Agenda

Geen activiteiten gevonden

Eer aan God in den hoge ...

Laatst bijgewerkt: zaterdag 22 december 2018 Gepubliceerd: maandag 03 december 2018 Geschreven door Lode Caes

 

en vrede op aarde aan de mensen van goede wil, zongen de engelen om het kerstgebeuren aan te kondigen. De 24ste kerststallententoonstelling in Voormezele focust bij de herdenking van het einde van ‘den Grooten oorlog’ dan ook speciaal op de engelen. Waren zij zo niet de vredebrengers bij de eenvoudig kerststal?

 

Wat zijn nu engelen?

Dat zijn zuivere, lucide met kennis begaafde geesten met een vrije wil en vastbesloten daar ook naar te handelen. Zij loven en dienen God en staan de mensen bij. Vandaar het geloof dat iedereen een engelbewaarder heeft. Engel komt van het Griekse woord ‘angelos’ en betekent ‘bode’. Het zijn bovennatuurlijke wezens die God vertegenwoordigen en ze zijn vooral bekend bij de joden, het christendom en de islam. Aanvankelijk werden ze voorgesteld als naakte jongelingen.

Telkens als God iets wil meedelen aan de mensen, treedt er een engel voor Hem op. Wat een engel overbrengt, is dus wat God ons wil zeggen. In de Bijbel wordt op veel manieren over engelen geschreven: realistisch of gereserveerd, afhankelijk van de schrijfstijl en het aanvoelen van de schrijver. Zo schrijft Lucas over engelen in een lichamelijke verschijning en schrijft Matteüs erover in een droom. In een mystieke context zijn er veel godsdiensten die over engelen als ‘boodschappers’ spreken. In onze eucharistie komen ze o.a. voor in de ‘prefatie’ en in het ‘sanctus’. Ook onze engelbewaarders worden op veel devotieprentjes weergegeven. 

Engelen op de kerstexpo 

In de expo zullen de kerstfiguren hier en daar centraal staan. De leerlingen van de vrije basisschool ‘het Wij-land’ werken hier aan mee. Maar het is en blijft wel een kerststallententoonstelling. Ieder jaar staan er nieuwe kerststallen te kijk en worden er kerstkunstwerken geëxposeerd o.a. van Rik Ryon. De werkgroep zorgt steeds voor een mooie, moderne opschik, kunstvol en creatief. Alles onder de noemer ‘Vrede op aarde aan de mensen van goede wil’. 

Wat vieren we nu eigenlijk in de Kerstnacht?

Weinige passages uit het evangelie spreken zo tot onze verbeelding als de geboorte van Jezus. Niets laat vermoeden dat dit kleine kind in de schamele stal God is. Bij de evangelist Lucas is de hemel als het ware gestoffeerd met engelen. 

Opeens stond er een engel tussen de herders, en het licht van God straalde om hen heen. De herders werden bang. Maar de engel zei: 'Jullie hoeven niet bang te zijn, want ik breng jullie goed nieuws. Het hele volk zal daar blij mee zijn. Vandaag is jullie herder geboren: Christus, de Heer. Hij is geboren in Betlehem, de stad van David. En zo kunnen jullie hem herkennen: het kind ligt in een voerbak en is in een doek gewikkeld. En plotseling was er bij de engel een hele groep engelen. Ze eerden God en zeiden: 'Alle eer aan God in de hemel. En vrede op aarde voor de mensen van wie God houdt.” (Lc 2, 8-14) 

Van Matteüs weten we hoe een grote ster de wijzen uit het Oosten bij het Kerstekind bracht. Maar vieren wij, als gelovigen, Kerstmis enkel omwille van deze romantische taferelen? Hopelijk gaat het dieper want het is immers Gods Zoon die in een povere stal in de kribbe ligt. De figuren rond dit kerstgebeuren zijn er met de tijd bij geplaatst, o.a. door de heilige Franciscus van Assisi in Greccio (Italie) in 1223. Een beetje romantiek kan best, als de essentie van het gebeuren ons maar niet ontgaat. 

De evangelisten willen wat er zich daar afspeelt ook niet groter maken dan ze zijn. Het is bijna niet te geloven dat men in de Kerstnacht al over een teken spreekt.

“Jullie zullen Hem herkennen aan dit teken”, zei de engel tegen de herders, “een pasgeborene in doeken gewikkeld liggend in de kribbe met stro.”

En is dit verhaal ook niet met een engel begonnen? De boodschap aan Maria. En zij heeft ‘ja’ geantwoord. Maria bewaarde dat alles diep in haar hart. Hij is voor ons allen ons Kerstekind ‘God met ons’. 

 

Mag Ik even binnenkomenEn waar de sterre bleef stille staan

Op zaterdag 8 december vanaf 14.30 u. is er een theaterwandeling door het dorp Voormezele. Er zijn verschillende stopplaatsen waar telkens een aspect, figuur van de kerststal aan bod komt. Het slottafereel van iedere groep gebeurt in de kerk, meteen geldt het als de officiële opening van de kerststallententoonstelling. 

 

Kerstexpo 

In de KW-najaaragenda staat er over de Voormezeelse tweejaarlijkse kerststallententoonstelling: “Kunstig, zelfgemaakt, mini en levensgroot. In Voormezele kan je kerststallen in alle mogelijke vormen bewonderen. Leve de kerststal.” In scrabble is het woord goed voor maar liefst 183 punten, maar de kerststallententoonstelling is niet alleen in dit spel een succes. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk kan je meer dan 500 kerststallen bewonderen: grote, kleine, mini’s uit alle mogelijke landen, culturen en werelddelen. In het dorp zelf staan er langs de straten minstens een 30-tal kerststallen en -taferelen opgesteld. 

De expo is toegankelijk op zondag van 10.30 tot 12.00 u. en van 14.00 tot 18.00 u.. Tijdens de weekdagen van 14.00 tot 17.00 u.. Genieten van al deze pracht kan van zondag 9 tot en met maandag 17 december. “Aan allen een warme Kersthoogdag toegewenst” .

 

 

 

 

 

 

Hits: 12432