Instapviering Eerste Communie: de boodschap in de fles

Laatst bijgewerkt: zondag 01 maart 2020 Gepubliceerd: woensdag 26 februari 2020 Geschreven door Lode Caes

Zaterdag 8 februari, 18h30, weekendviering met een volle kerk : de trouwe kerkgangers én een heel blok vol kinderen van het eerste leerjaar. Hun ouders zitten verspreid over de andere blokken.

De drie juffen Els, Hannelore en Ellen, van de drie klassen hebben, samen met priester Ettien het thema 'Jezus roept ons … wij zetten stappen naar Jezus!' uitgewerkt. Negen kinderen brengen drie Jezusprenten, drie grote voetstappen en drie communiedozen aan.

Plots klinkt het geluid van een vallende fles. Een geschrokken vader raapt de fles vanonder zijn stoel op en zet die naast zijn stoel weer recht. Ra ra! Voorganger Ettien geeft onmiddellijk het woord aan derdeklasser Lily, zus van een eersteklasser. Op een heel mooie manier verwelkomt ze alle mensen. Dat belooft voor het vervolg. Drie kinderen, ook zussen van eersteklassers, bidden de schuldbelijdenis. Priester Ettien nodigt alle eersteklassers uit om op het tapijt, voor het altaar, te komen zitten. Hij vertelt hen het verhaal van Jezus die de kinderen tot zich laat komen. Er wordt goed geluisterd. Een paar kinderen uiten een spontane, maar vooral lieve reactie. In de korte homilie wordt herhaald : "Wie niet wordt als deze kinderen gaat het rijk der hemelen niet binnen". Dat kan tellen.

Een mama legt aan priester Ettien uit dat de kinderen graag hun eerste communie zouden doen. Tijdens deze viering krijgen ze een visje opgelegd. De priester gaat akkoord en zegent de visjes met de boodschap dat Jezus de kinderen zal leren 'vissers van mensen' te maken. Juf Hannelore roept de kinderen klas per klas naar voor. De ouders komen er ook bij met … jawel met een fles. Die fles komt in een mooi versierde doos terecht en zal er blijven tot op de viering van de eerste communie. In die fles zit een boodschap! We zijn benieuwd. Elk kind krijgt zijn visje, een mooi keramiekwerkje, opgelegd. Goed gedaan, heel vlot, rustig en bij wijlen ook aandoenlijk. Er volgt een spontaan applaus.

Vier kinderen, opnieuw zussen van eersteklassers, begeleiden de geloofsbelijdenis waarna drie ouders de voorbeden brengen. Tijdens de offergang brengen de kinderen bloemen, kaarsen, broodschaaltjes, kelk, water, wijn en brood naar het altaar. Ondertussen geeft organist Pieter het beste van zichzelf. Na de consecratie vormen de kinderen, samen met hun juffen, een dubbele kring voor het Onzevader.

Terwijl de mensen naar de communie gaan, staat priester Ettien voor blok 2 om elk kind een kruisje te geven. Alles verloopt opvallend vlot en rustig. Ten slotte worden de communiedozen gezegend en meegenomen zodat ouders en kinderen samen aan de slag kunnen… in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

(Verslag J. Coulembier)

Hits: 8319