2021: Jaar van Sint-Jozef

Laatst bijgewerkt: zaterdag 20 maart 2021 Gepubliceerd: donderdag 14 januari 2021

In een recente apostolische brief Patris corde’ (‘Met een Vaderhart’) heeft paus Franciscus dit jaar uitgeroepen tot het Jaar van de heilige Jozef’. Daarin beveelt hij Sint-Jozef aan als een bijzonder rolmodel voor gelovigen en als een gids in deze moeilijke tijden. Een heel jaar lang, van 8 december 2020 tot 8 december 2021, wordt aan hem toegewijd. De paus looft deze heilige, net zoals zovele stille en onbekende helden in deze coronapandemie, als een rolmodel van creatieve moed en bescheidenheid, gehoorzaamheid, tederheid en verantwoordelijkheid.

De paus meent dat we te midden deze crisis kunnen ervaren hoe onze levens met elkaar verweven zijn en in stand worden gehouden door gewone mensen: mensen die heel vaak over het hoofd worden gezien. Het zijn mensen die niet de krantenkoppen halen en niet in tijdschriften of in televisieshows verschijnen, maar juist in deze tijd richting geven aan beslissende gebeurtenissen in onze geschiedenis: artsen, verpleegkundigen, winkeliers en supermarktmedewerkers, schoonmaakpersoneel, zorgverleners, transportwerkers, mensen die werkzaam zijn in essentiële diensten, ordehandhavers, priesters, vrouwelijke en mannelijke religieuzen, vrijwilligers en vele, vele anderen die begrepen hebben dat niemand alleen wordt gered.

Deze pandemie heeft het uitzonderlijke belang duidelijk gemaakt van mensen die elke dag opnieuw veel geduld en grote hoop tonen en proberen geen paniek te zaaien, maar een groot gevoel van verantwoordelijkheid hebben. Een woord van erkenning en dankbaarheid is aan hen allemaal verschuldigd.

Hoeveel vaders, moeders, grootouders en leraren laten onze kinderen op allerlei kleine, alledaagse manieren zien hoe ze een crisis kunnen aanvaarden en ermee kunnen omgaan door hun gewoontes aan te passen, vooruit te kijken en het gebed aan te moedigen. Hoeveel mensen bidden en brengen offers voor het welzijn van allen!

Ieder van ons kan in Jozef - de man die onopgemerkt blijft, een dagelijkse, discrete en verborgen aanwezigheid - een voorbidder, een steun en een gids ontdekken in tijden van nood. De heilige Jozef herinnert ons eraan dat degenen die verborgen of in de schaduw verschijnen, een onvergelijkbare rol kunnen spelen in de heilsgeschiedenis.

Paus Franciscus herinnert eraan dat Sint-Jozef 150 jaar geleden door paus Pius IX werd uitgeroepen tot patroon van de universele Kerk.  Door dit speciale themajaar wil paus Franciscus de heilige Jozef als voorbeeld en beschermer extra benadrukken. Ook zijn rol als voedstervader wordt komend jaar extra belicht. De paus brengt dit in verband met de zorg voor armen en vluchtelingen en ook met de rol van Jozef als patroonheilige van de arbeiders. 

Historisch, merkt de paus op, heeft de Kerk zich, op Maria na, met geen enkele andere heilige zo sterk beziggehouden als met de heilige Jozef. In quasi elke parochiekerk kunnen we een beeld of afbeelding van Sint-Jozef terugvinden. (zie foto’s) Hij is bovendien ook de patroon van ons land.

Jozef was een buitengewone figuur, maar tegelijk staat hij zo dicht bij elk van ons.

Ook in onze Pastorale Eenheid willen we dit jaar met deze heilige op weg gaan, om ons door zijn bijzonder voorbeeld te laten inspireren. De viering van dit Jozefjaar kan vooral versterkt worden door bijzondere aandacht te hebben voor feestdagen, devoties en gebeden die aan de heilige Jozef zijn gewijd.

We kunnen alvast dit gebed bidden:

 

Gebed tot Sint-Jozef

Wees gegroet, beschermer van de Verlosser,

echtgenoot van de heilige Maagd Maria.

Aan u vertrouwde God zijn enige Zoon toe;

in u heeft Maria haar vertrouwen gesteld;

met u werd Christus mens.

 

Gezegende Jozef, laat ook voor ons

uzelf als een vader zien

om ons te begeleiden op het pad van het leven.

Verkrijg voor ons genade, barmhartigheid en moed,

en bescherm ons tegen elk kwaad. Amen.

Hits: 1531