Maria Tenhemelopneming

Laatst bijgewerkt: zondag 21 augustus 2022 Gepubliceerd: maandag 15 augustus 2022 Geschreven door Lode Caes

Maandag 15 augustus, vieren wij het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming, één van de grote Mariafeesten in het kerkelijk jaar. Maria heeft ook bij ons altijd een bijzondere plaats in ons leven. Wij willen dan ook graag dit artikel aan haar wijden.

Liefde gaf U duizend namen… 

Maria is in de loop van onze geschiedenis op heel wat manieren uitgebeeld. Beroemde en minder beroemde schilders en beeldhouwers hebben zich aan uitbeeldingen gewaagd. In elk kerkgebouw staat er een Mariabeeld. Vaak ook in elk katholiek gezin. Heel wat van die beelden zijn met wonderlijke verhalen omgeven en hebben ook eigen namen gekregen. In Banneux noemt men haar: de Maagd der Armen; in Beauraing: de Dame met het gouden hart; en dichter bij ons, in Bikschote: O.L.V. van Rust en Vrede; en in de Westhoekkapel in Zonnebeke: O.L.V. Nood zoekt troost. Die afbeeldingen of namen verbeelden verschillende aspecten van Onze-Lieve-Vrouw zoals mensen haar ervaren hebben. 

Door Maria naar Jezus 

Maria wijst niet naar zichzelf. Dat doet ze nooit. Ze wijst naar Jezus die zij ter wereld heeft gebracht: Hij is het Licht der wereld, het Brood voor eeuwig leven. Om Hem gaat het, Maria staat met hart en ziel in zijn dienst. Dat is Maria ten voeten uit. Ze beseft dat zij die unieke roeping louter aan Gods uitverkiezing te danken heeft. Zij weet zich daardoor de gezegende onder de vrouwen. Haar verwante Elisabeth zal dat bevestigen in haar begroeting: "Waaraan heb ik het te danken dat de moeder van mijn Heer naar mij toekomt?" (Lc. 1, 43) Maria heeft die uitverkiezing niet te danken aan een of andere missverkiezing, ook niet aan bijzondere begaafdheden of prestaties. Zij formuleert het zelf glashelder in haar Magnificat: "Hij had oog voor mij, zijn minste dienares. Ja, grote dingen heeft de Machtige aan mij gedaan, heilig is zijn naam." (Lc. 1, 48-49) Door Gods genade is zij wie zij is. 

Ja-woord 

God heeft haar met die functie niet overvallen. Hij heeft haar wel nadrukkelijk gevraagd. En Maria heeft ‘ja’ gezegd: "Zie de dienstmaagd des Heren, mij geschiede naar uw woord." (Lc. 1, 38) En dat jawoord heeft ze heel haar leven volgehouden, vanop de achtergrond. In dat dienstbaar zijn heeft zij een hele ontwikkeling doorgemaakt. Ook zij heeft moeten leren geloven in haar Zoon, dat Hij de Weg is, de Waarheid en het Leven. Zij heeft moeten leren geloven dat zijn leerlingen zijn eigenlijke familie en verwanten zijn. "Wie is mijn moeder, wie zijn mijn broers en zussen? Het zijn zij die de wil doen van de Vader" (Mt. 12, 50), zei Jezus op een bepaald moment toen Maria Hem bezorgd achterna was gegaan.

Trouw aan haar gegeven woord

Maar ze is Hem altijd trouw gebleven, tot onder het kruis (Joh. 19, 25). En Lucas vertelt in de Handelingen dat zij na de hemelvaart van haar Zoon biddend met de apostelen de komst van de heilige Geest afwachtte (Hand. 1, 14). Kortom: zij is heel haar leven trouw gebleven aan haar eenmaal gegeven woord. 

Model voor de Kerk 

En dat is Maria nog altijd voor ons: een vrouw, trouw in datgene waarin zij gelooft. Zij draagt nog steeds Jezus, zij toont Hem aan de wereld, zij wijst nog steeds naar Hem: "Doe maar wat Hij u zeggen zal" (Joh. 2, 5). Zelf heeft ze dat in de praktijk gebracht en daarom staat zij model voor heel de kerkgemeenschap, die ze uitnodigt om ook trouw te zijn aan haar Zoon. 

In Gods hemel 

Ja, zij was volmaakt trouw aan haar roeping. En God is trouw aan haar. In zijn brief aan de christenen van Korinthe schrijft Paulus: “Christus is opgewekt uit de doden, als eerste van hen die ontslapen zijn. Door Hem komt ook de opstanding der doden. Allen zullen in Christus herleven.”(1Kor. 15, 21) Als dat op iemand van toepassing is, dan is dat zeker op Maria, de moeder van de Verrezene. Zij is in Gods hemel. Die belofte geldt ook aan ons. Wij zullen in Christus herleven als wij doen wat haar Zoon ons zegt. We hebben in ieder geval in Gods hemel aan haar een goede voorspreekster, een advocaat, zoals we dat zingen in het 'Salve Regina', die oude Latijnse hymne, die we als slot (met vertaling) willen meegeven: 

Salve, Regína, mater misericórdiae;
vita, dulcédo et spes nostra, salve.
Ad te clamámus, éxsules fílii Evae.
Ad te suspirámus, geméntes et flentes
in hac lacrimárum valle.
Eia ergo, advocáta nostra,
illos tuos misericórdes óculos
ad nos convérte;
Et Iesum, benedíctum fructum ventris tui,
nobis post hoc exsílium osténde.
O clemens, o pia, o dulcis Virgo María. 

Wees gegroet, Koningin, moeder van barmhartigheid;
ons leven, onze vreugde en onze hoop, wees gegroet.
Tot u roepen wij, ballingen, kinderen van Eva;
tot u smeken wij, zuchtend en wenend

in dit dal van tranen.
Daarom dan, onze voorspreekster,
sla op ons uw barmhartige ogen;
En toon ons, na deze ballingschap,
Jezus, de gezegende vrucht van uw schoot.
O goedertieren, o liefdevolle, o zoete Maagd Maria. 

Nu 15 augustus dit jaar op een maandag valt, vieren we dit hoogfeest van Maria-Tenhemelopneming om 9.00 uur in Madonna, O.L.V.-Middelares, Voormezele en de Frezenberg, om 10.30 uur in Brielen, Sint-Maarten en Poelkapelle en om 18.00 uur in Sint-Maarten. 

We wensen alle moeders een feestelijke moederdag, aan alle Maria's, Ria’s, Miekes, Myriams, ... een fijne naamdag en aan iedereen een zalige hoogdag!

Hits: 3250