Wat Sint-Maarten ons leert over 'nooit meer oorlog'.

Laatst bijgewerkt: woensdag 14 december 2022 Gepubliceerd: zondag 06 november 2022

Het komt mooi samen 

Wapenstilstand en Sint-Maarten. 

Is dat toeval of wijst hij ons met zijn leven de weg naar vrede?

We zijn als mensheid tot veel in staat. Zoveel goeds en zoveel moois heeft de mens in de loop van zijn geschiedenis tot stand gebracht. Beschaving en creativiteit hebben wonderen verricht, tot op vandaag. Maar er wordt ook een ander spoor getrokken doorheen diezelfde geschiedenis. Een spoor van onrecht en uitbuiting, van oorlog en geweld.

+ OVERZICHT HERDENKINGSMOMENTEN WAPENSTILSTAND 10-11 NOVEMBER 2022

Toen er een einde kwam aan die gruwelijk Eerste Wereldoorlog, ook de Grote Oorlog genoemd, die het leven kostte aan miljoenen mannen en vrouwen bleek dat – zoals verhoopt – niet de laatste te zijn. En toch, wat men menselijkerwijs had meegemaakt, was zo erg dat men er eigenlijk van overtuigd was dat deze oorlog niet anders dan de laatste kon zijn. Maar niets bleek minder waar. Een kwarteeuw later herhaalde zich hetzelfde drama. Met daarbij nog de hel van de Holocaust. Het blijft onvoorstelbaar waartoe mensen in staat zijn. Ongehoord wat mensen elkaar kunnen aandoen.

Sindsdien is er geen dag voorbijgegaan, waarop er geen mensen gedood of gewond zijn geraakt bij grensoverschrijdende conflicten. Paus Franciscus heeft het al voor de ‘bijzondere militaire operatie’ in Oekraïne de Derde Wereldoorlog genoemd, en het einde ervan is nog lang niet in zicht.

Grote oorlog of kleine oorlog, wereldoorlog of lokaal conflict. Ongehoord waartoe honger naar macht en rijkdom kunnen leiden. Niemand kan beweren dat het zijn zaak niet is, daar niets mee te maken heeft. Het opkomend populisme toont ons ook vandaag het harde gelaat ervan. Volksmenners en hun volgelingen, die mensen tegen elkaar opzetten, die ten koste van veel leed eigen volk, veiligheid en welvaart boven alles en allen stellen. We zijn verantwoordelijke burgers van deze wereld. En ook nu, net zoals toen, zijn zoveel mensen op de vlucht voor oorlog en geweld en voor uitzichtloze situaties. Ze zijn geen vreemdelingen maar medemensen, ja medeburgers van deze wereld, onze gemeenschappelijke thuis. We zijn geen concurrenten maar lotgenoten. We zijn verantwoordelijk voor elkaar. Een verantwoordelijkheid die we niet kunnen ontvluchten.

Jezus veroordeelde die hebzucht en machtswellust al categorisch in het gedrag van de schriftgeleerden, maar het is niet typisch voor hen alleen. Als remedie stelt hij ons o.a. in Marcus 12, 38-44 een arme weduwe tot voorbeeld. Ze offerde van haar armoe al wat ze bezat. Zij heeft alles gegeven, 'alles waarvan ze leven moest'. Ze heeft zo als het ware haar leven gegeven. Zo wordt ze beeld van Christus zelf, Hij die zichzelf gegeven heeft ten einde toe. Hij die weerstaan heeft aan macht en rijkdom, die de zachtmoedigen en barmhartigen heeft zalig geprezen, en allen die hongeren naar gerechtigheid. Niet aan de geweldenaars, maar aan hen behoort de uiteindelijke toekomst.

Zou het toeval zijn dat het einde van de Eerste Wereldoorlog juist viel op het feest van Sint-Maarten? Ook hij was een soldaat. Hij bekeerde zich tot het christendom, werd leerling van Jezus. Toen Maarten een bedelaar tegenkwam, gaf hij deze 'de helft' van zijn mantel. Niet alles dus. Jezus vraagt – zoals Martinus het deed – dat we eerlijk zouden delen, maar nodigt uit om nog verder te gaan, zoals ook Hijzelf verder is gegaan. Maar het verhaal van Sint-Maarten gaat verder. Na zijn bekering op z’n achttiende en na het delen van die mantel gaat hij terug naar zijn eigen land om zijn ouders tot geloof te brengen. Hij trok zich terug in de stilte om het leven van een kluizenaar te leiden. Maar toen hij tegen zijn wil tot bisschop van Tours werd gekozen heeft hij die dienst aan de Kerk niet geweigerd, hoezeer de eenzaamheid hem lief was.

Nooit meer oorlog was niet waar in 1918 en is het meer dan een eeuw later nog steeds niet. Kan het ooit waar worden? Alleen als er tegenover de demagogen en hun volgelingen christenen opstaan, die net zoals Sint-Maarten bereid zijn om op de uitnodiging van Jezus in te gaan en zichzelf te ontledigen: eerst een halve mantel, dan hun hele bezit en tenslotte alles, om allen te kunnen dienen voor altijd.

“Zalig die vrede brengen, want ze zullen kinderen van God genoemd worden”.

OVERZICHT HERDENKINGSMOMENTEN WAPENSTILSTAND 10-11 NOVEMBER 2022

11 november

Programma - IEPER

08.45 u. - Herdenking Franse begraafplaats St. Charles de Potyze

09.15 u. - Service in St. Georges Memorial Church

09.30 u. - Eucharistie in de Sint-Maartenskathedraal

10.20 u. - Poppy Parade onder leiding van Ypres Surrey Pipes & Drums

10.30 u. - Plechtigheid aan het Belgisch Monument

11.00 u. - Plechtigheid en Last Post onder de Menenpoort

12.00 u. - Aperitiefconcert West Yorkshire Police Band

14.00 u. - Beiaardconcert door Ludo Geloen

17.00 u. - Concert - The Great War Remembered in de Sint-Maartenskathedraal - herhaald op zaterdag 12 november om 17.00 en 20.30 u.)

20.00 u. - Dagelijkse Last Post

Programma - Deelgemeenten

BOEZINGE

10.45 u. - Samenkomst en bezinning aan het monument namens oudstrijders Boezinge en Zuidschote en leerlingen VBS Boezinge

11.00 u. - Kransneerlegging burgerlijke overheid

DIKKEBUS

09.00 u. - Samenkomst in ‘t Kobbetje met Harmonie, verenigingen, brandweer, schoolgaande jeugd

09.45 u. - Optocht naar de kerk gevolgd door eucharistieviering

10.45 u. - Bloemenhulde aan oorlogsmonument en begraafplaats

ELVERDINGE

10.30 u. - Gebedsviering in de kerk - optocht naar oorlogsmonument op het d’Ennetièresplein o.l.v. de KHSC Elverdinge

11.00 u. - Sirenegeloei, 1 minuut stilte – hymnen - kransneerlegging

HOLLEBEKE / ZILLEBEKE

09.15 u. - Vertrek voor Bloemenhulde aan diverse monumenten vanaf OC 't Riet

10.50 u. - Monument der Gesneuvelden op de Dorpsplaats

11.00 u. - Herdenkingsmis in de St.-Catharinakerk te Zillebeke

SINT-JAN (10 november)

15.30 u. - Herdenkingsmoment Iers Kruis (Kathedraal Ieper)

16.00 u. - Herdenkingshulde met kransneerlegging aan het monument der gesneuvelden (hoek Brugseweg/Potyzestraat)

VLAMERTINGE

09.00 u. - Samenkomst en optocht aan het Stationsplein

09.30 u. - Eredienst in de St.-Vedastuskerk

10.15 u. - Kransneerlegging aan het monument van Oorlogsslachtoffers

10.30 u. - Herdenking op Vlamertinghe Military Cemetery

VOORMEZELE

09.00 u. - Bloemenhulde aan monument op Sint-Elooi

09.30 u. - Gebedsdienst opgeluisterd door Onze Lieve Vrouwekoor en kransneerlegging aan monument op Dorpsplaats en Commonwealth begraafplaats

LANGEMARK-POELKAPELLE

11 november

10:30 u. Herdenkingsviering in de kerk van Madonna

Hits: 4916