13.02 Sint-Valentijn ANDERS

Laatst bijgewerkt: maandag 14 februari 2022 Gepubliceerd: vrijdag 04 februari 2022 Geschreven door Lode Caes

14 februari, ‘Valentijnsdag’, is voor velen een goede gelegenheid om geliefden extra te verwennen. Met het initiatief Sint-Valentijn Anders’ kunnen we, ook als Kerk, de liefde vieren, liefde in schoonheid en kwetsbaarheid, liefde in al haar variaties, liefde die spreekt van God. Op de dag voor Sint-Valentijn, zondag 13 februari 2022, organiseert onze Pastorale Eenheid om 10.30 u. een mooi verzorgde eucharistieviering in de Sint-Maartenskathedraal dat helemaal in het teken staat van de liefde… want God is liefde!

Vandaag zijn veel mensen bang om definitieve keuzes te maken. Engagementen voor hun hele leven lijken onmogelijk. Deze mentaliteit brengt velen tot de slotsom dat ze ‘samen zullen blijven zolang de liefde duurt’. Gelukkig zijn er ook vele getuigenissen van relaties waar dat wél mogelijk is, liefde is niet enkel gefundeerd op voorbijgaande gevoelens van verliefdheid, maar op een rots van echte liefde, de liefde waarvan christenen zeggen dat die van God komt.

Ik zal er zijn voor jou

Bij een kerkelijk huwelijk spreek men de belofte uit dat men er zal zijn voor elkaar ‘in goede en kwade dagen, in armoede en rijkdom, in ziekte en gezondheid . Men belooft feitelijk: ‘Ik zal er zijn voor jou’. Dat uitspreken maakt het tot méér dan een belofte. Het is de Naam van God – Jahweh dat men daarmee uitspreekt. Dat maakt een kerkelijk huwelijk tot een sacrament, een Goddelijk gebeuren.

Alsjeblief – Dank je wel – Sorry

Samenblijven en weten hoe voor altijd van elkaar te houden, is de uitdaging voor christelijke echtgenoten. Drie woorden blijken hierbij van cruciaal belang te zijn:alsjeblief’, ‘dank je wel’ en ‘sorry’. Het zijn drie sleutelwoorden. Paus Franciscus schreef hierover in 2016 na de synode voor het gezin:Als men in een gezin niet heerszuchtig is en vraagt “alsjeblief”; als men in een gezin niet egoïstisch is en men leert “dank je wel” zeggen, als men zich in een gezin bewust is van het aangerichte kwaad en kan zeggen “sorry”, zal er vrede en vreugde zijn in dat gezin” (Paus Franciscus, Amoris Laetitia 133).

Bij elke huwelijksvoorbereiding komen deze drie sleutelwoorden ook aan bod, omdat vragen, danken en vergeven zo cruciaal zijn in de communicatie tussen verloofden en gehuwden. Het zijn drie woorden om elke dag aan elkaar te zeggen.

ander/Ander

Wat geldt in de communicatie tussen gehuwden, geldt opmerkelijk genoeg ook voor de communicatie met God, als wij bidden. Zodus vinden we de drie elementen van ‘dank je wel’, ‘sorry’ en ‘alsjeblief’ ook terug in het zogenaamde levensgebed’ van Ignatius van Loyola. Zij zijn de belangrijkste ingrediënten voor elk liefdesverhaal: zowel voor de liefde naar de ander als naar de Ander (met hoofdletter)!

Dank je wel

In het levensgebed is ‘dank je wel’ het eerste element. We beginnen hiermee, omdat wij de neiging hebben om ons bij het terugkijken op de dag of de week meteen te laten aanzuigen door die dingen die ons pijn gedaan hebben. ‘Dank je wel’ zeggen is leren zien dat onze dag gemaakt is van kleine, eenvoudige, blije ervaringen die ons door God zijn gegeven. Je zou ze ‘het oogstmoment’ van de dag kunnen noemen.

Sorry

Pas als we ons door God gedragen voelen, kunnen we kijken naar onze schaduwkanten, naar de situaties waar we de liefde bewust of onbewust geweigerd hebben. Door ‘sorry’ te zeggen en te kijken naar wat we zelf kunnen veranderen, is er meer toekomst mogelijk.

Alsjeblief

Vanuit het terugblikken op de kleine bewegingen van vreugde en droefheid, kijken we vooruit naar de toekomst. ‘Alsjeblief’ zeggen betekent enerzijds kijken naar wat we aan te bieden hebben, kijken naar wat ons werkpuntje is in onze relatie en in ons gezin. Zo kunnen we vooruit gaan met kleine stapjes. ‘Alsjeblief’ zeggen betekent erkennen dat je sommige dingen niet in je eentje kan. Het is een risicovolle houding omdat je het antwoord op jouw vragen uit handen geeft. Het antwoord kan wel eens anders zijn dan verwacht!

Liefde vieren… in de eucharistie

Deze drie elementen komen ook terug in elke eucharistieviering: wij vragen vergeving (schuldbelijdenis), wij vragen (voorbeden en misintenties) en wij zeggen dank (groot dankgebed). Daarom is het ook zeer passend om de liefde te vieren in de eucharistie. Net als het sacrament van het huwelijk, is ook het sacrament van de eucharistie een ‘liefdessacrament’: God die zoveel van ons houdt, dat Hij zijn Naam:Ik zal er zijn voor u’ waar maakt in tekenen van brood en wijn. Zo ontvangen wij de kracht om er ook te zijn voor de ander.

We nodigen alle verloofden en gehuwden uit op deze speciale Sint-Valentijnsviering op zondag 13 februari 2022 om 10.30 u. in de Sint-Maartenskathedraal, opgeluisterd door sopraan Lissa Hullak. Van HARTE welkom!

Hits: 3870