JoomlaTemplates.me by HostMonster Reviews

Vormselwake 2019

Laatst bijgewerkt: maandag 02 maart 2020 Gepubliceerd: maandag 29 april 2019

Op vrijdag 24 mei 2019 houden we in de Capucienenkerk de laatste van de vier vormselwakes in onze Pastorale eenheid O.-L.-Vrouw-van-Vrede Ieper. Deze wakes houden we vooral om tijdens de drukke voorbereidingen van het Heilig Vormsel zelf, eens stil te staan om tijd te maken voor mekaar en voor God. Want zowel in de vormselwake als in de vormselviering draait het om Hem.

In de Bijbel lezen we trouwens dat onze namen geschreven staan in de palm van Gods hand. Bij de start van de vormselvoorbereiding hielden we daarom een viering met naamopgave. De vormelingen kregen een Jezusteken rond de hals want samen vormen we een kring rond Jezus. Maar tijdens de vormselwake willen we ons in het bijzonder bezinnen over handen, water, vuur en olie. 

Handen

Waarschijnlijk staan we er niet bij stil, maar we gebruiken onze handen voor veel dingen. Handen die vragen om begrip en warmte. Handen die dragen en laten voelen dat jij er mag zijn. Handen die bereid zijn om te geven. Handen die vertrouwen geven in jezelf maar ook in elkander.

We beluisteren het mooie verhaal van de twee handen, van de grote en de kleine hand. Dit vertelde de kleine hand aan de grote hand. Grote hand, ik heb je nodig, want bij jou ben ik veilig, ben ik geborgen. Ik voel je wanneer ik wakker word en jij bij mij bent. Wanneer ik honger heb en jij mij te eten geeft. Wanneer jij helpt als ik een toren bouw. Wanneer ik met jouw hulp het leven ontdek. Kom bij me en hou me vast.

Toen zei de grote hand tegen de kleine hand. Kleine hand ik heb je nodig, want jij houdt van mij. Dat voel ik als ik voor jou mag werken. Als ik speel, lach en je mag helpen. Als ik je warmte voel. Als ik merk dat ik met jou weer kan bidden en danken. Kom blijf bij mij en hou me vast. Dit gesprek tussen de twee handen zou eigenlijk door iedereen gevoerd kunnen worden. Handen hebben we nodig om van alles te doen en om naar mensen toe te gaan. Dus hopen we dat onze vormelingen later ook hun handen blijven gebruiken. Want met hun handen kunnen zij Gods wereld heel mooi maken. Wij willen dan ook Gods warmte voelen in de handen die wij geven aan elkaar, in de handen die de vormheer zal opleggen. Daarom, God, leg uw hand op deze jongeren, maak hen tot een werktuig van vrede dat ruzie en boosheid verdrijft.

Water

80 % van ons aardoppervlak bestaat uit water en we kunnen geen 2 dagen zonder water. 11-12 jaar geleden kozen de ouders om hun vormeling in de grote groep van Jezus' volgelingen op te nemen. Bij het doopsel heeft de priester 3 x water over hun hoofdje gegoten terwijl hij hen doopte in de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest.

 Op de vormseldag zullen onze vormelingen de doopbeloften, die vroeger door hun ouders, peter en meter werden uitgesproken, zelf uitspreken. Het is niet gewoon 'ik-water' maar 'wij-water'. En dan komen onze vormelingen met een uitdrukkelijk vraag aan hun ouders : "Toen ik kind was, werd er voor mij gezorgd, men leerde mij spreken en spelen. Ik werd voorbereid op de wereld van de grote mensen. In kleine dingen kon ik voelen en zien hoe ik op mensen mocht vertrouwen. Ik werd gedoopt, deed mijn Eerste Communie. Nu ik mij voorbereid op het vormsel vraag ik ook aan mijn ouders : gaan jullie met mij mee ? Mag ik op jullie rekenen ?"

Ook de vormselpeters en/of vormselmeters krijgen een vraag van de vormelingen : "Mag ik vragen mijn vormselpeter en/of vormselmeter te zijn ? Ik durf je dat vragen omdat ik geloof dat jij, als het moet, mij een duwtje in de rug zal geven, mij op het juiste moment een schouderklopje zal geven. Met jou voel ik mij sterk om te bouwen aan een wereld naar Gods plan. Mag ik op je rekenen ?"

Vuur

Vuur is altijd belangrijk geweest in het leven van de mens. Bliksem, kampvuur, open haard. Warmte en gezelligheid. Vooraan in de kerk staat een paaskaars, symbool voorlicht en vuur. Het licht en het vuur van Jezus. Als christen mens kunnen we in vuur en vlam staan voor Jezus. De vraag is : hoe kan ik als vormeling laten zien dat ik een vurige en enthousiaste volgeling van Jezus wil zijn ?

Onze vormelingen zijn kinderen van deze tijd, hun ogen fonkelen soms om kattenkwaad uit te halen, maar enkele dagen voor het vormsel voelen ze zich minder op hun gemak, want ze staan voor een grote gebeurtenis. Dat maakt hen een beetje onzeker, maar ze willen zich laten raken. Ze voelen een zachte bries, de wind die hen meedrijft op de levenstocht. Maar de wind zelf zie je niet. Zo is het ook met de Geest. Je ziet hem niet maar toch zet hij mensen in beweging. De apostelen maakten het mee op Pinksteren. En sindsdien waait die Geest nog altijd over de wereld. Dat is een wonder!

Olie

Olie maakt soepel en zacht, maar ook krachtig en dringt diep in je lichaam. Onze vormelingen worden op de dag van hun vormsel getekend met olie, met zalf, met chrisma, want God wil hen kracht geven. Dat onze vormelingen vervuld mogen worden met de Geest is een mooi gebaar. We hopen dat ze later zelf zalvend en genezend in het leven zullen staan, net als Jezus. Want God is liefde en wij zijn geroepen om elkaar lief te hebben. We hopen dat hun leven gesmeerd zal lopen.

Tot slot bidden onze vormelingen samen :

Heilige Geest van God, dank je wel dat je ons nabij wilt zijn nu we groter worden en voor de keuze staan. Maak de Liefde groot in ons, maak het Geduld sterk in ons, maak de Vreugde en de Vrede overvloedig en maak ons Vriendelijk zodat we Goed en Trouw blijven aan ons gegeven woord.

ozio_gallery_nano

Hits: 6247