'Will it bloom this year?' Kunsttentoonstelling (Sint-Maarten & Sint-Pieter)

Kalender
Ev Kathedraal
Datum
05 sept 2022 - 06 nov 2022
Auteur
Mathias Parret

Beschrijving

Twee kerken in de Ieperse binnenstad organiseren in 2022 een kunsttentoonstelling. Gestart als een samenwerking met het Museum voor Moderne Religieuze Kunst, gevestigd in de Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg, kreeg het project een zeer hedendaagse invulling door het persoonlijk en artistiek onderzoek van kunstenaar en curator Denys Shantar, (°1997 in Cherson, Oekraïne) naar de actualiteit in zijn geboorteland, werken uit de collectie van het Museum voor Moderne Religieuze Kunst én de missie van Ieper als Vredesstad. Het resultaat: een boodschap van gastvrijheid en openheid, hoop en licht. De oorlog in Oekraïne en bij uitbreiding andere conflicten in de wereld maken dat we de ogen hiervan niet kunnen, niet mogen afwenden. Uit de rijke collectie van het Museum voor Moderne Religieuze Kunst selecteerde Denys Shantar werken die ons hierover rechtstreeks aanspreken. Op beide tentoonstellingslocaties leggen de nieuwe in situ creaties van Denys Shantar een heel directe verbinding tussen Oekraïense steden als Cherson, Irpin en Ieper. 

Met werk van: Michel Ciry, Victor Delhez, Alain Delsalle, Eugène Dodeigne, Peter W. Koenig, Thomas Lange, Louis-Marie Londot, Omelian Mazuryk, Marcel Notebaert, Constant Permeke, Anna Potsiluyko, Beate Prantner, Walter Seys, Denys Shantar, Anastasiia Stefaniuk, William Sweetlove, R. Ursúa, Jan Van Saene.


That corpse you planted last year in your garden,
Has it begun to sprout? Will it bloom this year?
Or has the sudden frost disturbed its bed?
(The Waste Land, T.S. Eliot)

De tentoonstelling is te bezoeken in de Sint-Maartenskathedraal (Vandenpeereboomplein) en Sint-Pieterskerk (Rijselstraat) in Ieper van 5 september tot en met 6 november 2022, elke dag van 9 uur tot 17 uur (behalve tijdens erediensten). 

Gratis toegang, vrije bijdrage voor de catalogus.