Een kathedraal in tien jaar

Laatst bijgewerkt: maandag 29 juni 2020 Gepubliceerd: maandag 22 juni 2020
Geschreven door Lode Caes

Nog tot en met 12 september 2020 kan je in de zijbeuk van de Sint-Maartenskathedraal terecht voor de tijdelijke tentoonstelling over de heropbouw van de kathedraal. De tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de kerk. De tentoonstelling over de heropbouw van dit prachtige monument is een initiatief van de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal vzw en bestaat uit zes onderdelen. Beslist iets om aan te vinken tijdens de zomermaanden.

Lees meer...

VOORMEZELE: de processie verwoord en verbeeld

Laatst bijgewerkt: maandag 22 juni 2020 Gepubliceerd: zondag 31 mei 2020
Geschreven door Lode Caes

Drievuldigheids-zondag is traditiegetrouw een hoogdag in onze Pastorale Eenheid. Dan trekt de Heilig Bloedprocessie door de straten van Voormezele. Op 14 juni 1902 schreef het ‘Nieuwsblad van Yperen’: “… hoe meer de dag naderde, hoe meer men in verlegenheid gerocht, aangaande het weder. De lucht zat gedurig zo ziek en de éne vlage stortte neer na de andere. Eindelijk breekt de dag aan, iedereen staat twijfelmoedig naar de lucht te zien, 't is er nog zo duister, en zo bedreigend, och, of Ons Heer toch behoorlijk weder verleende voor zijne processie”.

Dit jaar zag het comité van de Heilig Bloedprocessie de Corona-bui al wekenlang op voorhand hangen en besliste noodgedwongen dat de processie van zondag 7 juni 2020 niet kon doorgaan en uitstellen tot later op het jaar leek om meerdere redenen onhaalbaar. Ook de Abdijavond van zaterdag 30 mei ging niet door en omdat er nog altijd geen misvieringen doorgaan in de kerken zal ook ‘de achtdaagse gebedsweek ter ere van het Heilig Bloed’ die aanvangt op Pinksterzondag niet gehouden worden. Het wordt even heel stil rond deze bijzondere relikwie. De kerk is evenwel altijd open in de namiddag van 14.00 tot 18.00 u. en zo kan er ook in stilte gebeden worden. Niets belet ons evenwel de processie en alles wat er bij komt kijken, in woord en beeld voor de geest te halen en zo levendig te houden.

Lees meer...

Corona : (update) maatregelen en bemoediging

Laatst bijgewerkt: vrijdag 05 juni 2020 Gepubliceerd: dinsdag 19 mei 2020
Geschreven door Lode Caes

Update 3 juni :

De Nationale Veiligheidsraad gaf op woensdag 3 juni 2020, groen licht aan de erkende erediensten in ons land om vanaf maandag 8 juni opnieuw samen te komen om religieuze diensten te houden. In deze eerste fase van de opheffing van de lockdown voor erediensten is een van de belangrijkste maatregelen een maximum van 100 deelnemers per viering en 200 deelnemers vanaf 1 juli, met telkens een limiet van 1 persoon per 10 vierkante meter. De maatregelen, die verder in de kerk van toepassing zijn, zijn genomen met het oog op de gezondheid van iedereen.

Lees meer...

Noveen van Sint-Job (10 tot 19 mei)

Laatst bijgewerkt: zaterdag 09 mei 2020 Gepubliceerd: zaterdag 09 mei 2020
Geschreven door Mathias Parret

Elk jaar is er van 10 tot 19 mei de noveen van Sint-Job vereerd in de Sint-Vedastuskerk Vlamertinge.
Hij wordt ook aanroepen om genezing te bekomen van vele besmettelijke aandoeningen.

Dit zegt de H. Schrift:

Gaat naar mijn dienaar Job en offert voor U een offerande.
Mijn dienaar Job zal voor U bidden en Ik zal zijn gebed verhoren.  (Job 42, 8)

Gebeden ter ere van de HEILIGE JOB:

Lees meer...

Video-boodschappen van bisschop Lode

Laatst bijgewerkt: vrijdag 17 april 2020 Gepubliceerd: vrijdag 27 maart 2020
Geschreven door Lode Caes

Een boodschap aan de jongeren, het onderwijs en over het uitstel Eerste Communies en Vormsels naar het volgende schooljaar.

Lees meer...