Adventsactie Welzijnszorg

Laatst bijgewerkt: maandag 03 januari 2022 Gepubliceerd: zondag 19 december 2021 Geschreven door Lode Caes

Met het thema "Wonen : een gunst en geen recht ? Onaanvaardbaar !" roept de kerkelijke adventsactie van "Welzijnszorg" op tot solidariteit en verzet tegen armoede. Goed wonen is van levensbelang en toch is dit voor veel mensen in armoede geen realiteit.

Welzijnszorg steunen kan je op rekeningnummer BE21-0000-0000-0303

"Dat ze blij zijn dat ze een dak boven hun hoofd hebben!" "Ik begrijp niet waarom ze klagen! Ze hebben toch een huis!" ... U kent wellicht dat soort uitspraken wel. Ze klinken nogal gemakkelijk en helpen niemand vooruit. Er is, of we dat graag hebben of niet, grote ongelijkheid, ook op het vlak van wonen en huisvesting. De één riant, de ander onbehoorlijk.

Natuurlijk, het is allemaal niet zo eenvoudig. Er is een tekort aan woningen en dus is de prijs hoog en worden er ook minder goede woningen aangeboden op de markt. De uitspraken laten echter uitschijnen dat het hebben van een dak, hoe schamel ook, een "gunst" is, dat je ook met een slechte woning blij mag/moet zijn.

Een fatsoenlijke woning is echter volgens de "Universele Verklaring van de Rechten van de Mens" een "recht". En ook al is dit recht niet juridisch afdwingbaar, toch wijst het op de verantwoordelijkheid van de samenleving. Iedereen zou, zeker in onze streken, mogen rekenen op een aanvaardbaar goed en betaalbaar woningaanbod.

Als we die toenemende ongelijkheid zien, vele mensen die leven op de rand van armoede of zelfs in schrijnende armoede, ook in ons welstellend Vlaanderen, dan kunnen wij als christenen niets anders dan daarover ook reflecteren en concreet handelen. Straks – met Kerstmis – vieren we immers dat God mens wil worden, dat Hij tussen ons wil wonen. God wil dat we "leven" en dat in een samen leven "met iedereen". Tijdens de advent steken wij zondag na zondag meer kaarsen aan op onze adventskrans. Zo wordt Gods aanwezigheid meer zichtbaar, zijn omarming lichter en warmer.

Staan we toe dat de woonproblematiek nog verder verslechterd ? Laat het ons onverschillig ? Kan het in dat geval wel Kerstmis worden ? Kan God mens worden in deze omstandigheid ?

Doorgangswoning in onze Pastorale Eenheid

Een groepje mensen dat begrepen heeft dat wonen een basisrecht is en dat, om dit recht bij hen in de buurt in praktijk te brengen, mee zorg draagt zodat vluchtelingen een thuis vinden, is de groep "omarmers" uit onze Pastorale Eenheid onder impuls van diaken Bart Lefever. Met de steun van de vzw Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede regio Ieper, wordt reeds een viertal jaar een huis als doorgangswoning ter beschikking gesteld aan achtereenvolgens : een Eritrese vrouw en haar kind, een Syrisch gezin, een jonge kerel uit Sierra Leone. Vanzelfsprekend hebben zij, naast een dak boven het hoofd, ook nood aan veel andere vormen van ondersteuning. Dankzij een groep vrijwilligers wordt deze hulp geboden.

Welzijnsschakel "Tegoare"

Naast de campagne van Welzijnszorg rond "betaalbaar wonen", is er ook de werking van de Welzijnsschakel "Tegoare" die in Ieper actief is. Deze organisatie bestaat al 23 jaar en blijft zich inzetten voor de bestrijding tegen armoede in de regio Ieper. De pijlers van Welzijnsschakel "Tegoare" zijn huisbezoeken of persoonlijke contacten, groepsactiviteiten, schakel tussen de diensten, andere verenigingen, scholen, dokters en last but not least praktische steun. Deze groep telt meer dan honderd gezinnen, alleenstaande ouders, ouderen en alleenstaanden. Deze werking bestaat ook uitsluitend uit vrijwilligers. Iedereen die kansarmen een warm hart toedraagt, is van harte welkom om deze groep te vervoegen.

Kledijdienst

Welzijnsschakel "Tegoare" beschikt ook over een kledijdienst op de eerste verdieping van het parochiaal centrum Sint-Maartenskring (Lange Meersstraat 26, Ieper) en dit is niet door iedereen gekend. Mensen kunnen kledij of andere zaken die ze niet kunnen kopen, hier komen afhalen.

Geïnteresseerden of mensen die info willen over de werking van de Welzijnsschakel "Tegoare" kunnen contact opnemen met Kris Reynaert (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0473 64 20 32) of Monique Decrop (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0498 54 08 98). Voor de kledijdienst neem je best contact met Roos Vandenberghe (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0477 05 90 76).

Welzijnszorg steunen kan je op rekeningnummer BE21-0000-0000-0303

Hits: 2922