EEN GLOEDNIEUW JAAR - Licht in uwen luchter

Laatst bijgewerkt: woensdag 27 december 2023 Gepubliceerd: vrijdag 30 december 2022 Geschreven door Lode Caes

 

Een gloednieuw jaar, en naar goede gewoonte wensen de meeste mensen elkaar dan een ‘Gelukkig Nieuwjaar’ en ze voegen er nog steevast aan toe ‘En een goede gezondheid’. Sommigen voegen daar nog een beetje cynisch aan toe ‘En al wat je graag zou hebben, daar je moet je maar zelf voor zorgen.’ Vroeger wensten we elkaar een ‘Zalig en gelukkig Nieuwjaar’ en dat klinkt ook iets zegenrijker want ‘zalig’ is toch net dat ietsje meer dan ‘gelukkig’. Maar wat we ook wensen, het blijft een wens, en we hopen dat die ergens werkelijkheid wordt. 

We mogen dan al een nieuwe agenda hebben, ons leven van gisteren loopt vandaag en morgen gewoon door. Wat ons het voorbije jaar verheugde, zal ook vandaag nog deugd doen, en de pijn die er gisteren was, lost niet ineens op omdat er nu 1 januari op onze scheurkalender staat. Toch denken we in de eerste plaats aan een jaar zonder ruzies, zonder oorlog of geweld, ongeval of ziekte, zonder financiële, energie- of andere crisissen, een jaar vol vrede in onszelf, om ons heen en in heel de wereld. Eerlijk gezegd: een goede gezondheid is van groot belang, maar het allerbeste dat we elkaar kunnen toewensen is wel de vrede, want zonder (innerlijke) vrede is geluk uiteindelijk ver te zoeken. 

Dat dit alles niet zomaar holle woorden zijn blijkt eerst en vooral uit het feit dat we daar ook iets voor over hebben: we schrijven of mailen elkaar, we telefoneren en sms’en, en we gaan op stap om elkaar in levenden lijve het allerbeste toe te wensen. 

Levenslang zoeken én vinden 

Dat is wat in het evangelie, op kerstnacht ook de herders deden en straks de wijzen uit het Oosten doen. Ze laten hun hebben en houden in de steek en trekken op weg om een kind te zoeken en het 'het allerbeste' toe te wensen. En ze komen daarbij tot het heel bijzondere inzicht dat God niet te vinden is in oogverblinding, het grote en het machtige, maar in het schamele en in eenvoud. 

Guido Gezelle drukt het simpel en beeldrijk uit: 

We wenschen u dan,

op dit blad papier,

als ge koud hebt, stove en vier

om u bij te warmen;

 

hebt ge honger,

kaas en brood

wenschen w' u,

't zij kleen of groot,

rijke liên en armen.

 

Hebt ge dorst

we wenschen u nat,

bier of wijn;

en, zijt gij zat,

we wenschen u

weerom nuchter;

 

we wenschen u,

wordt uw hoofd confuus,

of is 't donker in uw huis,

licht in uwen luchter.

 

Voor de herders in het evangelie van nieuwjaar kan er geen twijfel over bestaan dat er iets nieuws begonnen is. Ze vertellen overal in het rond wat hun over dat kind is verteld. Zij zijn de eerste boodschappers van Jezus. Zij, eenvoudige herders, dat ruwe, schuwe volkje dat geminacht werd door het be tere volk. En wanneer ze naar hun kudde teruggaan, verheerlijken en loven ze God. Wel, is dat niet prachtig wat zij op de eerste dag van hun nieuwe jaar doen. Misschien konden we dat ook eens wat meer doen: God verheerlijken, en Hem danken voor elke dag die we krijgen, Hem danken voor het leven, voor de mensen om ons heen, voor het licht dat we krijgen. 

En dan Maria. Wat moest zij beginnen met de woorden van de engel dat er een Redder geboren was, Christus de Heer’? Het enige wat ze er op dat moment mee kon doen, was die woorden bewaren in haar hart en ze bij zichzelf overwegen. En hopen dat ze die boodschap ooit zou begrijpen. Maar daarvoor moest ze eerst nog groeien in geloof, moesten haar geloof en haar hoop sterker worden dan haar twijfel en haar pijn. En ook ons wensen we toe, dat we handelen als haar, en dat we blijven op zoek gaan, want we mogen vooral niet denken dat we er zijn. We kunnen nooit zeggen: ‘Ik heb mijn doel als christen bereikt.’ Nee, we gaan gewoon op zoek en Jezus is daarbij de weg en Hij wijst ons de weg. 

Geen angst voor wat komen gaat, geen moedeloosheid, geen twijfel aan elkaars oprechtheid, en elke dag ons best doen om Jezus' woorden en daden tot de onze te maken. Niet op zoek gaan naar fouten en gebreken bij anderen, maar naar wederzijds begrip en vrede en onze nieuwjaarswensen aanhouden, het hele jaar door. 

Waarachtig én waar 

Is dat niet de beste manier om al het mooie en al het goede dat we elkaar zullen toewensen werkelijkheid te laten worden? In ons eigen leven en in dat van de mensen om ons heen. Want daar gaat het toch om, dat al onze wensen van vrede voor elkaar niet alleen waarachtig zijn, maar ook waar worden. Dat kan alleen maar als we in Jezus' voetspoor blijven lopen.   

Vooral in die betekenis wensen we jullie en onszelf een zalig en gelukkig nieuwjaar toe. Laten we hopen dat we gezond blijven en dat we ondanks alles toch gelukkig mogen zijn met elkaar, en dat we alles wat we graag zouden hebben daar met z'n allen zouden voor zorgen. 

En ten slotte deze prachtige, oeroude zegenwens

“Moge de Heer u zegenen en beschermen.

Moge de Heer het licht van zijn gelaat

over u doen schijnen en u genadig zijn.

Moge de Heer u zijn gelaat toewenden e

n u vrede geven.” 

De Heer die ons zegent en beschermt, de Heer die ons laat leven in het licht van zijn gelaat en genade - 'Zijn Licht in onzen luchter' - de Heer die ons vrede geeft: als dat alles geschiedt, kan ons jaar al niet meer stuk. Een zalig en gelukkig Nieuwjaar, onder de hoede van de Heer zelf.

Hits: 4381