50 jaar CHORUS

Laatst bijgewerkt: vrijdag 22 februari 2019 Gepubliceerd: dinsdag 05 februari 2019 Geschreven door Lode Caes

CHORUS – koor en orkest – bestaat 50 jaar! Om te danken voor zovele jaren van muzikale vriendschap, is er op zondag 17 februari om 10.30 u. een bijzondere Chorus-jubileummis in de kathedraal van Ieper. Op 27 en 28 april wordt in het Perron het 50-jarige jubileumconcert gegeven: GOLD! Muzikale vriendschap is de rode draad getrokken door verhaal van dit gezelschap. Een overzicht.

 

Midden de zestiger jaren experimenteerde Johan Coulembier met enkele vrienden die hij kende van de muziekschool of van het Sint-Niklaasmannenkoor. In 1968 werd het initiatief genomen om een ‘jeugdmis’ te organiseren. Het werd een gelegenheidskoor, voornamelijk met jongeren van het College (jongens !) en de Heilige Familie (meisjes!) en aangevuld met enkele instrumenten. De misviering had plaats begin februari 1969. Deze uitvoering wordt als de geboorte van Chorus beschouwd.

 

Koor én orkest

Het succes van deze opvoering leidde ertoe dat Chorus onder andere werd uitgenodigd om Rerum- Novarumvieringen op te luisteren. Dat huwelijksmissen één van de specialiteiten van Chorus is geworden, dateert van halverwege de jaren ‘70. Rond die tijd werd Jan Lesage meer en meer de vaste begeleider van Chorus. Hij was een uitstekend pianist. Waar men aanvankelijk in de kranten steeds schreef over een ‘groep jongeren’ werd eind de jaren ‘70 Chorus als een ‘koor en orkest’ erkend. 

Projecten

Ideeën groeiden intussen om in Ieper projecten op te zetten met meerdere koren samen zoals de uitvoeringen van ‘Ieper Westland Zingt’, in organisatie van de Marnixring. Chorus speelde daarin steeds een voortrekkersrol. Ook de uitvoering van deCarmina Burana was daarvan een voorbeeld. Een bijzonder project, samen met meerdere koren, solisten en de harmonie Ypriana, vormden de P-concerten. De eerste 2 edities, P2001 en P2003 hadden plaats in de oude montagehall van Picanol, waar nu dé Academie gevestigd is. Latere edities hadden plaats in de Sporthal en in CC Het Perron.

Ook met het strijkorkest Westhoek Consort onder leiding van Nico Logghe zijn er regelmatig samenwerkingen. In 2018 nog voerden we samen met het Westhoek Consort en het Sint-Jozefskoor uit Roeselare het Requiem van Mozart op.

Vanaf het einde van de jaren negentig slaagde Chorus er in om telkens voor 2 goedgevulde Ieperse Schouwburgen op te treden. Intussen zijn de Chorus concerten uitgegroeid tot totale belevingen van zang, muziek en choreografie waarmee we massaal een Perron-publiek kunnen bekoren.

 

Het verhaal gaat verder

In de 50 jaar sinds het ontstaan van Chorus kenden we vele gloriemomenten. Helaas waren er ook momenten van afscheid en verdriet. Het verlies van Jan Lesage in 2011 en Johan Coulembier in 2017 vielen zwaar.

In 2007 aanvaardde Tine Devoghel het Chorus dirigeerstokje en tot vandaag is zij de zeer gedreven en kundige dirigente. Onder haar leiding blijven de meer dan 60 enthousiaste zangers en muzikanten jaar na jaar de muzikale lat hoger leggen.

Hits: 9116