Agenda

Geen activiteiten gevonden

Leerhuis Op stap met Abraham 2018-2019

Laatst bijgewerkt: maandag 15 juni 2020 Gepubliceerd: woensdag 05 september 2018 Geschreven door Lode Caes

Om de twee jaar organiseren we in onze Pastorale Eenheid i.s.m. CCV Brugge, het Grootseminarie en de Bijbeldienst een 'Leerhuis voor geloof en pastoraal' in ons bisdom. De voorbije edities stonden telkens in het teken van één of meer Bijbelse figuren : Jesaja en een schare van Bijbelse vrouwen. Met de keuze voor Abraham richt de komende editie zich op de eerste van de aartsvaders uit Genesis.

De figuur van Abraham is één van de meest fascinerende personages uit het Bijbelboek Genesis. Zijn trektocht staat model voor de weg die elke gelovige aflegt. Als 'vader van de gelovigen' is hij ook een verbindingsfiguur tussen joden, christenen en moslims. Tijdens de komende editie van het Leerhuis zullen we ons verdiepen in de verhalen over hem.

Historisch is over de figuur van Abraham weinig bekend, maar vanuit theologisch oogpunt blijven deze verhalen bijzonder boeiend. Ze geven te denken over thema's als roeping, belofte, zegen en verbondenheid – en uiteindelijk over de vraag wie God nu eigenlijk is. Verrassend genoeg begint het verhaal van Abraham niet met een roeping maar met een menselijk initiatief. Abrahams vader Terach trekt met zijn kinderen weg uit een doods land. Wanneer de reis voortijdig strandt, brengt God Abraham opnieuw in beweging met de woorden : "Ga, jij!". In het vertrouwen op de belofte dat hij zal uitgroeien tot een groot volk en een bron van zegen zal zijn voor anderen, gaat Abraham op pad zonder zijn precieze bestemming te kennen. Al deze elementen maken hem herkenbaar voor ons. Wij weten ons evenzeer door God geroepen om ons niet neer te leggen bij het status quo en anderen tot zegen te zijn – maar net als Abraham hebben wij geen zekerheid over wat de toekomst brengen zal en kunnen slechts in vertrouwen op weg gaan.

Tussen twijfel en vertrouwen

Abrahams vertrouwen op God vormt echter slechts één zijde van de medaille. Gedurende zijn jarenlange omzwervingen steken ook twijfel en onzekerheid geregeld de kop op. Om recht te doen aan de complexiteit van Abraham kreeg het Leerhuis als ondertitel : 'tussen twijfel en vertrouwen'. De belofte van een eigen land en een talrijk nageslacht wordt immers slechts uiterst moeizaam werkelijkheid. Zijn tocht bereikt een climax op de berg waar hij zijn langverwachte zoon Isaak als offer aan God wil opdragen en hij zo God na al die jaren toch nog beter leert kennen. Abraham blijkt net als elke mens van vlees en bloed zijn kleinmenselijke kanten te hebben. Ronduit aanstootgevend is bijvoorbeeld de manier waarop hij zijn vrouw Sara voorstelt als zijn zuster om in Egypte zijn eigen hachje te redden, met als gevolg dat zij wordt ontvoerd en in de harem van de farao terechtkomt. Toch is het met deze mens dat God verder op weg trekt.

In zeven groepsbijeenkomsten komen deze verhalen – in totaal zeven bekende en minder bekende – uit de Abrahamcyclus in het boek Genesis aan bod.

Achtereenvolgens lezen we over de roeping van Abraham, zijn aanstootgevende gedrag ten aanzien van Sara in Egypte, zijn gastvrije ontvangst van God, zijn tussenkomst voor de stad Sodom, het lot van zijn andere zoon Ismaël, zijn bereidheid om het ultieme offer te brengen, en de voorbereiding van de generatie die na hem komt. We leren Abraham kennen als de 'vader' van de gelovigen – joden, christenen én moslims - maar ook als een mens van vlees en bloed.

Aan de hand van een werkmap met achtergrondinformatie wordt de tekst gelezen en geduid door de monitor, waarna er ruimte is voor gesprek, uitwisseling en gebed. Leidraad daarbij is de vraag hoe deze verhalen ons vandaag als christenen kunnen inspireren. Daarnaast vindt bij het begin en einde van het Leerhuistraject een gezamenlijke bijeenkomst met alle deelnemers plaats.

Doelgroep

Het Leerhuis staat open voor een breed publiek van jongeren en volwassenen :

  • voor wie zelden of nooit in de Bijbel leest;
  • voor wie zich afvraagt wat die Bijbelse woorden met het leven van nu te maken hebben;
  • voor wie vertrouwd is met de Bijbel en op zoek is naar meer inzicht;
  • voor wie inspiratie zoekt om te verkondigen.

We hopen dat je samen met anderen op deze uitnodiging wil ingaan. We zijn je ook dankbaar als je mensen aanspreekt om deel te nemen aan dit project.

Plaats en data

We komen samen in de St.-Maartenskring, Lange Meersstraat 26, leper

  • op dinsdagavond om 19h30 op 9/10, 6/11 en 4/12/2018 en op 29/01, 26/02, 26/03 en 7/05/2019.

Aan het begin en einde van het traject vinden twee bijeenkomsten voor alle deelnemers plaats in het Diocesaan Centrum Groenhove, Bosdreef 5, Torhout :

  • Een startbijeenkomst op dinsdag 25/9/2018 om 19h30.
  • en een slotbijeenkomst op dinsdag 21 mei 2019 om 19h30.

Begeleiders

Lode Caes en Hans Debel

Inschrijven

  • Je kan het inschrijvingsformulier gebruiken die je in de folder aantreft in de infohoek – of tafel van één van onze kerken en bezorgen op het aangeduide adres.
  • Via mail. Vermeld naam en voornaam – adres – telefoonnummer.
  • Bij voorkeur digitaal via deze link

Let wel, je bent pas definitief ingeschreven als je 25 euro overschrijft op rekening BE22 4675 0811 1147 van CCV, p/a Geldenaaksebaan 277, 3001 Heverlee

Vermeld duidelijk : Ieper O. L.V. van Vrede – voor- en familienaam

Info

Lode Caes – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0478/32.52.55

Hits: 12881