JoomlaTemplates.me by HostMonster Reviews

Hemelvaren met Maria

Laatst bijgewerkt: maandag 26 augustus 2019 Gepubliceerd: vrijdag 09 augustus 2019

Miljoenen beelden, schetsen en schilderijen bestaan er van Maria, en allemaal hebben ze één ding gemeen: ze beantwoorden in de meeste gevallen niet aan de voorstelling van Maria zoals ze effectief geweest is: een jonge, Joodse vrouw uit het begin van onze tijdrekening. Zo schiepen onze middeleeuwse meesters prachtige schilderwerken en sculpturen van Maria. En in al die werken zoals onze eigenste ‘Onze-Lieve-Vrouw van Tuine’ is ze een erg mooie, verfijnde Vlaamse of Bourgondische vrouw, gekleed naar de mode van die tijd. De mode van de rijken weliswaar maar desondanks vertelt dit veel, zo niet alles over de bijzondere plaats die Maria in het geloof van velen inneemt.


De vrouw die gelovigen onbeperkt blijft aantrekken, wat zich vertaalt in de miljoenen kaarsjes die elke dag wereldwijd in kerken en kapellen voor haar worden aangestoken, in de duizenden kapelletjes aan haar gewijd, in de grote bedevaartsoorden met hun zee van volk.

Lofzang van Maria

Ter gelegenheid van het feest van ‘De Opneming van Maria in de hemel’, kunnen we ons laten inspireren door het prachtige lofzang van Maria ‘Het Magnificat’. In deze kerkelijke hymne kunnen we niet genoeg vaststellen hoe Maria vereerd en geprezen wordt door zelf Gods lof te zingen.

 

“Mijn ziel prijst hoog de Heer, mijn geest verheugt zich zeer.

Want God heeft mij, geringe, die Hem als dienstmaagd dien,

goedgunstig aangezien en deed mij grote dingen.”

 

En heel uitdrukkelijk krijgen de kleinen, de armen, de eenvoudigen de volle aandacht. Precies uit deze groep, en niet uit de groep van de rijken en de machtigen, heeft God haar uitverkoren om de moeder van zijn Zoon te worden. En daarom heeft Hij Maria ook bij zich opgenomen. Zij was de mooiste, de sterkste, de beste, ... een geringe dienstmaagd, nederig en eenvoudig van hart. Ze is zoals ze is, zonder franjes, teder en toch sterk, eenvoudig en toch bewust.

Ook het Regina Coeli dat in de paastijd wordt gelezen of gezongen spreekt zulke taal.

“Verheugd U, Koningin, want Gij hebt waarschijnlijk onze God gedragen.”

 

 

Ons hemelvaren

Haar hemelvaart – vroeger zo genoemd – heeft ook kunstenaars en schilders bewogen, denken we aan het prachtige schilderij in de kathedraal te Antwerpen. Maria stijgt ten hemel omringd door tal van engelen. Hoe moet men het menselijk voorstellen. God weet wat hij met de mensen doet. Maria was vrij van de erfzonde dit wil zeggen: vrij van de nefaste gevolgen van het egoïsme. De moeder van Jezus is altijd vrij gebleven van zelfzucht. Zij was een begenadigde. Die kracht is haar door God gegeven. In haar en haar tenhemelopneming maakt Hij ook duidelijk dat Hij geen van hen die op Hem vertrouwen, verloren zal laten gaan. Dat is de diepere betekenis van dit feest van Maria Tenhemelopneming: dat wij, samen met Maria, veilig zijn in zijn hand.

En zo kunnen wij, gewone gelovigen, door gebed, bezinning en dienstbaar te zijn zelf gaan ervaren hoe sterk Maria was. Hoe zij door God – in haar gewone leven – graag gezien werd en bij haar dood verheerlijkt werd. Doorheen ons dagelijks doen en laten, komt ook voor ieder van ons de dag van ‘ons hemelvaren’. Misschien vind je deze uitdrukking, deze gedachte niet meer van deze tijd. Maar als meer mensen, vrienden, buren, geloofsgenoten zich bewust door deze overweging zouden laten leiden, dan zou ons leven, onze omgeving, onze wereld er wellicht heel anders uitzien en zouden we beslist gelukkiger zijn. Probeer het maar, uw gezicht naar de hemel gericht.

H. Maria, Moeder van God, Hemelse Koningin, help ons.

Zalig Mariafeest!

 

MARIA-TENHEMELOPNEMING 2019

Hier, omwille van het overzicht alle vieringen op een rij in onze Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede op de hoogdag van Maria-Tenhemelopneming

Woensdag 14 augustus

16.30 u. Vlamertinge

17.00 u. Kathedraal

18.30 u. O.L.V.-Middelares

 

Donderdag 15 augustus

08.45 u. Karmel

09.00 u. Voormezele

09.00 u. Hollebeke

10.00 u. Brielen

10.30 u. Kathedraal 

18.00 u. Kathedraal

 

Hits: 717