Sacrament van het Huwelijk

Laatst bijgewerkt: dinsdag 05 april 2022 Gepubliceerd: maandag 03 januari 2022
Geschreven door Mathias Parret

Wanneer man en vrouw "ja" zeggen voor het leven, dan herkennen wij in die menselijke liefde tussen man en vrouw de grote Liefde weerspiegeld van God voor zijn mens. Deze liefde is ook in vrijheid geschonken, onverbrekelijk, trouw en vruchtbaar.

Huwelijk

We mogen het huwelijksleven zien als een "roeping". Daarom is het sacrament van het huwelijk een groots gebeuren die derhalve ook een goede voorbereiding vereist. Deze voorbereiding op het huwelijk wordt besproken met de priester of diaken die het huwelijk inzegent.

Eén keer per jaar vindt er op een vrijdagavond een verloofdenavond plaats voor koppels die in de toekomst kerkelijk willen huwen.
Dit maakt deel van de huwelijksvoorbereiding en brengt verschillende koppels in contact met elkaar, we luisteren naar een gehuwd echtpaar die vanuit hun ervaring heel wat nuttige tips aanreiken over het samenleven als gehuwde christengelovigen.

Deze verloofdenavond gaat door op ... maart 2023 om 19h30 in Sint-Maartenskring (Lange Meersstraat 26, 8900 Ieper).

Ook organiseren we op zondag 12 februari 2023 om 10h30 in de Sint-Maartenskathedraal een speciale viering die helemaal in het teken staat van de liefde: Sint-Valentijn Anders. Alle verloofden en jonggehuwde koppels zijn speciaal hierop uitgenodigd voor deze viering, gevolgd door een hapje en drankje.

Sint-Valentijn Anders - Wandeltocht (14/02-14/03)

Laatst bijgewerkt: dinsdag 05 april 2022 Gepubliceerd: zondag 14 februari 2021
Geschreven door Mathias Parret

14 februari, ‘Valentijnsdag’, is voor velen een goede gelegenheid om geliefden extra te verwennen. Met het initiatief ‘Sint-Valentijn Anders’ kunnen we, ook als Kerk, de liefde vieren, liefde in schoonheid en kwetsbaarheid, liefde in al haar facetten, liefde die spreekt van God.

Op de kalender prijkt op 14 februari de naam van Sint-Valentijn, de patroonheilige van de geliefden. Op die dag viert onze samenleving dan ook de liefde. Prille liefde of doorwinterde liefde, ook vanuit onze Pastorale Eenheid willen we de liefde vieren!  

Samen op wandeling

Omwille van corona hebben we in Ieper de handen in elkaar geslagen en bieden wij een hele maand een stadswandeling aan. Wandel met je eigen bubbel en geniet van de filmpjes met getuigenissen over de liefde. Zo heeft iedereen de mogelijkheid om een inspirerende en verdiepende wandeling te maken. Voor acht tussenstops onderweg zijn er borden voorzien met een QR-code, die naar een kort filmpje leidt. Halte na halte ontdekken we zo acht eerlijke getuigenissen van mensen die de liefde op hun manier handen en voeten geven. Kleine opdrachten voor onderweg maken van de wandeling een pelgrimstocht waar de deelnemers, jong en oud, uitgenodigd worden tot gesprek en verdieping.

Lees meer...