GOEDE WEEK: NEEM DEEL AAN DE DRIEDAAGSE VAN PASEN !
We nodigen u van harte uit om deze driedaagse bewust met ons mee te beleven!
Onze driedaagse begint met de viering van Witte Donderdag, wanneer we Jezus' zelfgave herdenken en ons laten meevoeren in zijn vertwijfeling om wat komen zou.
Dit vieren we met de hele Pastorale Eenheid samen op donderdag 17 april om 19.00 u. in de kathedraal.Aansluitend is er gelegenheid tot geleide aanbidding tot 21.30 u.
Op Goede Vrijdag staat de lastigste etappe van onze driedaagse op het programma: we vergezellen Jezus op zijn martelgang naar het kruis op Golgota.
Dat doen we tijdens de Goede Vrijdagdienst in de kathedraal om 15.00 u. en simultaan in enkele andere kerken (zie blz 3). 's Avonds tijdens de Oecumenische Passietocht die start om 20.00 u. in de St.-Jacobskerk en daar omstreeks 22.00 u. eindigt.
Bij het vallen van de avond op Stille Zaterdag breekt de derde dag aan, waarop blijkt dat het lijden niet het laatste woord heeft en Gods liefde de dood overstijgt.
Dat vieren we met de ontsteking van de paaskaarsen van al onze kerken, de wijding van het doopwater en de hernieuwing van onze doopbeloften tijdens de feestelijke Paaswake op zaterdag 19 april om 20.00 u. in de kathedraal.
Van harte welkom in deze vieringen die de vrucht zijn van een maandenlange voorbereiding en tientallen helpende handen!
De tekening van de hand van Roos Decrock, die de affiche van de Passietocht siert, is uitgevoerd in 'potlood-bister- en aquareltechniek'.
Ze licht ons hier haar werk toe.
Vooraleer we het Hoogfeest van Pasen, de Verrijzenis van de Heer mogen vieren, moeten we als het ware eerst door een donkere tunnel. De Goede Week dompelt ons terug onder in die donkerte van vernedering, lijden en verraad.
Verregaande ontmenselijking en folteringen heeft Jezus ondergaan uit Liefde voor Zijn Vader en voor ons en de minsten om uiteindelijk op het kruis te sterven. Dat is het duistere luik dat aan Pasen voorafgaat. Want voor zijn dood verkondigde Hij al dat Hij de tempel in drie dagen terug zou opbouwen. Hij bedoelde daarmee de tempel van Zijn lichaam. Vandaar zijn laatste woorden:
"Het is volbracht,
Vader in Uw handen,
beveel ik mijn Geest."
Het lijden dat we in de Goede Week herdenken is in het ontwerp specifiek verbeeld in de elementen die ons herinneren aan het meedogenloze leed dat Hem werd aangedaan.
De doornenkroon, symbool van spot, ontering en marteling. De nagels en het kruis die Hem een wrede dood lieten sterven. Het doek (Veronica) met het gelaat van de Heer.
Zijn aangezicht toont berusting, een zekere gelatenheid en overgave alsof Hij aan de wereld wil meegeven dat Hij dit alles doet voor zijn Vader en ons allen, dat dit zijn zending is die Hij niet wil verloochenen.
De rode kleur van het kruis vermengt zich deels met de doornenkroon, symbool van het bloed dat Hij voor ons vergoten heeft. De donkere wolken op de achtergrond geven het duister weer dat over het land heerste op het ogenblijk van Zijn sterven. Duisternis viel over het land.
Ook de huidige wereld lijdt onder toenemend menselijk leed, zinloos geweld, dood en verderf.
Moge in het jubeljaar 2025
de hoop blijven leven,
mensen aanmoedigen
en aansporen
om als pelgrims van hoop
te blijven vertrouwen
in Jezus' boodschap van vrede
en deze te blijven uitdragen.
Roos Decrock
Hits: 268Gebed bij het Kruis
Lieve Heer Jezus,
op deze dag
van stilte en bezinning
staan wij
aan de voet van Uw kruis.
Wij danken U
voor Uw onmetelijke liefde,
die U tot het uiterste bracht
voor ons heil.
Geef dat wij door Uw lijden
heen de kracht van verzoening
mogen verstaan,
en dat Uw overwinning op de dood
ons steeds weer hoop geeft
in donkere uren.
Laat het hout van dit kruis
ons herinneren
aan de prijs van genade,
opdat wij in dankbaarheid
Uw weg van liefde blijven gaan.