JoomlaTemplates.me by HostMonster Reviews

HOLLEBEKE, noveen ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, 2019

Laatst bijgewerkt: maandag 16 september 2019 Gepubliceerd: vrijdag 30 augustus 2019

 

Jaarlijks vangt op 8 september – het feest van Maria-Geboorte – in de kerk van Hollebeke de noveen aan ter ere van Onze-Lieve-Vrouw.

Ze wordt er aangeroepen om goede raad bij voorname beslissingen, voor een gezegende toekomst voor verloofden, tegen breuken en besmettelijke ziekten en om gunstig weer te bekomen.

Ze wordt er bezocht en gediend sinds 1300 door de bedevaart van de drie Maria's : Hollebeke - Dadizele – Linselles. Je treft er een bijzonder Mariabeeldje met een bewogen voorgeschiedenis.

Maria-Geboorte is een Mariafeest in de rooms-katholieke en de orthodoxe kerk, dat jaarlijks wordt gevierd op 8 september. Het feest viert de geboorte van Maria, dochter van Anna en Joachim. Gegevens over Anna en Joachim vinden we niet in de evangeliën. Mattheus en Lucas hebben elk een stamboom van Jezus in hun evangelie opgenomen, maar beide stambomen volgen de lijn van Jozef, de vader van Jezus. De stamboom langs moeders kant had in die tijd geen betekenis!  

Het beeld van O.-L.-Vrouw van Hollebeke door de eeuwen heen

De legende vertelt dat in de bossen van Hollebeke een houten Mariabeeldje werd gevonden. Het beeldje kreeg ter plaatse een kapelletje en elk jaar werd het op 8 september door het dorp gedragen. In de Geuzentijd verdween het Mariabeeld, maar de devotie is blijven leven. In het begin van de jaren 1600 werd dan ook een nieuw beeld gemaakt. De kapel werd hersteld en opnieuw in gebruik genomen. 

Toen men in 1784 of 1785, onder het bestuur van pastoor du Chatel, bezig was de kapel met de kerk te verbinden, stortte het dak van de nieuwe kapel in. De schaliedekkers die op het dak aan het werk waren, vielen naar beneden. Ze riepen O.-L.-Vrouw aan en geen van hen liep enig letsel op.

In 1854 schonk de familie de Ranchicourt van het kasteel van Hollebeke een nieuw ‘huizeke’ of troon voor het mirakelbeeld. 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de kerk en het mirakelbeeld helemaal verwoest. In 1923-1924, onder pastoor Hinnekens, werd de kerk heropgebouwd. In de kerk werd een alledaags Mariabeeld geplaatst. De devotie was al verminderd en ging nu verder achteruit.

Rond 1940 komt E.H. Paul De Lodder, een gepensioneerd priester uit Kortrijk (vroeger leraar aan de colleges van Ieper en Poperinge), naar Hollebeke tijdens de noveen en is bedroefd dat de devotie zo vervallen is. Hij vindt het jammer dat er een beeld staat zonder kunstwaarde en zonder herinnering aan het verleden. Hij laat door het huis Dupon uit Brugge een beeld snijden dat een trouwe kopie is van het oude mirakelbeeld. Hij laat kroontjes maken van verguld koper en zorgt voor een scepter en een kostbare rozenkrans. 

Op 13 september 1942 wordt het nieuwe beeld ingewijd door de Ieperse deken Cyriel Verhaeghe. De parochie wordt toegewijd aan O.-L.-Vrouw. In 1956 schenkt pastoor De Lodder een prachtige zilveren krans en ook twee gouden kronen. Deze kronen van massief goud worden gemaakt door de edelsmid Verstraete uit Brugge. Er zijn oude juwelen in verwerkt die geschonken werden door de parochianen. Op 10 september wordt O.-L.-Vrouw van Hollebeke gekroond door Monseigneur Vital Vangheluwe, grootvicaris van Brugge. 

 

 

Verering

Op 8 september, het feest van Maria-Geboorte, start de noveen. Het hele jaar door komen er bedevaarders, maar vooral tijdens de noveen wordt er gebeden en steken de mensen kaarsen aan. Bij Moeder Maria kan men terecht met alle zorgen, maar ook voor een moment van stilte, van gebed, om zomaar even tot rust te komen.

Het gebed dat op het gebedsprentje staat, klinkt eigentijds als volgt:

 

Goede Moeder Maria,

niemand die zijn toevlucht tot u nam,

is in de kou blijven staan.

Vol vertrouwen richt ik mij dan ook tot u.

Lieve Moeder,

klein en machteloos

leg ik mijn zorgen aan u voor.

Moeder van Jezus, luister naar mij,

verhoor mijn gebed.

Amen.  

 

 

PROGRAMMA

Donderdag 5 september

14.30 u. Eucharistieviering, gezongen mis t.e.v. O.-L.-Vrouw van Hollebeke voor Samana en GBS De Schatkist

Zondag 8 september

KERMISZONDAG – FEEST VAN KERK EN PAROCHIE

10.00 u. Eucharistieviering, gezongen mis t.e.v. O.-L.-Vrouw van Hollebeke opgeluisterd door Chorus

Maandag 9 september

KERMISMAANDAG

16.00 u. Kinderzegening.

18.00 u. Jaargetijde voor de overleden parochianen met uitdeling van gedachtenissen

Woensdag 11 september

BEDEVAART NAAR DE ‘3 MARIA’S’

13.30 u. Eucharistieviering, gezongen mis voor de intenties van de bedevaarders

Vrijdag 13 september

KRUISVERHEFFING

14.45 u. Eucharistieviering voor de bedevaarders uit Linselles

Zondag 15 september

SLOT VAN DE NOVEEN

10.00 u. Eucharistieviering, gezongen mis t.e.v. O.-L.-Vrouw van Hollebeke voor de intenties van de bedevaarders 

De kerk is elke dag open van 07.00 tot 19.00 u.

– In de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk kunnen de bedevaarders zich kaarsen, devotieprentjes en wimpels aanschaffen. De Confrérie van Onze-Lieve-Vrouw van Hollebeke stelt zich tot doel de devotie tot O.-L.-Vrouw van Hollebeke te beoefenen, bevorderen en verspreiden.

– Mensen met een bijzondere liefde voor onze Hemelse Moeder kunnen lid worden van de Confrérie. Zij betalen hiervoor jaarlijks 1 euro. Gelden die wordt aangewend om H. Missen te laten opdragen voor het welzijn van de leden. Wil je naam opschrijven en betalen bij het Mariabeeld.

 

 

 

Hits: 2626