JoomlaTemplates.me by HostMonster Reviews

Bedevaart Langewaede 2023

Laatst bijgewerkt: zaterdag 23 september 2023 Gepubliceerd: vrijdag 18 augustus 2023

Op woensdag 23 augustus gaat onze Pastorale Eenheid op bedevaart naar de kapel van Langewaede Iepersteenweg in Merkem. De gebedsviering vangt aan om 09.00 u.. Na de viering wordt aan alle aanwezigen een traktaat aangeboden in de herberg 'Langewaede' aan de overkant van de kapel. Verplaatsing op eigen initiatief (auto-carpooling, fiets, …)

Een eerste vermelding van een kapel op deze plaats in de literatuur gaat terug omstreeks 1506. Volgens de stichtingslegende zou er een Mariabeeld per schip zijn aangemeerd. Aangezien het beeldje op miraculeuze wijze telkenmale op dezelfde plaats verscheen na herhaalde pogingen om het beeld in de kerk van Merkem onder te brengen wordt hier een kapel opgericht. In het laatste kwart van de 16de eeuw steken de Calvinisten de kapel in brand. Ze wordt pas pas na 1620 hersteld. Met de Franse revolutie wordt ze als nationaal goed verkocht en als schuur gebruikt.

In 1830 wordt het gebouw opnieuw als kapel gebruikt, cf. o.m. aangeduid als ‘Chapelle de Langewaede’ op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843). Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt ze echter vernield en tegen 1925 heropgebouwd.

Bij de verbreding van de Iepersteenweg in 1967 moet de heropgebouwde kapel echter plaats ruimen voor een nieuwe, moderne kapel ten westen van de bestaande kapel naar ontwerp van architect Jan Carpentier (Ieper). De Glasramen naar een ontwerp van Michel Leenknecht (Kwaremont) verbeelden aan de westzijde de hulppost in 1914-1918 en aan de oostzijde de voorstelling van de legende. Volgens Deflou kan de naam Langewaede verklaard worden als ‘lange doorwaadbare plaats’ in het ‘Martie Vaerteken’ cf. Ferrariskaart (1770-1778) die ten zuiden van deze plaats stroomt.

 

Hits: 10104