Leren leven met genoeg

Laatst bijgewerkt: maandag 01 maart 2021 Gepubliceerd: maandag 01 maart 2021 Geschreven door Lode Caes

Broederlijk Delen trok in 2020 resoluut de kaart van het DELEN. We delen namelijk meer dan we denken en delen doet sowieso goed. Maar dat hier meer in zit, da’s een feit. Delen kan ook een hefboom zijn om het systeem te veranderen. Een groots plan, da’s een feit, maar het kan ...

Broederlijk Delen wil heel concreet naar een organisatie van de samenleving die als doel heeft de rechten van ieder mens te realiseren en dat binnen de veilige grenzen van de planeet. Het maakt niet uit of de economie dan groeit of krimpt. Op sommige plekken zal groei nodig zijn, elders niet. Groei op zich mag gewoon niet langer de doelstelling of indicator zijn van succes. Onderzoek toont aan dat ons huidig welvaartsniveau ons niet noodzakelijk gelukkiger maakt. De westerse wereld blijft groei nastreven, maar we zijn in de jaren zeventig al gestopt met gelukkiger worden… We leven namelijk al een heel eind in dit economisch systeem dat streeft naar oneindige groei.

Eindeloze groei op een eindige planeet is een illusie

De grondstoffen die we nodig hebben om te blijven groeien, zoals bos, landbouwgrond, metalen, mineralen, … zijn onvermijdelijk begrensd. Ooit raken ze op. Vandaag al zijn heel wat ecologische en sociale grenzen overschreden. Denk aan de oprukkende klimaatverandering en de steeds groter wordende ongelijkheid. Een beperkte groep mensen wordt beter van deze groeiobsessie, maar de grote meerderheid van de mensen helemaal niet. Het is duidelijk dat dit de grootste uitdaging van deze eeuw zal zijn: slagen we erin om onze samenleving zo te herorganiseren dat we de klimaatcrisis en de sociale ongelijkheid kunnen aanpakken?

Herverdelen

Het is sowieso een gigantische uitdaging, want niet iedereen vertrekt bij de start met dezelfde kansen. Daarom hebben we overheden nodig die zorgen voor herverdeling. Ieder mens heeft recht op een waardig leven en heeft daarvoor een fair deel van de planeet nodig. Vandaag gebruiken wij meer dan ons rechtmatig deel, waardoor we anderen hun rechten ontnemen. Door te leven met genoeg en te delen en te herverdelen kunnen we het sociale en ecologische onevenwicht herstellen. We geloven dat delen geen verarming is, maar net tijd en ruimte creëert voor wat echt telt.

En neen, het is geen eenzame strijd, het is een gedeelde strijd die tal van organisaties overal ter wereld voeren. Broederlijk Delen is één van hen. Al zestig jaar delen we met velen en schoppen we tegen het systeem. Delen gaat uit van solidariteit en zet de gemeenschap voorop. Onze partners op het terrein wijzen ons al jaren de weg. Ze dragen ertoe bij dat mensen hun andere manier van leven, hun eigen systeem in stand te houden.

Leren leven met genoeg

Concreet moeten we ook hier bij ons in Vlaanderen gaan leven met genoeg. Dit leven met genoeg zal leiden tot andere activiteiten, andere vormen en gebruikswijzen van energie, andere relaties, andere rolpatronen, andere verdeling van tijd tussen betaalde en niet-betaalde arbeid, andere relaties met de natuur. Veel dingen die we vandaag doen, passen al perfect in de geest van de samenleving van de toekomst en zullen belangrijker worden.

Veranderen kan

Delen, eenvoud, gezelligheid, zorg en gemeenschap zijn kernbegrippen die illustreren hoe deze samenlevingen eruit kunnen zien. We zullen leven met minder, maar dat dit ‘het goede leven’ niet in de weg zal staan, is een feit, niet alleen hier, maar wereldwijd. Change is possible! We moeten stoppen met het uithollen van onze planeet! We moeten inzetten op een netwerk van lokale voedselsystemen gebaseerd op agro-ecologie en solidaire economie. Op die manier kunnen we voedsel blijven produceren voor alle wereldburgers, maar met respect voor de producten en de consumenten, in veerkrachtige landbouwecosystemen die zich aanpassen aan veranderende omstandigheden en zonder de grondstoffen van de toekomstig generaties te gebruiken.

Heel concreet dan?

Iedere keuze die je maakt als je eet, als je je verplaatst, als je je huis inricht, als je wil bereikbaar zijn, als je … om het even wat doet, kan bepalend zijn en daarom niet zo moeilijk. Zo kun je kiezen voor lokaal en/of fairtrade voedsel, kun je kiezen voor openbaar vervoer of deelauto’s en –fietsen, kun je bewust tweedehands spullen kopen en kun je of een fairphone kopen of eens bedenken of het echt nodig is de nieuwste smartphone te kopen. Alles in één keer, neen, zeker niet, maar eventjes stilstaan bij wat je doet, het kan op termijn een wereld van verschil maken en zo help je timmeren aan een betere wereld, aan een ander systeem, tot iedereen mee is.

Hits: 2963