Corona : (update) maatregelen en bemoediging

Laatst bijgewerkt: vrijdag 05 juni 2020 Gepubliceerd: dinsdag 19 mei 2020

Update 3 juni :

De Nationale Veiligheidsraad gaf op woensdag 3 juni 2020, groen licht aan de erkende erediensten in ons land om vanaf maandag 8 juni opnieuw samen te komen om religieuze diensten te houden. In deze eerste fase van de opheffing van de lockdown voor erediensten is een van de belangrijkste maatregelen een maximum van 100 deelnemers per viering en 200 deelnemers vanaf 1 juli, met telkens een limiet van 1 persoon per 10 vierkante meter. De maatregelen, die verder in de kerk van toepassing zijn, zijn genomen met het oog op de gezondheid van iedereen.

Update 15 mei :

De bisschoppen hebben een draaiboek klaar voor de exit uit de lockdown en doen er alles aan opdat de eredienst kan hervat worden, maar voorlopig blijft het verbod op samenscholing gelden. Dit is ook zo voor pastorale samenkomsten en vergaderingen. Dit betekent dat tot nader order voor ieders veiligheid de huidige schorsing gehandhaafd blijft. Het blijft wachten op het fiat van de overheid en de Nationale Veiligheidsraad en die komt er zeker niet voor 8 juni.

In afwachting van het opheffen van de lockdown voor religies, heeft de regering alvast beslist dat vanaf 18 mei er dertig mensen (i.p.v. vijftien) kunnen deelnemen aan een huwelijk of een begrafenis onder bepaalde voorwaarden, waaronder het respecteren van de veiligheidsafstand. Het is echter niet toegestaan om na de plechtigheid een receptie te organiseren. De mogelijkheid om in de kerken afscheid te nemen, is altijd gebleven. Voor de doopsels geven de bisschoppen de voorkeur eraan de datum van de hervatting af te stemmen op de datum van de meer algemene opheffing van de lockdown.

In ieder geval zo staat te lezen in het communiqué van de Nationale Veiligheidsraad van 13 mei: “zal de volgende stap derde stap in het afbouwplan zal vóór 8 juni plaatsvinden. En na fase 3 zullen er nog meer fases volgen. Er zijn veel activiteiten die weer opstarten en dat heeft een impact op de contacten tussen mensen. Het is de bedoeling om mensen gespreid in de tijd hun gewoontes weer te laten opnemen, om dat zo veilig mogelijk te kunnen doen. We zullen ook moeten bekijken in welke fase en onder welke voorwaarden we de sociale contacten kunnen uitbreiden, zomerstages en jeugdkampen kunnen laten doorgaan, erediensten kunnen laten hernemen en manifestaties en evenementen van diverse omvang kunnen laten doorgaan. We kunnen u nu al zeggen dat alle culturele, sportieve, toeristische en recreatieve evenementen verboden zijn tot en met 30 juni.”

In opvolging van het besluit van de bisschoppen van België en in overeenstemming met de maatregelen uitgevaardigd door de overheden zijn er in alle kerken van de Pastorale Eenheid tot nader order geen publieke liturgische bijeenkomsten meer. De weekend- en weekdagvieringen gaan dus niet door. Ook doopsels worden niet meer toegestaan, ook niet in beperkte kring. Dat kan alleen nog voor begrafenissen en dan nog onder strikte voorwaarden (o.a. max. 30 aanwezigen). Idem voor kerkelijke huwelijken. Naast de publieke liturgische vieringen zijn alle niet-essentiële activiteiten en bijeenkomsten, zoals vergaderingen en groepsactiviteiten sowieso afgelast. Ook de catechesebeurten in voorbereiding op eerste communie en vormsel worden uitgesteld. Een nieuwe regeling voor  Eerste Communievieringen (september) en Vormsels (oktober) is uitgewerkt. Hou jullie allen gezond en veilig en zorg goed voor jezelf en mekaar.


Exit lockdown religies wordt voorbereid

De bisschoppen hebben een draaiboek klaar voor het moment waarop de lockdown voor het opnieuw samen kunnen vieren in de kerken wordt opgeheven.


Bisschop Lode Aerts schrijft na acht weken lockdown een tweede brief

Nu de lockdown versoepelt beleven we als gelovigen nog steeds moeilijke tijden. Het wachten duurt lang en ons geduld wordt op de proef gesteld. De bisschop roept op tot 'vertrouwen en elkaar geduldig dragen' want er is perspectief. 


Bisschop Lode Aerts schrijft een brief

Bisschop Lode richt zich tot u allen met een brief, waarin hij vraagt om de hoop te bewaren en zorg te dragen voor elkaar en onszelf.


Ook kardinaal Jozef De Kesel steekt iedereen een hart onder de riem


F.A.Q

We stelden een lijst op met antwoorden op veelgestelde vragen over de toepassing van de corona-maatregelen.


Kerkelijke uitvaarten

De Belgische bisschoppen wijzen erop dat uitvaarten alleen nog in heel beperkte kring kunnen plaatsvinden.


Eerste Communie en Heilig Vormsel uitgesteld!

In een brief en een video kondigt bisschop Lode het uitstel van Eerste Communies en Vormsel aan naar volgend schooljaar.

Lees hier de brief - Bekijk de video

Het Vormsel

Het vormsel vindt plaats in de loop van de maand oktober.  Voor een keer zal de pastoor zelf het vormsel toedienen.

Voor onze Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede – Ieper is de nieuwe regeling als volgt :
(onder voorbehoud van nieuwe richtlijnen van de overheid) :

Nu dag, uur en plaats bekend zijn, willen we u vragen om uw eerdere keuze voor het ontvangen van het vormsel voor uw zoon of dochter te herbevestigen, uiterlijk tegen 31 mei 2020.

Gelieve uw akkoord hiervoor te bevestigen via deze linkhttp://kerkinieper.be/vormsel2020.
Alvast dank bij voorbaat.

Indien u problemen of bijkomende vragen heeft, kunt u contact nemen met parochieassistente zuster Lieve 0493/67.96.19 

In naam van het team en de catechisten wensen we u allen een behouden gezondheid
en danken u oprecht voor uw begrip en geduld.

Eerste Communie

De Eerste Communie wordt verplaatst naar volgend schooljaar.

Voor onze Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede – Ieper is de nieuwe regeling voor de eerste communievieringen als volgt :
(onder voorbehoud van nieuwe richtlijnen van de overheid)


Blijf hier op de hoogte 

van de maatregelen binnen ons bisdom.


Alternatief aanbod vieringen via radio, tv of internet 

De bisschoppen schorsen tijdelijk alle openbare liturgische bijeenkomsten van de katholieke Kerk. In dit overzicht vind je hoe je via radio, televisie of internet eucharistie kan meevieren.

Gebruikelijk aanbod :

De radiomissen kun je elke zondag om 10.00 uur beluisteren op radio 1. Afstemmen op de tv-mis kun je tweewekelijks op één, telkens om 10.00 uur of op NPO 2 (Nederland) om 10.00 uur. De tv-mis in Eurovisie met Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Maria Tenhemelopneming, Allerheiligen en Kerstmis begint om 11.00 uur, en in de kerstnacht om 24.00 uur. De eucharistieviering beluisteren kan ook dagelijks online op Radio Maria om 09.00 uur en zondag om 10.00 uur.

Extra-aanbod :

Eucharistie op Radio Maria dagelijks om 9 uur, op zondag om 10 uur. Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn bovendien op zaterdag en zondag om 18.15 uur (gegarandeerd).

Streaming van vieringen vanuit de kathedraal en/of kapittelzaal op zon- en feestdagen:

Bekijk hier het gehele overzicht 

en van te (her)bekijken gestreamde vieringen vanuit de Ieperse kathedraal tijdens de Goede Week

en van te (her)bekijken gestreamde vieringen op zon- en feestdagen.


Klokken luiden op zondag

Op vraag van de Belgische bisschoppen luiden wij op zondag tot het einde van de corona-epidemie de klokken van 09h55 tot 10h00. Zo willen wij eenieder en de katholieke gemeenschap in deze moeilijke periode een hart onder de riem steken, in het bijzonder de zieken en allen die zich voor hen inzetten. Tevens is het een oproep tot gebed. Want ook al kunnen christenen tijdelijk niet fysiek samen bidden, individueel of in het gezin kan het uiteraard onverminderd.


Paasplicht

Onder de huidige maatregelen kan het persoonlijke biechtsacrament niet toegediend worden. De bisschoppen van België verlenen toestemming aan de gelovigen hun paasbiecht uit te stellen tot een latere datum. Of, zoals paus Franciscus het onlangs zei voor de uitzonderlijke omstandigheden dit jaar : "Ja, het is mogelijk vergiffenis van God te ontvangen zonder priester; het volstaat met Hem te spreken, Hem de waarheid te zeggen : 'Heer, ik heb dit en dat gedaan', Hem dan om vergeving te vragen, een oprechte 'akte van berouw' te spreken en Hem te beloven : 'Nadien zal ik biechten, maar wil mij nu vergiffenis schenken'. En onmiddellijk zal men in Gods genade terugkeren."

Hoe kan men dit jaar, zonder biecht en communie, toch Pasen vieren of zijn 'paasplicht' vervullen ?

Door te doen wat wel kan : bidden thuis, alleen of met het gezin; de Schriftlezingen en gebeden van de Goede Week persoonlijk lezen en overwegen; zich verbinden met een liturgische viering via radio, tv of streaming.


Tijd voor verdieping ? Ontdek interessante online initiatieven

Een beetje bevreemdend is het wel, die plotselinge zee van tijd. Gebruik hem, bijvoorbeeld, om je innerlijk te voeden. Enkele suggesties.


Broederlijk Delen

Hoewel de Veertidagentijd voorbij is en vele activiteiten van Broederlijk Delen werden geannuleerd, de collecten in onze kerken niet doorgingen, kun je nog steeds solidair zijn, vertelt Lieve Herijgers op YouTube. Je kunt een solidariteitsgift storten op : BE12 0000 0000 9292.

Hits: 7360