Agenda

Geen activiteiten gevonden

PINKSTEREN: het Feest van de Geest

Laatst bijgewerkt: donderdag 16 mei 2024 Gepubliceerd: donderdag 16 mei 2024
Geschreven door Lode Caes

 

‘Pinksteren' betekent voor de meeste mensen een verlengd weekend en een voorbode van de zomer. 

Maar wat was de oorsprong van het pinksterfeest ook alweer? Dat is inderdaad niet zo bekend meer. 

Waar gaat het over?

Afbeelding: Pinksteren - Fresco van Giotto di Bondone (c.1266-1337)

Lees meer...

Meimaand - Mariamaand 2024

Laatst bijgewerkt: zondag 19 mei 2024 Gepubliceerd: zaterdag 27 april 2024
Geschreven door Lode Caes

WESTHOEK Koortskapel O.L.Vrouw Nood Zoekt Troost, Frezenbergstraat 33 Zonnebeke

 

Overzicht van gebedsmomenten aan Mariakapelletjes en bedevaarten 

in de meimaand 2024 

 

Dank aan alle families om hun kapelletjes zo mooi te onderhouden en te versieren en voor hun gastvrijheid dat wij bij hun kapel mogen komen bidden en zingen.

Dank aan alle vrijwilligers die deze gebedsmomenten begeleiden en dank aan allen die de traditie in ere houden om in de meimaand bij Maria te verwijlen. 

Iedereen welkom! 

Lees meer...

Meimaand - Geloven met handen en voeten

Laatst bijgewerkt: zaterdag 27 april 2024 Gepubliceerd: zaterdag 27 april 2024
Geschreven door Lode Caes

‘In mei legt elke vogel een ei’, zegt het spreekwoord. Mei is ook de maand, waar nogal wat gelovigen hun ei kwijt willen. In deze periode krijgt het volksgeloof immers een serieuze opstoot. In mei viert de mariadevotie hoogtij. Er wordt hier plaatselijk, wekelijks verzameld aan menig kappeleke om een heuse rozenkrans te bidden. Er zijn in landbouwmiddens de vieringen rond ‘de vruchten der Aarde’. Bedevaartsplaatsengroot en klein, halen nog eens alles uit de kast om de pelgrims te verwelkomen. Processies trekken uit. Novenen her en der met bijhorende rituelen en gebruiken. En niet te vergeten een vloed aan eerste communie- en vormselvieringenWant ook die mag je feitelijk onder die noemer scharen. In de onmiddellijke omgeving denken we aan het Maria-oord in Dadizele, de Westhoekkapel in Zonnebeke, de Heilig Bloedprocessie in Voormezele, de noveen van Sint-Rita in Kruiseke …

Lees meer...

LEVENSEINDE: Op zoek naar zinvol ouder worden

Laatst bijgewerkt: zaterdag 18 mei 2024 Gepubliceerd: vrijdag 12 april 2024
Geschreven door Lode Caes

'Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn' is een gevleugelde uitdrukking. Oud-zijn is niet meteen iets om naar uit te zien. Mensen houden graag de regie en de controle over het eigen leven en verkiezen weleens de weg 'het leven terug te geven' als de zin ervan hen ontsnapt. En het lijkt er bovendien op dat de samenleving de last van het ouder worden eerder liever kwijt dan rijk is. Toch maakt het veel uit hoe je je tot ouderdom (en uiteindelijk tot het leven) verhoudt. Betekenis geven of zoeken naar zin houdt niet op bij het ingaan van de 'vierde  levensfase', betoogt  zingevingscoach Wouter ter Braake in een bijdrage voor het tijdschrift Adem-Tocht. Misschien is dat juist dan belangrijker dan ooit.

Lees meer...

ECHO'S UIT DE PAASWAKE: Wees niet bang!

Laatst bijgewerkt: vrijdag 05 april 2024 Gepubliceerd: vrijdag 05 april 2024
Geschreven door Lode Caes

In de Paaswake kwamen we met vele gelovigen uit alle hoeken van onze Pastorale Eenheid bij elkaar, het hoogtepunt van het kerkelijke jaar. Een overgang van duister naar licht, van dood naar leven, van Goede Vrijdag naar Pasen. Daar getuigen een heel jaar lang massaal de nieuwe brandende paaskaarsen van en in hun licht spraken we ook elk afzonderlijk ons engagement als christen opnieuw uit. Bovendien was - na een intensief voorbereidingstraject - het doopsel, het vormsel en de eerste communie van catechumeen Gentian Qerimi voor ons allen een hart onder de riem om ons geloof mee tot leven te brengen. Toch kijken we te vaak de kat uit de boom. Wat weerhoudt ons? "Ze zeiden niemand iets, want ze waren bang." Zo eindigde de evangelielezing (Marcus 16,1-8). In weerwil van de woorden van de jonge man in het wit: "Wees niet bang". In zijn duidingswoord ging Hans Debel - voor de gelegenheid ook in het wit - daar verder op in.

Lees meer...