ADEM-TOCHT - Ontmoeting met Jef Devisscher

Laatst bijgewerkt: dinsdag 11 oktober 2022 Gepubliceerd: maandag 26 september 2022 Geschreven door Lode Caes

 Al gehoord van Adem-Tocht?

"Ik ben geen grote predikant. Als priester-arbeider wilde ik allereerst getuigen door mijn manier van leven,gericht op de naastenliefde, de voornaamste boodschap uit het evangelie."


Op maandag 10 oktober vanaf 13.30 u. in PZH Heilig Hart, Poperingseweg 16, Ieper.


Programma


13.30 u. Onthaal met koffie en mogelijkheid tot aankoop wenskaarten
14.00 u. Welkom en gebed
14.10 u. Priester Jef Devisscher aan het woord
15.15 u. Pauze
15.30 u. Priester Jef Devisscher beantwoordt uw vragen
16.00 u. Slotwoord en aansluitend koffie met een koffiekoek


Deelname: 14,00 euro per persoon
Ook geïnteresseerde niet-leden zijn welkom!


Ruim zeventig jaar geleden ging de eerste priester-arbeider aan de slag in Vlaanderen. Het fenomeen kwam overgewaaid uit Frankrijk. Vandaag blijven er nog weinig van hen over en zijn ze welhaast allen met pensioen. Jef Devisscher, priester van het bisdom Brugge, maakt zijn roeping al sinds zijn Chirotijd waar in het Stubbekwartier in Brugge. Enkele kilometer verderop, in Zeebrugge, zet collega Fernand Maréchal zich onverstoord in voor transmigranten. "Ik bewonder wat die man doet", zegt Jef Devisscher (77). Zelf vangt de gewezen priester-arbeider al sinds 1980 vluchtelingen op bij hem thuis. Hij droomde ervan om als priester in het Stubbekwartier te kunnen blijven en tussen de mensen te wonen.


In 1972 begon hij aan het Centrum voor Priesterkandidaten op Rijpere Leeftijd (CPRL) in Antwerpen, terwijl hij intussen bleef werken. In 1979 werd hij tot priester gewijd. De priester-arbeiderbeweging sterft uit. Maar dat stemt hem niet wanhopig. Er zullen wel nieuwe initiatieven opbloeien. In de nasleep van de Vietnamoorlog begon hij Vietnamese bootvluchtelingen op te vangen, later ook Afrikanen. In 2004 werd de vzw Sock opgericht. Vluchtelingen vinden er allereerst een rustpunt. Ze kunnen hier intrekken zolang het nodig is. De enige voorwaarde is dat ze werken aan een toekomstplan. Sommigen krijgen papieren en gaan zich na verloop van tijd vestigen, anderen komen tot het inzicht dat ze hier geen toekomst hebben en keren uit zichzelf terug naar hun land of trekken elders naartoe. Mensen zonder wettig verblijf opjagen en opsluiten, zoals we nu vaak zien, heeft geen enkele zin. Die mensen hebben net nood aan rust zodat ze zich kunnen oriënteren en doordachte beslissingen nemen. Een tegenargument kan de angst voor een aanzuigeffect zijn. Toch meent hij dat zo'n benadering ook een kans biedt om de mensensmokkel tegen te gaan.


Persoonlijk heeft hij altijd een link gelegd tussen zijn werk als priester-arbeider en zijn inzet voor vluchtelingen. "Zo betrekken we de vluchtelingen actief in onze buurtwerking. Overigens, toen ik hier in 1994 kwam wonen, samen met enkele Afrikaanse vluchtelingen, verzetten de toenmalige buren zich daar tegen. Ze wilden niet dat er zwarten naast hun deur kwamen wonen. Totdat die jongens, verontwaardigd over het feit dat die oude mensen hun huis nog zelf moesten schoonmaken, hen spontaan hielpen. Hun houding sloeg volledig om. Die anonieme ‘zwarten’ kregen plotseling een naam en een gezicht. Ik geloof dan ook echt in de kracht van dit soort kleinschalige projecten. Van vluchtelingen zelf leerde ik het gastvrij te zijn. Dankzij hun aanwezigheid mag ik het leven leiden dat ik leid en dat is een gelukkig leven."


Info activiteiten Adem-Tocht:


– Kring centrum Ieper 1:
Annie Vercaigne – 057 20 93 81 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


– Kring centrum Ieper 2:
Paul Verraes – 057 42 25 84 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


– Kring Ieper:
Luc Thorrez – 057 42 28 48 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


– Kring Zillebeke:
Jacques Depuydt – 057 20 55 25 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


– Kring Langemark-Poelkapelle:
Daniël Vanlerberghe – 057 48 94 17 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hits: 5452