Niets gaat verloren ...

Laatst bijgewerkt: zondag 03 november 2019 Gepubliceerd: woensdag 23 oktober 2019
Geschreven door Lode Caes

 Hier vind je het overzicht van de vieringen van Allerheiligen en Allerzielen:

31 oktober (vooravond Allerheiligen)
15.45 u. Sint-Jacob
17.00 u. Sint-Maarten

1 november (Allerheiligen)
08.45 u. Frezenberg Karmel
09.00 u. Boezinge & Dikkebus
10.30 u. Sint-Maarten & Sint-Jan
11.30 u. Sint-Pieter
18.00 u. Sint-Maarten

2 november (Allerzielen)
08.00 u. Frezenberg Karmel
15.45 u. Sint-Jacob
16.30 u. Vlamertinge
17.00 u. Sint-Maarten
18.00 u. Zillebeke
18.30 u. O.L.V.-Middelares

Op Allerzielen komt heel wat verdriet en droefheid samen. Op deze dag worden de namen genoemd van alle mensen die gestorven zijn in het afgelopen jaar. Alle zielen, die wij tijdens een kerkelijke uitvaart, één voor één, gelovig hebben toevertrouwd aan Gods onuitputtelijke barmhartigheid. Hun namen staan te lezen op een gedachtenis die uitgereikt wordt tijdens verschillende liturgische vieringen in onze Pastorale Eenheid. Het bijzonder mooie ontwerp – hier op deze pagina – van de hand van Roos Decrock kan ons rouwen helpen verhelderen.

Lees meer...

Hemelvaren met Maria

Laatst bijgewerkt: maandag 26 augustus 2019 Gepubliceerd: vrijdag 09 augustus 2019
Geschreven door Lode Caes

Miljoenen beelden, schetsen en schilderijen bestaan er van Maria, en allemaal hebben ze één ding gemeen: ze beantwoorden in de meeste gevallen niet aan de voorstelling van Maria zoals ze effectief geweest is: een jonge, Joodse vrouw uit het begin van onze tijdrekening. Zo schiepen onze middeleeuwse meesters prachtige schilderwerken en sculpturen van Maria. En in al die werken zoals onze eigenste ‘Onze-Lieve-Vrouw van Tuine’ is ze een erg mooie, verfijnde Vlaamse of Bourgondische vrouw, gekleed naar de mode van die tijd. De mode van de rijken weliswaar maar desondanks vertelt dit veel, zo niet alles over de bijzondere plaats die Maria in het geloof van velen inneemt.

Lees meer...

Bedevaart Langewaede

Laatst bijgewerkt: maandag 26 augustus 2019 Gepubliceerd: vrijdag 09 augustus 2019
Geschreven door Lode Caes

Op woensdag 21 augustus gaat onze Pastorale Eenheid op bedevaart naar de kapel van Langewaede Iepersteenweg in Merkem. De gebedsviering met uitreiking van de communie vangt aan om 09.00 u.. Na de viering wordt aan alle aanwezigen een traktaat aangeboden in de herberg 'Langewaede' aan de overkant van de kapel. Verplaatsing op eigen initiatief (auto-carpooling, fiets, …)

Lees meer...

IMPULSAVOND: Blij dat JIJ er bent!

Laatst bijgewerkt: dinsdag 01 oktober 2019 Gepubliceerd: vrijdag 28 juni 2019
Geschreven door Lode Caes

Een ijsje likken. Tijd voor gebed. Een vooruitblik op een nieuw accent van de grondtoon ‘Vreugdevol gestemd’ voor het volgend werkjaar. Twaalf enthousiaste uiteenzettingen over creatieve impulsen in de parochies. Kortom: een sfeervolle impulsavond op donderdag 13 juni 2019 in het Diocesaan Dienstenhuis Groenhove in Torhout voor de medewerkers uit de pastorale eenheden, federaties en parochies van ons bisdom.

Lees meer...

Van Hemelvaart naar Pinksteren

Laatst bijgewerkt: vrijdag 21 juni 2019 Gepubliceerd: woensdag 05 juni 2019
Geschreven door Lode Caes

Pinksternoveen:

de ‘moeder’ van alle novenen 

Noveenkaarsen, we kennen ze allemaal: grote kaarsen die negen dagen branden. Nog nooit afgevraagd waarom negen, en géén zeven, acht of tien?

Negen dagen bidden heeft een diep-christelijke oorsprong. Alles begon met Hemelvaart. Op de veertigste dag na Pasen (niet toevallig een bijbels getal) keerde Jezus terug naar zijn Vader. Jezus had zijn leerlingen gevraagd Jeruzalem niet te verlaten, maar de belofte van de Vader af te wachten die ze van Hem vernomen hadden: “Johannes doopte met water, maar gij zult over enkele dagen gedoopt worden met de Heilige Geest.” (Hnd 1, 5) Hierop verzamelden de apostelen, samen met de andere leerlingen en Maria, de Moeder van Jezus, zich in gebed in de bovenzaal, tot de dag van Pinksteren aanbrak.

Lees meer...