DANKVIERING PATER MARTIN: Levenslang leren van elkaar

Laatst bijgewerkt: zaterdag 10 februari 2024 Gepubliceerd: zaterdag 27 januari 2024 Geschreven door Lode Caes

Pater Martin Mvibudulu Mavinga C.I.C.M. kreeg hier met ingang van 1 januari 2024 eervol ontslag als meewerkend priester in de Pastorale Eenheid. We namen en gepast afscheid in de zondagsviering van 21 januari in de kathedraal. We zijn hem blijvend dankbaar voor zijn bezield voorgaan en wensen hem veel zegen in zijn functie als provinciaal van Scheut en z’n engagement als priester in het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

Tweeënhalf jaar lang was hij in onze Pastorale Eenheid actief als meewerkend priester. Hij combineerde dat met zijn taken als provinciaal overste van Scheut van de belgisch-nederlandse provincie: in de week was hij in Brussel, en in het weekend maakte hij de verre verplaatsing naar Ieper om in één of meer vieringen voor te gaan, en dan indien nodig in de pastorie van Poelkapelle te blijven overnachten. Op 31 december, op het feest van de Heilige Familie, deed hij dat voor het laatst. Ook al was deze spreidstand voor hem niet altijd gemakkelijk, we hadden hem er graag bij. Hij bracht immers kleur in onze vieringen - letterlijk, vanwege zijn Afrikaanse roots (die zich trouwens ook lieten opmerken in de rijkelijk gekleurde hemden die hij vaak onder zijn albe droeg), maar ook figuurlijk, omdat in zijn woorden zijn rijke levenservaring doorklonk. Ook was hij iemand die - zoals de leerlingen in het evangelie van de viering - zijn familie achterliet om Jezus te volgen, maar in tegenstelling tot Jona uit de eerste lezing ontvluchtte hij die roeping niet.

Hij schrok er niet voor terug om in zijn homilie onze westerse, soms harde en kille samenleving een spiegel te houden en ons blikveld te verbreden naar de wereldkerk - maar je deed dat steeds met de glimlach. En dat zal ons wellicht het meeste bijblijven: zijn goedlachsheid, zijn enthousiasme en zijn warmte. Hij kwam graag naar onze Pastorale Eenheid en hij moedigde ons na de viering regelmatig aan om verder te gaan op de ingeslagen weg.

Bedankt, Martin, namens het team van de Pastorale Eenheid en namens die vele medewerkers in al de kerken waar je bent voorgegaan: bedankt voor al die keren dat je de verre verplaatsing gemaakt hebt, bedankt voor de fijne samenwerking, en bedankt voor je gulle lach!

Dankwoord pater Martin

Goede vrienden, deze woorden van dan treffen me diep. Ik vertrek niet omdat ik jullie niet graag zie maar door de omstandigheden. Ik wil jullie vooreerst van harte bedanken en in het verlengde daarvan veel geluk wensen voor de toekomst.

Na tien jaar Oostende, acht jaar Menen en nu twee jaar in Ieper heb ik in totaal twintig jaar in West-Vlaanderen mogen werken. Op deze drie verschillende plaatsen heb ik veel bijgeleerd zowel als mens, als priester, religieus en missionaris. Dat zal me altijd, ja zelfs voor eeuwig bijblijven. Deze ervaringen zijn deel van mijn persoon en ze zullen me verder helpen bij de uitoefening van mijn verantwoordelijkheden, vandaag en in de toekomst. En zeker nu ik tot 2027 een tweede mandaat heb bijgekregen als provinciaal overste van Scheut.

Alles bij elkaar genomen beseffen jullie ook wel samen met mij dat dit alles moelijk te doen is maar dat wil niet uiteraard niet zeggen dat ik jullie vergeet, absoluut niet, integendeel want ik hier zoveel van jullie geleerd en gekregen.

Drie zaken blijven mij bijzonder bij. Ik ben heel diep getroffen door de verzorgde liturgie zoals die hier intens tot uiting komt. Het was heel aangenaam als voorganger om hier en in alle kerken eucharistie te vieren.

Ook de inzet van zovele medewerkers in het pastorale team, vrijwilligers op alle vlakken die deze kerkgemeenschap gaande houden. De kerk is geen eenmanszaak. Iedereen mag zijn steentje bijdragen bij de opbouw van de gemeenschap.

Als laatste ook de inzet van jonge mensen. In de meeste vieringen kunnen we rekenen op de inzet van de misdienaars en dat zie je niet meer overal in in onze kerken in het bisdom. Blijf jongeren aantrekken want zij zijn de toekomst van onze kerk. Doe zo voort en ik zal voor jullie bidden dat die mooie dingen verder mogen bloeien.

(Met ludwig Ceenaeme, vanwege de kerkfabriek van Poelkapelle)

Ik wil tot slot ook beide dekens bedanken. Deken Roland heeft me verwelkomd als deken en mogelijk gemaakt opdat ik me hier gelukkig en aanvaard zou weten. Ik wil hier ook in het bijzonder de kerkfabriek van Poelkapelle van harte bedanken door mij een mooie woonst te bezorgen waar ik niets tekort kwam. Roland vertegenwoordigt het verleden waarop deken Miguel verder kan bouwen in de toekomst. Lang hebben we niet samengewerkt maar die korte tijd was boeiend.

Dit was een vlotte samenwerking. Ik wens u jullie veel succes want er zijn veel uitdagingen. Veel geluk en ik hoop na mijn tweede mandaat als overste van Scheut terug te mogen keren naar West-Vlaanderen. Dankjewel!

Hits: 1368