JoomlaTemplates.me by HostMonster Reviews

Welkom Thérèse! + Fotoverslag + Homilie bisschop

Laatst bijgewerkt: zaterdag 18 november 2023 Gepubliceerd: maandag 18 september 2023

 

BEKIJK HIER HET FOTOVERSLAG !

BELUISTER HOMILIE BISSCHOP LODE

N.A.V. WELKOM THERESE 

Op 2 januari 1873, 150 jaar geleden, werd Thérèse geboren. Op zondag 17 september 2023 begint een pelgrimstocht met de relieken langs de Vlaamse karmels in Vlamertinge op de Frezenberg om uiteindelijk op zaterdag 23 september aan te komen in de basiliek van Koekelberg waar ze nog tot zondag 8 oktober blijven. U kunt dan ook eerst in de kapel van de karmel in Vlamertinge, Marshofstraat 6, terecht om de relieken van Thérèse van Lisieux te komen vereren.

Programma 

17.30 u. Aankomst van het reliekschrijn

18.00 u. Gezongen eucharistieviering voorgegaan door Mgr. Lode Aerts bisschop van Brugge

19.00 u. Tijd voor stille verering van de relieken

21.00 u. Slotgebed 

De relieken blijven aanwezig in Vlamertinge tot na de dagelijke eucharistie van 08.00 u. op maandag. Dan gaat de tocht verder naar Brugge en Gent (18/9), Moerzeke en Antwerpen (19/9), Oudenaarde (20/9), Leuven-Radio Maria (21/9), Vilvoorde (22/9) en de basiliek van Koekelberg (23/9 - 08/10/2023).

Marie-Françoise Thérèse Martin (1873-1897) groeide als de heilige Thérèse van Lisieux uit tot een van de bekendste en populairste heiligen van de 20ste eeuw. Zij werd geboren in het Normandische stadje Alençon. Vanaf haar vroege puberteit was zij overtuigd van haar roeping om kloosterling te worden en het liefst ook tot een heilige uit te groeien. Zij trad in in de karmel van Lisieux. Op 24-jarige leeftijd werd bij Thérèse tuberculose geconstateerd, waaraan ze uiteindelijk overleden is. Haar laatste woorden waren:

“Mijn God, ik hou van je”.

Thérèse van Lisieux veroverde kort na haar dood de wereld met de publicatie van de geestelijke autobiografie die zij schreef: ‘Het verhaal van een ziel’. De spiritualiteit van Thérèse is die van 'de kleine weg'. Het is een weg vanuit het besef dat geloof geen verdienste is maar genade. Het is een weg van eenvoud en vertrouwen op God. Het gaat om het doen van kleine dingen met grote liefde. Het gaat om het vinden van God in het alledaagse leven en in de mensen om ons heen. In haar autobiografie beschrijft Thérèse haar spirituele weg en haar zoektocht naar God. Ze beschrijft hoe ze haar eigen zwakheid overwon en zo dichter bij God kwam. Na haar heiligverklaring in 1925 riep paus Johannes Paulus II in 1997 Thérèse van Lisieux uit tot kerkleraar. Bij gelegenheid van haar 150ste geboortejaar wil de Unesco de heilige Thérèse van Lisieux in 2023 herdenken, mede vanwege haar grote culturele betekenis. 

Unesco

Om de twee jaar, kiest de Unesco enkele persoonlijkheden uit die, ieder op zijn manier, een wereldwijde uitstraling hebben en menselijke waarden bevorderen in dienst van de vrede. Vanuit Lisieux, heeft Frankrijk, gesteund door België en Italië haar voorgesteld. Haar geschriften hebben het geestelijk leven getekend van miljoenen mensen wereldwijd. En de Unesco heeft de kleine Thérèse weerhouden. Dit Unescojaar is een kans om haar boodschap van liefde en vrede opnieuw wereldwijd te laten klinken.

 

Hits: 2423