MEESTAPPEN is een eerste vorm van solidariteit!

Laatst bijgewerkt: zaterdag 23 november 2019 Gepubliceerd: vrijdag 22 november 2019 Geschreven door Lode Caes

 

Opkomen voor de kansarme zit in het DNA van elke christen. Veel van wat we in de loop van de eeuwen aan zorg hebben opgebouwd vindt zijn oorsprong in ons geloof. Vele kerkelijke initiatieven zijn gaandeweg door onze maatschappij overgenomen. Maar ondanks al deze sociale voorzieningen blijven er mensen uit de boot vallen. En telkens is er wel iemand die deze blinde vlekken of noden ziet en erdoor geraakt en gemotiveerd wordt om ze te lenigen. En zo ontstaan dan organisaties, eerst met enkele pioniers, dan met een groeiende groep vrijwilligers en later soms gesteund door betaalde krachten. ‘Zien - Oordelen - Handelen’ zoals Cardijn het ons inprentte. Bovendien kunnen we als vrijwilliger zo inspelen op heel wat lokale initiatieven: ‘Samen tegen Armoede’. We bevelen ze jullie maar al te graag aan. Meer nog via onze Solidariteitswandeling op zaterdag 30 november kunnen jullie er van binnenuit kennis mee maken Zo blijven we alert en niet machteloos toezien in de marge.

Zo ontstond ook 50 jaar geleden Welzijnszorg. Al sinds 1969 voert Welzijnszorg elk jaar telkens opnieuw in de Advent campagne om armoede uit te sluiten. Armoede is als een web. Een ingewikkeld kluwen van oorzaken en gevolgen, waar je niet snel op eigen kracht uitraakt. Zo heeft slechte huisvesting invloed op je gezondheid. Dat brengt extra kosten met zich mee. Daardoor heb je minder geld over voor activiteiten in je vrije tijd. Wat maakt dat je je uitgesloten voelt. Met een negatief zelfbeeld vind je minder snel werk. Wat maakt dat je niet het inkomen hebt om te verhuizen. Enzovoort, enzoverder... De vraag leefde hoe Welzijnszorg op deze problemen ook daadwerkelijk, concreet en permanent kon inspelen. Zo zag in 1991 Welzijnschakels het levenslicht. Welzijnschakels groepeert vandaag meer dan 130 initiatieven die lokaal actief zijn rond armoedebestrijding. 

Met de Solidariteitswandeling die we op 30 november organiseren, wil de ‘Werkgroep Zorg voor Mensen en Solidariteit’ van onze Pastorale Eenheid vijf plaatselijke organisaties die zich inzetten voor kansarmen, in de kijker zetten. Drie ervan zijn eigenlijke welzijnsschakels en werken enkel met vrijwilligers. De andere 2 organisaties steunen op betaalde krachten maar hun werking is enkel maar mogelijk doordat ze ook een beroep kunnen doen op een grote groep vrijwilligers. We stellen ze jullie hier alvast in het kort voort.

Tegoare

“Elke mens verdient respect en heeft basisrechten”. Dat is de visie van Welzijnsschakels. En met Tegoare zetten we ons daarvoor ten volle in. Wij zijn een luisterend oor voor mensen die zich eenzaam voelen, weinig sociaal contact hebben en het financieel wat moeilijker hebben. Wij hebben een kledijdienst waar je naast kledij ook huisraad, babyspulletjes en kleine meubeltjes kunt vinden.
Tegoare organiseert verder heel diverse activiteiten op regelmatige basis: wandelingen, barbecue, vrouwen- en mannendag, knutselen, bingo, kaarten, rummikub, knutselen, quizzen … . De financiële bijdrage om deel te nemen is heel miniem. Voor de kinderen en de jeugd hebben wij met de hulp van ‘Uit de Marge’ een heel mooie kinder- en jeugdwerking opgebouwd.


We brengen mensen ook in contact met de juiste diensten. Velen kennen immers het bestaan ervan niet of de drempel is te groot om er alleen naar toe te gaan. We geven mensen weer een stem en samen met hen bouwen we een netwerk uit. Bij ons komen mensen in contact met lotgenoten en beseffen ze dat ze er niet alleen voor staan. We halen mensen uit hun isolement. Wij brengen mensen ‘tegoare’. 

Zorgnetwerk Ieper

Dit is een thuiszorgdienst van de stad Ieper en bestaat uit de lokale dienstencentra De Kersecorf en ’t Hofland, twee zorgconsulenten, de vervoersdienst voor wie minder mobiel is en diensten aan huis zoals klusjesdienst, boodschappendienst, aanvulleden poetsdienst. Het Zorgnetwerk is er voor iedereen van Ieper en deelgemeenten. Mensen kunnen er terecht met al hun vragen rond wonen, zorg en welzijn. Ook administratieve ondersteuning is mogelijk, waarbij zorgconsulenten aan huis gaan om mensen bij te staan. De dienstencentra bieden activiteiten aan in een losse, ongedwongen sfeer waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast bieden ze ook dienstverlening aan, zoals dagschotels, en kan men er terecht voor informatie en advies.


Zorgnetwerk Ieper kan ook rekenen op een grote groep vrijwilligers. Ze leggen jaarlijks 2200 verjaardagsbezoekjes af bij alle 80-plussers in Groot-Ieper. Ze zorgen ook voor hulp aan de bar en begeleiding van tal van activiteiten. Zorgnetwerk Ieper organiseert ook activiteiten zoals ‘Samen Tafelen’ die ondertussen plaatsvinden in verschillende buurten (o.a. Zillebeke, Vlamertinge, Elverdinge, WZC Wieltjesgracht, WZC St-Jozef, WZC Zonnelied …) en ‘Soep met Babbeltjes’ in de ‘Week van de Geestelijke Gezondheid’. 

VZW Op ’t Spoor

Op woensdag en vrijdag heerst er een drukke bedrijvigheid in Huyze Deryckere (achteraan het Perron). Op deze voormiddagen wordt door VZW Op ’t Spoor de voedselbedeling voor de kansarmen van Groot-Ieper en de ruime omgeving (Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke, Heuvelland) voorbereid. Een 100-tal gezinnen kunnen zo met een mooie voorraad voedsel naar huis terug gaan. Op maandagavond mogen de uitgeprocedeerde asielzoekers van Ieper (14 gezinnen) daarenboven nog eens extra voedsel komen halen. Om de verbondenheid met elkaar te vergroten, organiseren we ook nog bijkomende activiteiten: kookles, knutselatelier, naaiatelier en in samenwerking met het KTA: haarsnit.


Wat maakt dit werk zo leuk?
Het is het veel meer dan een winkel open houden en voedsel verdelen. De vrijwilligers voelen zich verbonden met elkaar omdat ze zich allen gratuit kunnen inzetten voor eenzelfde doel. En tijdens de bedeling maken we ook even een praatje met onze ‘klanten’. Hier wordt gemeenschap gevormd met een mix van allerhande mensen. Daar vinden we onze vreugde in. 

WVA – BiNus

VZW Westhoek Vrijetijd Anders is al 40 jaar bezig met het organiseren van kwalitatieve en betaalbare vrije tijd in de Westhoek voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. We doen dit met een grote groep vrijwilligers en dikwijls in samenwerking met andere organisaties. Elke schoolvakantie organiseren wij onze speelpleinwerking ‘Spelewijs’ voor kinderen met speciale noden tussen 3 en 15 jaar.


Onze jongerenwerking ‘Jobin’ mikt verder op jongeren tussen 15 en 30 jaar, en organiseert regelmatig fuiven, uitstappen, sportieve evenementen en ze bezoeken ook geregeld muziekfestivals. Vooral in de zomer zijn er heel wat activiteiten en trekken ze ook op kamp voor een week. 

Voor volwassenen is er ook een zeer groot aanbod: van binnen- en buitenlandse reizen, diverse daguitstappen en weekends tot paardenkampen en zorgmidweken. Er is dagbesteding en een ruim aanbod van sportactiviteiten (wandelclub, minivoetbalclub, omnisport voor rolstoelgebruikers en volksspelen). Ook onze creatieve en muzikale workshops worden druk bezocht, net zoals onze maaltijden en feestjes. Recent hebben wij ook een moestuinproject ontwikkeld en loopt er een nieuw project ‘Samen-Apart’, vrije tijd voor kinderen en jongeren met autisme.

Ons kantoor en ontmoetingsruimte ‘BiNus’ bevindt zich in de Rijselstraat 98. 

Tralies uit de weg - Thuisfront

‘Tralies uit de weg’ organiseert gespreksgroepen in de gevangenis met mensen van binnen en buiten de muren van de gevangenis in de hoop er toe bij te dragen de kloof tussen beiden wat te dichten. In die ontmoeting kunnen wij elkaar bemoedigen. Dit doen wij door met elkaar in gesprek te gaan rond zingeving en kwaliteit van het leven en dit vanuit een christelijke inspiratie. Zo willen wij – op basis van gelijkwaardigheid – elkaar beluisteren in wie wij ten diepste zijn. 

‘Thuisfront’ zet zich in voor de familie en vrienden van gedetineerden. Zes keer per jaar zetten we een tent bij de ingang van de gevangenis in Ieper en in Brugge. Onze vrijwilligers vangen de ganse dag bezoekers op. Ze bieden een attentie aan en wie dat wenst kan ook in de tent gratis een kopje koffie of een frisdrank drinken. Via de persoonlijke ontmoeting in de tent wordt aan bezoekers van gevangenen de kans geboden om op verhaal te komen.

 

PROGRAMMA SOLIDARITEITSWANDELING 

Start op zaterdag 30 november om 13.30 u. in BiNus, Rijselstraat, 98.

Keuze uit 2 wandelingen:

Kortere wandeling (1 km tot Sint-Jacobskerk):

kennismaken met BiNus (Rijselstraat, 98) – Tralies uit de weg en Thuisfront (Sint-Pieterskerk) – De Kersecorf (Rijkeklarenstraat, 83)

Langere wandeling (2,7 km tot Sint-Jacobskerk):

kennismaken met Tegoare (Langemeersstraat, 26) – Op ’t Spoor (Grachtstraat, 17)

Afsluiting in de Sint-Jacobskerk:

– Vrije keuze voor de eucharistieviering (15.45 u.) in het kader van Welzijnszorg

– Na de eucharistieviering: Soepbabbeltje t.v.v. Welzijnszorg 

Inschrijven: kostenloos maar wel ten laatste op 26 november via uw organisatie of contactpersoon van de plaatselijke kerkgemeenschap of rechtstreeks via het decanaal secretariaat, Janseniusstraat, 7 Ieper of via
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - tel 057 36 30 05

Met vermelding van voornaam en familienaam – kortere of langere wandeling (geef je keuze door)

Hits: 4250