Verwerking thuisbeurt "kruisteken"

Laatst bijgewerkt: woensdag 20 mei 2020 Gepubliceerd: vrijdag 15 mei 2020 Geschreven door Lieve Desodt

Verwerking voor de vormelingen en ouders

Wat betekent het kruisteken voor jou ? Ga je mee op verkenning ?

Een mama zegt : "Mijn mama gaf me als kind elke avond voor ik ging slapen een kruisje op mijn voorhoofd en zei 'God zegene en beware je'. Nu geef ik zelf mijn dochter elke avond een kruisje voor het slapengaan. Soms doet zij bij mij hetzelfde".
Heb jij al eens een kruisje 'God zegene en beware je' ontvangen van iemand of is er iemand die je zelf graag een kruisje wil geven ? Wat doet dat met jou ?
(denk even na over je antwoord)

Een jongere zegt : "Ik zag mijn opa vroeger eens met een broodmes een kruisje in het brood kerven voor hij er sneetjes van sneed".

Zie jij soms iemand een kruisteken maken ? Wanneer zie je dit ? Waarom zou hij of zij een kruisteken maken, denk je ?
Spreek er over samen met je mama of papa.

Maak jij soms eens een kruisteken ? Wanneer ? Waarom doe je dat ?
(denk even na over je antwoord)

Ken je iemand die een kruisje draagt rond zijn of haar hals, aan een armbandje of ring, … Of misschien draag je wel zelf een kruisje ?
Neem contact op met hem/haar en vraag waarom hij of zij een kruisje draagt. Vraag hem/haar om in enkele zinnetjes te schrijven wat dat voor hem/haar betekent en vul het in op een briefje zoals hieronder, of laat hem/haar dit inspreken als audio- of videoboodschap.

Hallo, ik ben ...


Ik draag volgend kruisje : ...

Dit kruisje betekent voor mij ...



Een kruisteken is symbool geworden voor het christelijk geloof. Het herinnert christenen aan Jezus die zijn kruis heeft gedragen, gestorven en verrezen is. In onze taal klinkt het soms dat iemand "een kruis moet dragen", waarmee we willen zeggen dat iemand het moeilijk heeft. Heel wat mensen, dichtbij of veraf, hebben vandaag een kruis te dragen.
Schrijf een wens of een boodschap van moed en hoop voor iemand die je dierbaar is op het kruisje dat je gemaakt hebt : voor opa, oma, voor een leeftijdsgenoot aan de andere kant van de wereld die getroffen is door corona, voor een klasgenoot, …

Mijn boodschap van moed en hoop aan ...

"...

 

 

 

 

..."

Neem nu je zelf gemaakte kruisje. Kleef er je boodschap van hoop op of onder. Maak er met de GSM een foto van en stuur je die op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zorg ervoor dat je van dichtbij een foto neemt, zodat je boodschap goed leesbaar is. Let wel, je houdt je toestel best plat (dus horizontaal, met een breed beeld); zo bekomen we straks een mooie mozaïek. Want met alle boodschappen samen maken we een groot anker van hoop dat we aan mensen die het moeilijk hebben willen bezorgen !

Indien de boodschap op je kruisje gericht is aan iemand die je kent, kan je de foto uiteraard ook delen met deze persoon !

 

Hits: 4698