Gospel doet ons meteen denken aan swingende kerkdiensten. 'Gospel' komt van het Oud-engels goð (goed) spell (nieuws, boodschap) en betekent dus net als het Griekse woord ‘evangelie’ goed nieuws of blijde boodschap. Het genre ontstond in de 19de eeuw in katoenvelden van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Praten met elkaar tijdens mochten de slaven er niet, maar zingen blijkbaar wel.

Benefietconcert

Gospel is ritmische, religieuze muziek met overduidelijke Afrikaanse roots. In zijn puurste vorm kenmerkt deze muziekstijl zich door de overdracht van gevoelens, de eigenheid van de zanger, zijn durf om zich bloot te geven mede dankzij de herkenning en ondersteuning van de toehoorders. Het putte inspiratie uit traditionele ‘spirituals’, die tijdens de slavernij van generatie op generatie werden overgeleverd. De troost in het leven na de dood – vaak aangeduid als het oversteken van de rivier de Jordaan – is een zeer vaak terugkerend thema. In wezen gaat het om leed te compenseren met vreugde. Zo eert dit concert t.v.v. van ‘Kom op tegen kanker’ de nagedachtenis en de laatste wens van Sara, die altijd lachte en zo haar ziekte heeft gedragen tot op het einde. 

Tickets en info:

 

UITVERKOCHT

 

‘Kerkherberg l’Espérance’

Boven de deur staat dit wel heel opvallende opschrift. De Onze-Lieve-Vrouwkerk van Brielen is voor velen een teken van hoop. Hier wordt de hoop levendig gehouden. Enkele jaren geleden was deze nu levendige kerkgemeenschap op sterven na dood. Nauwelijks een handjevol kerkgangers kwamen nog opdagen voor de ‘maandelijkse’ eucharistieviering. Eventjes werd er zelfs aan gedacht om er mee te kappen, de boeken en de kerk te sluiten. Wat er ook geprobeerd werd om wat leven te brengen in de brouwerij, niets lukte. 

Toen rijpte het plan om de viering te koppelen aan een drankje achteraf. In Brielen is geen dorpscafé meer om nog even te blijven plakken zoals weleer . Het was erop of eronder. Het idee sloeg meteen aan. Het drankwonder van Brielen geschiedde. De eerste zondag werden meteen al 120 dorstige kelen en zielen gelaafd. Niettemin blijft ondanks alle prietpraat op de sociale media de klemtoon op een in alle opzichten – ook muzikaal – verzorgde viering liggen. Op zondag 1 september wisten Benjamin Luyckx (orgel) en Nele Nouwynck (dwarsluit) iedereen te bekoren. In navolging van het evangelie wist priester Ettien met zijn altijd innemende glimlach zelfs de mensen op de achterste plaatsen te bewegen om als eregasten vooraan plaats te nemen. 

Bovenal weten de gelovigen zich uitgenodigd vooraan aan de tafel van de Heer. Mensen voelen zich gedragen en aangesproken om weer samen te bidden en te zingen. Nadien worden achteraan elkaars vreugden en bekommernissen gedeeld aan de tafels rond de toog. Genieten van elkaars gezelschap en met mate van een abdijbiertje in het juiste glas dan nog . Eucharistie staat niet los van het leven en zo wordt het hier ook aangevoeld en beleefd. Zo groeide gestaag ook het verlangen om elkaar in alle sereniteit te blijven zien en te ontmoeten. De vrede van de Heer slaat hier niet om in gelal en cafépraat. Hier wordt in alle opzichten een hart onder de riem gestoken. 

Vaak is zo’n viering een gelegenheid om aandacht te vragen voor mensen in nood. Op het einde is er ruimte voor initiatieven van mensen die het voor elkaar opnemen. Op zondag 1 september kreeg de MS-Liga de gelegenheid om hun jaarlijkse campagne voor te stellen en steun te vragen in de vorm van chocoladeverkoop. Niemand die dat vervelend vindt.

 

Kinderzegening

De kerk heeft ook een een knusse en sfeervolle doopruimte ingericht. Hoogtepunt is de jaarlijkse kinderzegening. Sint-Corneel nodigt elk jaar, nu op zaterdag 15 september om 18.00 u. tijdens de Brielnsche Kerremesse alle gezinnen met kinderen uit, in het bijzonder de familie waar in de de laatste 12 maanden een kindje werd gedoopt voor een kinderzegening. Naast de zegen ontvangen zij ook een aandenken aan het voorbije doopsel en een leuke verrassing. 

In een tijd dat onze priesters overbevraagd zijn en zo al het beste van zichzelf geven, is het goed te beseffen en stemt het tot nadenken dat een dergelijk reveil feitelijk gedragen en getrokken wordt door een groep enthousiaste vrijwilligers wat ook hun inbreng is. Het is wat je bevlogen noemt ‘samengedragen verantwoordelijkheid’.