Nieuw schooljaar vol vertrouwen

Laatst bijgewerkt: dinsdag 11 oktober 2022 Gepubliceerd: dinsdag 30 augustus 2022 Geschreven door Lode Caes

Wij wensen alle leerlingen, leerkrachten en directies een bemoedigende start toe van het nieuwe schooljaar. Vanuit pastoraal oogpunt gaan we een heel jaar lang op zoek naar lichtpuntjes om er vertrouwvol en voluit voor te gaan. We willen – ondanks alle obstakels in deze moeilijke tijd – de weg van de hoop blijven bewandelen. Opvoeden is steeds weer hoop en vertrouwen aanwakkeren. Ook geloven is je in vertrouwen en vol hoop overgeven en zo angst en onzekerheid bedwingen. Katholieke dialoogscholen hebben als geen andere weet van lichtbronnen uit diverse religieuze tradities die perspectief bieden.

Maria als inspiratiebron

Daarom volgen we dit schooljaar Maria op haar levenspad, als ons voorbeeld van vertrouwen uitstralen, als vindplaats voor zovele lichtpuntjes van vertrouwen. Met Maria als inspiratiebron onderzoeken we verschillende aspecten van vertrouwen. In Maria, de moeder van Jezus, ontmoeten we niet alleen een sterke vrouw, maar ook een toppunt van vertrouwen, gecombineerd met pedagogisch meesterschap. Als een rasechte pedagoog vestigt ze niet de aandacht op zichzelf, maar verwijst ze telkens door naar waar het op aan komt. Naar haar zoon, Jezus, natuurlijk.

De Schrift is eerder bescheiden in het spreken over Maria. Uit haar spaarzaam spreken ademt echter een groot gezag als pedagoog. Is niet alle opvoeding erop gericht het kind, de jonge mens zijn eigen weg te leren gaan? Opvoeden is zich overbodig maken, langzaamaan. Optreden waar nodig, waar mogelijk in de schaduw staan. Het kind, de jonge mens: hij is de maat, hij geeft het ritme aan. Wat onderwijsmensen misschien ook inspireert, is de manier waarop Maria ongedwongen twee rollen combineert: de rol om in de opvoeding van Jezus voor te gaan met die rol om zelf een leven lang te blijven leren. Hij, eerst leerling, wordt de Meester; zij, de moeder, wordt zijn leerling. Het is van elkaar leren in wederkerigheid.

 

 

Jaarthemaverhaal

In de loop van het schooljaar belichten we o.a. via het tijdschrift Leeftocht verschillende Mariaverhalen. Het verhaal van de jonge Jezus die achterbleef in Jeruzalem zonder dat zijn ouders het wisten (Lc. 2, 41-52), begeleidt ons het hele jaar. Zoals elke ouder moest Maria vaststellen dat haar zoon zelfstandig werd. Dat is het moment wanneer vertrouwen belangrijk is. Het moment waarop je kan zeggen, ‘ik ben er gerust in, ik kan je loslaten’. Niet zomaar, maak je geen zorgen, neen, ik laat je los, maar blijf je zorgen delen, ik blijf achter je staan.

Gods influencer

Met de keuze om Maria in de spotlights te plaatsen, zetten we ook verdere stappen in het synodaal proces. In ‘Christus vivit’, de brief van Paus Franciscus aan de jongeren en aan heel het volk van God, verwijst de paus meermaals en nadrukkelijk naar Maria. “In het hart van de Kerk schittert Maria. Zij is het grote voorbeeld voor een jonge Kerk die enthousiast en meegaand Christus wil volgen. Ze was nog heel jong toen ze de boodschap van de engel ontving en ze aarzelde niet om vragen te stellen (cf. Lc 1,34) (CV 43). Maria nam het risico en daarom is ze sterk; ze is een influencer, Gods influencer!” (CV 44).

Vuurtoren

Het centrale beeld op de jaarthema-affiche is een vuurtoren, en ook de weg ernaar toe. Schepen zullen zich op de vuurtoren oriënteren, in volle vertrouwen dat zijn licht hen veilig zal thuisbrengen. Maar het paadje ernaar toe is voor de persoon die het licht brandend houdt en de boodschap uitstraalt: Ga, leer, leef, groei, ik ben er voor jou. Geloven is je in vertrouwen overgeven aan Gods Licht in het spoor van Jezus en bezield door de Geest. Katholieke dialoogscholen hebben weet van lichtbronnen uit diverse religieuze tradities die perspectief bieden en vertrouwen uitstralen.

 

Als wij niet meer vertrouwen

in de toekomst en in het onbekende,

wie dan wel?

 

Als wij niet meer bereid zijn

om radicaal te kiezen voor wat echt waardevol is,

wie dan wel?

 

Als wij niet meer het kwetsbare behoeden,

wie dan wel?

 

Als wij niet meer elkaar kunnen vergeven

en de kracht van verzoenen laten voelen,

wie dan wel?

 

Als wij niet

ondanks het kwaad dat in de wereld geschiedt –

hoopvol blijven,

wie dan wel?

 

Als wij niet meer elkaar bemoedigen

op de kruispunten van ons leven,

wie dan wel?

 

Als wij niet meer vertrouwen

in het idealisme van de kinderen en jongeren,

wie dan wel?

Als wij niet meer voorleven

en blijven zeggen hoe het kan,

wie dan wel?

 

Als wij er niet in slagen

de ideeën aan te dragen met kansen op slagen,

wie dan wel?

 

Als wij er niet voor zorgen

dat de toekomst is geborgen

voor de kinderen en jongeren van morgen,

wie dan wel?

 

Als wij niet meer durven geloven

dat er Iemand is, hier nabij en hierboven,

wie dan wel?

 

Hits: 4969