Adventsretraite 2019

Laatst bijgewerkt: woensdag 25 december 2019 Gepubliceerd: vrijdag 22 november 2019 Geschreven door Mathias Parret

Zie wat je hoort is de titel van de digitale adventsretraite 2019. Elke dag krijg je gratis een mail toegezonden met daarin een Bijbeltekst om te bemediteren. De teksten zijn gekozen door pater-jezuïet Dries van den Akker. De retraite gaan van start op zondag 1 december 2019 en duurt tot Kerstmis. 

Je kunt dit individueel volgen maar ook aansluiten bij een uitwisselingsgroepje in Ieper. We komen dan drie keer samen tijdens de advent om onze gebedservaringen met elkaar te delen.

Dit is de ambitie van de auteur: “We gaan niet alleen kijken naar de buitenkant van de dingen, we proberen juist naar de binnenkant te kijken. Ik hoop dat de deelnemers door de retraite zich de vaardigheid eigen maken om, net als de profeten of Jezus of de evangelisten, door de gebrokenheid van de wereld heen te kijken, om te zien dat de nieuwe wereld waarnaar ze verlangen al lang begonnen is.” 

Wie?

Aan deze elfde digitale retraite zullen vermoedelijk ruim 16.000 mensen deelnemen, verspreid over een 1000-tal steden en dorpen in Nederland en Vlaanderen. Uit een digitale enquête van dit voorjaar (ruim 4.000 antwoorden) blijkt dat 80% van de deelnemers regelmatige kerkgangers zijn en dat 50% dagelijks tussen 5 en 15 minuten besteedt aan de retraite. Verrassend is dat 16% ouder is dan 80 jaar. De oudere generaties hebben duidelijk ook de weg gevonden naar het internet. Bijna 80% van de deelnemers gaf aan dat ze met anderen hebben uitgewisseld over hun gebedservaring. 

Citaten

Deelnemers aan de vorige 40-dagenretraite aan het woord:

– De digi-tijd breekt aan; want gezien er steeds meer kerken niet meer actief zullen zijn, zullen wij gelovigen moeten leren gebruik te maken van de digitale mogelijkheden zodat we pelgrims blijven en geen dolers worden.

– Ik heb in het openbaar vervoer in de stilte coupe de tijd genomen om de vastenretraite te doen, omdat er thuis veelal geen stilte is.

– Kom niet tot werkelijk mediteren maar zo'n dagelijkse speldenprik doet me goed: een klein moment van aandacht en bezinning. 

Hoe?

Inschrijven kan door je e-mailadres op te geven via www.ignatiaansbidden.org. Wie deelnam aan de vorige digitale retraite, blijft ingeschreven. Uitschrijven is steeds mogelijk. De deelnemers krijgen een dagelijkse e-mail met Bijbeltekst en gebedssuggesties, geloofsimpulsen, citaten en tips om beter te leren bidden. Hiermee kan je bidden thuis, in een kapel, in de trein, in de wachtzaal enz. Met één druk op de knop kan je teksten uitprinten. Deze gratis retraite is geïnspireerd door de spiritualiteit van de heilige Ignatius van Loyola, de stichter van de jezuïeten. 

Wat meer?

Je kunt deze retraite gewoon thuis beleven, maar er is daarnaast ook mogelijkheid om aan te sluiten bij een uitwisselingsgroepje. In Ieper komen we tijdens de advent drie keer samen ten huize van de familie Dries en Mireille De Cock, Ypermanstraat 8 en dat op donderdag 5 december, 12 december en 19 december. Telkens van 20.00 tot 21.45 u.

Interesse om aan te sluiten bij dit uitwisselingsgroepje: neem vrijblijvend contact op met Mireille De Cock: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 057/42 20 96

Hits: 3316