75 jaar kernwapendreiging - Bidden voor vrede

Laatst bijgewerkt: zaterdag 05 september 2020 Gepubliceerd: zaterdag 05 september 2020 Geschreven door Lode Caes

Echte veiligheid is een gedeelde veiligheid en overstijgt alle grenzen. De Covid-19 pandemie is er een zoveelste voorbeeld van. Samenwerking is van levensbelang om deze wereldwijde nieuwe uitdaging het hoofd te bieden en zoveel mogelijk levens te redden. De mensheid weet zich meer dan ooit verbonden met elkaar. Maar niet enkel dit virus bedreigt mens en planeet. Vijfenzeventig jaar nadat twee atoombommen de steden Hiroshima en Nagasaki van de kaart veegden en meer dan een kwart miljoen slachtoffers maakten, worden miljoenen levens nog steeds bedreigd door kernwapens. Er zijn er inmiddels zo’n 13.400 in omloop.

Op 6 en 9 augustus was het dus exact 75 jaar geleden zijn dat de VS twee atoombommen dropten op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Daarbij kwamen meer dan 210.000 mensen om het leven en bleven duizenden anderen verminkt achter. Het betekende ook de start van een nieuw tijdperk van massavernietigingswapens.

2020 is een belangrijk jaar om solidariteit te tonen met de slachtoffers van de bombardementen van Hiroshima en Nagasaki. Zij waren allen iemands geliefde, iemands vriend, broer of zus, zoon of dochter, vader of moeder. Zij laten een oorverdovende stilte achter. Hun leven werd hen zonder enige waarschuwing op gruwelijke wijze ontnomen.

Paus Franciscus haalde tijdens zijn bezoek aan Hiroshima en Nagasaki in november 2019 al aan hoe belangrijk het is om deze verschrikkelijke gebeurtenissen te herdenken en de gepaste conclusies te trekken. Daarom is een sluitend internationaal verdrag dat kernwapens verbiedt zo belangrijk. Enkel zo kunnen we ervoor zorgen dat nooit nog een atoombom gebruikt zal worden. Ook het dreigen met kernwapens is, zo zegt paus Franciscus, immoreel: nucleaire afschrikking is dus even verwerpelijk als het effectief gebruik van dit wapen. Het moment is aangebroken om de wereld te verlossen van de dreiging van kernwapens. Zo kunnen we de toekomst van onze aarde en haar bewoners verzekeren. Ons gebed kan ons daartoe de nodige kracht verlenen.

GEBED VOOR ONTWAPENING

 

Vader,

Bron van al wat leeft,

bescherm ons tegen onze verdwazing

die anderen met vernietiging bedreigt

en die ons en onze wereld naar de ondergang voert.

Bescherm ons. Help ons dat wij U horen.

 

Geliefde Jezus Christus,

toon uw kostbaar gelaat in alle mensen,

U in ons en wij in elkaar, overal ter wereld.

Leer ons onze muren af te breken,

voed ons met liefde die angst overwint.

Maak ons heel. Help ons om elke vrees los te laten.

 

Heilige Geest,

U roept ons op in ons geweten, in onze wereld.

Spreek tot ons, spreek door ons.

Wanneer we macht, controle en geld aanbidden,

wanneer we niet kunnen vergeven

of de pijn op anderen leggen, roep ons!

Verlicht ons met het vuur van uw liefde.

Liefde die alle angst overwint,

U bent ons altijd nabij.

Amen.

 

(Pax Christi) 

 

WEKELIJKS VRIJDAGGEBED VOOR DE VREDE

Tijdens de coronapandemie was het niet mogelijk om samen te komen voor het gebed voor vrede. We hernemen ons wekelijks samenzijn en samen bidden vanaf september 2020. Elke vrijdag (behalve in juli en augustus) wordt om 18.00 u. het avondgebed van de kerk gebeden in de Sint-Maartenskathedraal. Met hymnen, psalmen, stilte en gebed willen wij op die manier bidden om vrede in de wereld. Welkom!

Hits: 5501