistievieringen mooi en verzorgd. In de weekendvieringen zijn misdienaars niet weg te denken. Zij dienen niet alleen de priester of diaken, ze dienen de hele gemeenschap. Op hun manier helpen zij ons om in de vieringen Jezus Christus op het spoor te komen. Ze bouwen mee aan de hartelijke sfeer en het feestelijke karakter van de eucharistie. En met een verzorgde intredeprocessie, met wierook, flambeeuwen, Bijbelboek, helpen zij om de overgang te maken van het leven naar het gebed. Op die manier helpen ze de andere mensen in de kerk om mee te bidden en te vieren. We spreken over jonge misdienaars (< 12 jaar), grote misdienaars (tussen 12 en 18 jaar) en acolieten (> 18 jaar)

Jonge misdienaars

Het is je wellicht opgevallen dat het aantal jonge misdienaars in de verschillende kerken niet zo groot is. Regelmatig trekken priesters, teamleden en plaatselijke contactpersonen naar scholen om jongeren warm te maken om misdienaar te worden. Het aanvankelijk jeugdig enthousiasme in de klas waait echter snel over wanneer de jongeren met die vraag bij hun ouders komen. Als ze thuis er niet voor open staan, is het in de praktijk moeilijk om misdienaars te vinden. Gelukkig zijn er ook jongens en meisjes die met veel enthousiasme en gedrevenheid de eucharistievieringen dienen, en daarin gesteund worden door hun ouders. We willen hen dan ook danken en bemoedigen voor hun inzet!

Om die groep misdienaars te ondersteunen, organiseert onze Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede Ieper sinds een paar jaar ook activiteiten waarbij we de misdienaars van alle kerken samenbrengen, voor ontspanning en vorming, vriendschap en verbroedering. Deze werkgroep wordt getrokken door Jef Coulembier, Regine Sénéchal, zuster Lieve en priester Mathias.

Zo gingen we op 31 augustus naar Bellewaerde. De jongerendienst van het bisdom I.J.D.-Brugge (Interdiocesane Jeugd Dienst) hield in de Sint-Catharinakerk van Zillebeke een gebedsdienst in de stijl van Taizé, voorgegaan door bisschop Lode Aerts. Bijna 200 misdienaars van over heel het bisdom waren er aanwezig.

Na deze viering gingen we te voet van Zillebeke-Dorp via het wandelknoopnetwerk naar Bellewaerde. Onderweg kregen de jongeren verschillende opdrachten om op te lossen. In Bellewaerde werd het een dag om nooit te vergeten: met veel plezier en veel waterpret (want het was heel warm!) mochten we de vakantie met een knaller afsluiten.

Volwassen acolieten

Naast de jongeren, zijn er ook in verschillende kerken van onze Pastorale Eenheid ook volwassenen actief als acoliet. Ook hen zijn we heel dankbaar voor hun inzet in de liturgie! Om hen te danken en eens samen te brengen, was er op donderdag 5 september in het Grootseminarie van Brugge een ontmoetings- en vormingsnamiddag voor de volwassen acolieten van ons bisdom. Negen mensen, zeven vrouwen en twee mannen, van onze Pastorale Eenheid gingen in op deze uitnodiging. In het seminarie werden ze vriendelijk onthaald met een kopje koffie en kregen ze de gelegenheid om kennis te maken met andere acolieten uit ons bisdom.

Onze bisschop Lode sprak de volwassen acolieten overDe smaak van het evangelie vanuit verzorgde vieringen. Hij liet zich daarbij vooral inspireren doorDe vreugde van het evangelie’, de encycliek van Paus Franciscus. Enkele gedachten: ‘In het begin was het christendom ook een heel kleine groep. Dit is een positie die we nu moeten herontdekken. Mooie liturgie fascineert, doet wonderen en is op die wijze wervend en missionair. Hoe komt het dat op sommige plaatsen waar mensen naartoe komen, zoals in Taizé of Sint-Gervais in Parijs, de mensen geraakt worden? Het heeft te maken met de liturgie… Als acoliet heb je in de viering een belangrijke opdracht te vervullen. En dit zit in kleine dingen. Als mensen komen naar onze kerk, regelmatig of soms eenmalig, hoe worden ze onthaald? Is er iemand om hen te verwelkomen? Is het warm in de kerk? Heeft er iets van de lezing, van de homilie, van een symboolhandeling hen geraakt? Was er een refrein dat ze konden meezingen? Was de viering verzorgd? … In al deze zaken kunnen de acolieten mee bijdragen.

Nog een andere uitspraak van de Paus: ‘Ik droom van een missionaire keuze die alles kan omvormen en wel zo, dat gebruiken, levensstijlen, werkroosters, taal en elke kerkelijke structuur meer de evangelisatie van de hedendaagse wereld dienen dan zichzelf.’ Structurele hervorming, die voor de pastorale vernieuwing noodzakelijk is, kan slechts in die zin begrepen worden: maken dat we meer missionair worden, dat de gewone pastoraal op alle vlakken wervender en opener wordt. De Kerk groeit immers niet door te proberen bekeren, maar ‘door aantrekking’. En hier kunnen mooie rituelen een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld door het evangelie te begeleiden met licht en wierook. Fascineren in plaats van forceren. ‘Zeg niet wat je doet, maar doet wat je zegt’, is één van de grondwetten voor goede liturgie. Hij sprak ook woorden van bemoediging, waardering en van dankbaarheid om de taak die de volwassen acolieten vervullen in de verschillende geloofsgemeenschappen. 

Na de voordracht was er terug kans tot ontmoeting bij een gebakje en een kopje koffie. De namiddag werd afgesloten met het avondgebed in de kapittelzaal van het seminarie. Tevreden reden we terug naar Ieper en in de auto werd na wat nagepraat over de woorden van de bisschop.

Interesse om ons team misdienaars en acolieten te versterken? Spreek gerust één van de priesters, teamleden of contactpersonen aan.

Hits: 5070