COVID-19 Requiem

Laatst bijgewerkt: zaterdag 16 oktober 2021 Gepubliceerd: zondag 19 september 2021 Geschreven door Lode Caes

Het is stoutmoedig om in onzekere tijden als deze de bakens te verzetten en een succesvol evenement te organiseren. Alles moet meevallen. Gedreven organisatoren, een sterke affiche met jonge en talentvolle musici, een nobel doel, een trouw publiek, een toplocatie, kunstminnende sponsors en de omstandigheden moeten het ook nog eens toelaten. Dat bleek uitermate het geval bij de uitvoering van W.A. Mozart’s Requiem in d-moll KV 626 door La Chapelle Sauvage o.l.v. Karel De Wilde op zaterdagavond 18 september in de historische en sacrale setting van de Ieperse Sint-Pieterskerk voor een talrijk opgekomen publiek.

In moeilijke omstandigheden komt vaak het beste in mensen naar boven en overstijgen zij zichzelf. Dat mocht ook Mozart nog meer dan anders ervaren tijdens het componeren van dit requiem. Zijn gezondheid ging toen zeer sterk achteruit. Snel beschouwde hij dit werk dan ook als zijn eigen dodenmis waarin hij alles moest leggen wat hij ooit nog wou of zou kunnen schrijven. Het resultaat is een meesterwerk van formaat dat als compendium van Mozart’s gehele oeuvre kan gelden. De ultieme symbiose van al zijn muzikale ervaringen op zowel vocaal, instrumentaal, contrapuntisch en religieus vlak. Hij stierf echter op 5 december 1791 middenin zijn onvoltooide muzikale testament. Op aandringen van Mozarts weduwe Constanze voltooide Franz Xaver Süssmayr, nauwe vriend en collega van Mozart, het werk geheel volgens de aanwijzingen en in de stijl van Mozart.

La Chapelle Sauvage

ontstond onder impuls van de jonge Belgische dirigent Karel De Wilde als een internationaal initiatief van jonge professionele musici uit de hele wereld. Niettegenstaande hun vaste kern past hun bezetting zich aan naargelang het repertoire, dat een grote verscheidenheid aan kamermuziek, werken voor symfonisch orkest bevat. Regelmatig doen ze beroep op koren en internationale solisten. Zo ook voor deze uitvoering met solisten uit o.a. het Vlaams Radiokoor en de Koningin Elisabethkapel: Jolien De Gendt (Sopraan) – Dida Castro Gonzalez (Alt) – Geoffrey Degives (Tenor) en Charles Dekeyser (Bas). Een creatieve en authentiek verantwoorde uitvoering staat steeds voorop. Zo mochten we ook de mystieke diepgang van dit meest iconische werk uit Mozart’s oeuvre ontdekken en onophoudelijk in vervoering beluisteren. Een bezinning op het leven en de dood, met de nadruk op het leven omdat wij geloven dat het leven sterker is dan de dood. Virtueel wandelen langs wegen van blijdschap, vreugde en leven in overvloed.

In memoriam

Meteen ook een waardige herdenking voor alle slachtoffers – en in het bijzonder in deze regio – van deze pandemie. Een boodschap van licht voor de toekomst! Priester Ettien ging ons voor in dit gebed:

In het opgaan van de zon en in haar dalen

gedenken wij hen.

In het spelen van de wind en de kilte van de winter

gedenken wij hen.

In het openspringen van de knoppen en in de wedergeboorte van de lente

gedenken wij hen.

In het azuur van de lucht en in de warmte van de zomer

gedenken wij hen.

In het ruisen van de bomen en in de schoonheid van de herfst

gedenken wij hen.

Wanneer wij vermoeid zijn en behoefte hebben aan sterkte

gedenken wij hen.

Wanneer wij verlaten zijn en ziek van hart

gedenken wij hen.

Wanneer wij vreugde voelen die we willen delen

gedenken wij hen.

Zolang wij leven,

zullen ook zij leven.

Want zij zijn nu een stuk van onszelf,

als wij hen gedenken ...

 

Voor hen branden wij een kaars, voor jong en oud en waarderen zo ook het werk van zovelen in onze samenleving.

Dank aan het publiek van deze avond voor hun talrijke aanwezigheid. Ook bijzondere dank aan onze Pastorale Eenheid Onze Lieve Vrouw van Vrede, die dit initiatief mede mogelijk gemaakt heeft, onze sponsors voor hun steun bij dit project. Alle medewerkers en sympathisanten zonder wie we niets kunnen, de kerkfabriek van Sint-Pieters voor hun gastvrijheid, ‘La Chapelle Sauvage’ voor de ontroerende en bezielde uitvoering van dit requiem. En ten slotte een bijzonder woord van lof voor Noël Charles voor zijn nooit aflatende inzet voor VZW Anaka bangsa Indonesia – de kinderen van Indonesië naar wie de opbrengst van dit concert gaat.

Hits: 6048