GOSPELCONCERT: Kom op en zing tegen kanker!

Laatst bijgewerkt: zaterdag 23 september 2023 Gepubliceerd: zondag 20 augustus 2023 Geschreven door Lode Caes

Zaterdag 9 september 2023 vindt het Golden Gospel Voicesconcert voor een tweede keer plaats.

Bestel tijdig om u ticket te garanderen! (zie affiche). Want dit concert is met met niemand minder dan de soliste QUEEN MAKOMA. Haar stembereik en kracht doen denken aan stemmen zoals Tina Turner en Aretha Franklin. Een absolute to zangeres met een gegarandeerd 100% Sister act showgehalte. Dit wordt zeker weer een topper!

Gospel doet ons meteen denken aan swingende kerkdiensten. 'Gospel' komt van het Oud-engels goð (goed) spell (nieuws, boodschap) en betekent dus net als het Griekse woord ‘evangelie’ goed nieuws of blijde boodschap. Het genre ontstond in de 19de eeuw in katoenvelden van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Praten met elkaar mochten de slaven er niet, maar zingen blijkbaar wel.

Benefietconcert

Gospel is ritmische, religieuze muziek met overduidelijke Afrikaanse roots. In zijn puurste vorm kenmerkt deze muziekstijl zich door de overdracht van gevoelens, de eigenheid van de zanger, zijn durf om zich bloot te geven mede dankzij de herkenning en ondersteuning van de toehoorders. Het putte inspiratie uit traditionele ‘spirituals’, die tijdens de slavernij van generatie op generatie werden overgeleverd. De troost in het leven na de dood – vaak aangeduid als het oversteken van de rivier de Jordaan – is een zeer vaak terugkerend thema. In wezen gaat het om leed te compenseren met vreugde. Zo eert dit concert t.v.v. van ‘Kom op tegen kanker’ de nagedachtenis en de laatste wens van Sara Dewaele (+2018), schoondochter van parochiaal contactpersoon Christiane Bossaert-Ameel, die altijd lachte en zo haar ziekte heeft gedragen.

Hits: 2529