Kinderen en jongeren, kaarsen en pannenkoeken

Laatst bijgewerkt: zondag 01 maart 2020 Gepubliceerd: donderdag 06 februari 2020 Geschreven door Lode Caes

Een drukte van jewelste zaterdag 1 februari in en rond de kerk van O.L.Vrouw-Middelares en Franciscushuyze. Om 15h00 is er de Gebedsviering met kinderzegening voor de kinderen van de Ieperse stadsparochies. Om 15h30 komen een zestal jongeren samen in Franciscushuyze om – zoals de traditie voorschrijft – pannenkoeken te bakken.

Ze weten wel van aanpakken want in een mum van tijd ligt een stapel pannenkoeken klaar. Simon toont niet alleen zijn kookkunsten maar hij jongleert ook met pan en pannenkoek! Klaar om gesmeerd (met 'stierenboter' = bruine suiker vermengd met boter) te worden, opgerold, in vier gesneden en uitnodigend op schalen gelegd. Terwijl de enen opruimen en omwassen, zetten anderen achteraan in de kerk alles klaargezet om, na de weekendviering, de kerkgangers op een pannenkoek en een drankje te vergasten. Wat is er christelijker dan delen ? Dat gebeurt in de kloosterkeuken waar Marc en Georgette van de pannenkoeken mogen proeven, evenals de twee logés, de voetballers Mitchel en Sorel.

Brainstorming onder de jongeren over geloof en Kerk

Vóór de aanvang van de weekendviering is er tijd voor een brainstorm over vragen die jongeren vandaag bezig houden, het geloof van jongeren, hun betrokkenheid bij de parochie en de Pastorale Eenheid. Daar komen hun ideeën, vragen, bedenkingen en voorstellen ter sprake die ze aan onze bisschop Lode zouden willen meegeven. Ze kunnen vrij spreken en hun eigen mening opschrijven.

Hier kan zeker nog verder op doorgewerkt worden, maar nu is het tijd voor de weekendviering. 

Maria-Lichtmis met kinderen en jongeren. De kinderen staan klaar wanneer hun begeleiders de gelovigen informeren over het plan om maandelijks, met de kinderen, actief deel te nemen aan de weekendviering. Trots op hun zelfgemaakt kunstwerkje, een versierd kruisje, gaan ze met priester Ettien op naar het altaar. Tijdens de viering worden de kaarsjes gewijd. Priester Ettien besprenkelt gul de kaarsen en … de kinderen. Verrast gaan ze giechelen tot grote hilariteit van de kerkgangers.

Na de viering wordt aan de kerkgangers een Lichtmiskaarsje overhandigd en kunnen ze proeven van pannenkoek en drank. Een gelegenheid om de mede-gelovigen eens te ontmoeten en een babbeltje te slaan. Dat gebeurt allemaal in een gezellige spontane sfeer. Een mooi initiatief.

Uitsmijter. Waar komen die kaarsen en die pannenkoeken op Maria- Lichtmis vandaan ?

Het antwoord vind ik in 'De Koerier', de wekelijkse info van de Ieperse Steinerschool. Het Kerstfeest valt niet toevallig op 25 december, hét Lichtfeest, de dag waarop er stilaan meer licht wordt, de overwinning van het Licht op de Duisternis. 40 dagen verder, op Maria-Lichtmis, ook een Lichtfeest, is er al duidelijk meer licht. Later werden, ter ere van Maria, op die dag processies gehouden met brandende kaarsen. Vandaar de naam 'lichtmis'. En die pannenkoeken dan ? Wel, niet alleen de kaars staat voor het licht, maar natuurlijk en vooral ook de zon die ze verzinnebeelden. Want wat voor lekkers lijkt er nu beter op de zon dan een licht-bruingebakken pannenkoek ?

(Verslag J. Coulembier)

Hits: 8491