JoomlaTemplates.me by HostMonster Reviews

Een klavertje vier om je geloof te voeden

Laatst bijgewerkt: vrijdag 29 november 2019 Gepubliceerd: woensdag 14 augustus 2019

Geloven is vandaag niet enkel een automatisme dat je vooral kinderen moet aanleren. Het is in het verlengde een zaak van volwassenen die bewust gaan kiezen voor het geloof. Die keuze is niet eenmalig, maar heeft geregeld nood aan verdieping. Geloof heeft alles met het leven zelf te maken en daarbij is verder groeien in geloof een levenslang proces. Zo’n geloofsgroei gaat bij iedereen met hoogtes en laagtes, soms met vallen en opstaan. Vandaar dat het belangrijk is om regelmatig ons geloof te verdiepen en te voeden. Vanuit onze Pastorale Eenheid stellen wij een klavertje-van-vier gangbare formules van geloofsverdieping voor om op weg te gaan naar een volwassen geloof. Wij nodigen jullie in het nieuwe werkjaar graag uit tot herbronning, en tot het (op)nieuw en persoonlijk ontdekken hoe het geloof leven geeft en geluk kan meebrengen. Voor gelovigen wil het de kans bieden tot vernieuwde geloofsbeleving. Voor nieuwkomers en her-beginners een plek waar geloof kan ontkiemen. Voor wie zoekend is, is het een unieke kans tot groeien in eigen geloven, tot verdieping en een intens zoeken naar God.

 

1. Verdieping vanuit Gods Woord in de Bijbel: het Leerhuis

Dit nieuwe werkjaar zullen we met een groepje ons verdiepen in het Johannesevangelie. Het is één van de mooiste en meest diepgaande evangeliën. In navolging van de oecumenische bijbelgroep van de voorbije jaren, willen we in het werkjaar 2019-2020 dat uniek samenwerkingsverband verderzetten, deze keer tussen de katholieke, protestantse en evangelische kerkgemeenschappen van Ieper. De Bijbel is immers hetgeen ons over de geloofsgrenzen verbindt. 

Hans Debel en Lode Caes zullen de begeleiders zijn namens de katholieke gemeenschap, Eleonora Hof namens de protestantse gemeenschap en Raymond Hausoul namens de evangelische gemeenschap.

De data zijn: 

3 september 2019, 12 september 2019, 1 oktober 2019, 5 november 2019, 3 december 2019, 7 januari 2020, 4 februari 2020, 3 maart 2020, 31 maart 2020, 5 mei 2020 en 2 juni 2020 

Telkens om 19.30 u. in de Protestantse Kerk, Beluikstraat 19 in Ieper, behalve op 12 september, dan gaat het door in het Bijbelhuis in Loppem.  

Interesse voor het Leerhuis?

Neem contact met Lode Caes: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0478 32 52 55

 

 

2. Verdieping vanuit geloofsvorming en vriendschap: ‘Adem-Tocht’

Adem-Tocht is een christelijke spiritualiteitsbeweging voor senioren. Met het ouder worden klinken levens- en zinsvragen indringender dan ooit. Hoe beleven we het ouder worden?  Hoe staan we als christenen tegenover maatschappelijke uitdagingen en ethische vragen, tegenover Kerk, tegenover andere culturen en levensbeschouwingen? Niet alleen kinderen en kleinkinderen, maar ook hedendaagse debatten confronteren ons vanzelf met de diversiteit in de samenleving.  

Thema's worden aangereikt in het driemaandelijkse tijdschrift Adem-Tocht. De leden zelf kunnen daarvoor suggesties doen. De website –  https://www.kerknet.be/organisatie/adem-tocht-vlaanderen – biedt bijkomende lectuur, suggesties voor het gesprek en materiaal voor een afsluitend gebedsmoment.

Binnen onze Pastorale Eenheid komen maar liefst 4 groepen maandelijks op een vast tijdstip samen, daarin delen ze in vriendschap hun zoeken, hun inzichten en ervaringen, in respect voor elkaars aanvoelen en overtuiging. Geïnteresseerd in een bijeenkomst van Adem-tocht? Neem dan voor meer info contact op met een van de plaatselijkse voorzitters:

Annie Vercaigne: 057 20 93 81 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Paul Verraes: 057 42 25 84 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Luc Thorrez: 057 42 28 48 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jacques Depuydt: 057 20 55 25 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

3. Verdieping vanuit gebed en ontmoeting: ‘Op Adem komen’

 Dit is een korter traject van drie opeenvolgende donderdagen voor iedereen die nood heeft aan wellness voor de geest en rust voor het hart, die voor nieuwe energie en (geest)kracht kunnen zorgen. Dit gaat door ten huize van Dries en Mireille De Cock, Ypermanstraat 8 in Ieper. We maken kennis met nieuwe mensen, luisteren naar interessante sprekers en naar uit het leven gegrepen geloofsgetuigenissen. We gaan in gesprek met elkaar en krijgen verrassende opdrachten mee voor de komende week. 

De data en thema’s zijn:

19 september 2019: het avontuur van meditatie en gebed

26 september 2019: het avontuur van verbondenheid

3 oktober 2019: het avontuur van het stralen

Telkens van 20.00 u. tot 21.45 u.

 

Interesse voor ‘Op Adem komen’?

Neem contact met Mireille De Cock: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (inschrijven voor 16 september 2019)

Deelname in de kosten 15 EUR

 

 

4. Verdieping vanuit geloofsgetuigen: Conferenties in de Karmel 

De zusters karmelietessen hebben de voorbije jaren een mooie traditie opgebouwd van interessante conferenties waarbij ze tijdens het jaar boeiende sprekers uitnodigen die ons willen laten delen in hun geloof. Deze avonden gaan ook dit jaar weer door in de kapel van de Frezenberg, Marshofstraat 6 Vlamertinge. Zij nodigen ook ons uit om deze conferenties bij te wonen. Voor wie dat wenst, is er na elke conferentie ook mogelijkheid om met hymnen en psalmen de dagsluiting mee te bidden met de zusters. 

De data en thema’s zijn:

25 september 2019: E.H. Marc Steen: geloven als christen: eenheid, obstakels en steunpunten; 

16 oktober 2019: E.H. Klaas Blijlevens: de contemplatieve dimensie van het geloof; 

20 november 2019: Prof. Dr. Benedicte Lemmelijn: Mijn geloof als bijbelwetenschapper? Een broos en eerlijk antwoord; 

15 januari 2020: E.H. Roger Burggraeve: ‘Als een platgetrapt grassprietje. Hoe kleine goedheid een nieuwe toekomst belooft.’ 

18 maart 2020: E.H. Geert Morlion: Altijd op zoek naar… spiritualiteit.

Telkens om 19.30 u. 

Inschrijven vooraf niet nodig

Meer info? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Deelname in de kosten voor een conferentie 5 EUR

 

Vier formules, voor elk wat wils…

Moge het kansen bieden om te luisteren naar getuigenissen, spreken en delen met elkaar, en om God te ontdekken in het leven van alledag.

Hits: 1898