Noveen Onze-Lieve-Vrouw van Hollebeke 2023

Laatst bijgewerkt: zaterdag 23 september 2023 Gepubliceerd: zaterdag 02 september 2023 Geschreven door Lode Caes

Jaarlijks vieren we op 8 september het feest van Maria-Geboorte, naar wie ook de kerk van Hollebeke is genoemd en toegewijd. Op donderdag 7 september begint er de jaarlijkse noveen ter ere van Onze-Lieve-Vrouw. Ze wordt er van oudsher aanroepen om goede raad bij voorname beslissingen, voor een gezegende toekomst voor verloofden, tegen breuken en besmettelijke ziekten en om gunstig weer te bekomen. 

Ze wordt er bezocht en gediend sinds 1300 door de bedevaart van de drie Maria's : Hollebeke - Dadizele – Linselles.

Je treft er een bijzonder Mariabeeldje met een bewogen voorgeschiedenis.

Maria-Geboorte

is een Mariafeest in de rooms-katholieke en de orthodoxe kerk. Het feest viert de geboorte van Maria, dochter van Anna en Joachim. Gegevens over Anna en Joachim vinden we niet in de evangeliën. Mattheus en Lucas hebben elk een stamboom van Jezus in hun evangelie opgenomen, maar beide stambomen volgen de lijn van Jozef, de vader van Jezus. De stamboom langs moeders kant had in die tijd geen betekenis! 

Het beeld van O.-L.-Vrouw van Hollebeke

De legende vertelt dat in de bossen van Hollebeke een houten Mariabeeldje werd gevonden. Het beeldje kreeg ter plaatse een kapelletje en elk jaar werd het op 8 september door het dorp gedragen. In de Geuzentijd verdween het Mariabeeld, maar de devotie is blijven leven. In het begin van de jaren 1600 werd dan ook een nieuw beeld gemaakt. De kapel werd hersteld en opnieuw in gebruik genomen. 

Toen men in 1784 of 1785, onder het bestuur van pastoor du Chatel, bezig was de kapel met de kerk te verbinden, stortte het dak van de nieuwe kapel in. De schaliedekkers die op het dak aan het werk waren, vielen naar beneden. Ze riepen O.-L.-Vrouw aan en geen van hen liep enig letsel op. 

In 1854 schonk de familie de Ranchicourt van het kasteel van Hollebeke een nieuw ‘huizeke’ of troon voor het mirakelbeeld. 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de kerk en het mirakelbeeld helemaal verwoest. In 1923-1924, onder pastoor Hinnekens, werd de kerk heropgebouwd. In de kerk werd een alledaags Mariabeeld geplaatst. De devotie was al verminderd en ging nu verder achteruit. 

Rond 1940 komt E.H. Paul De Lodder, een gepensioneerd priester uit Kortrijk (vroeger leraar aan de colleges van Ieper en Poperinge), naar Hollebeke tijdens de noveen en is bedroefd dat de devotie zo vervallen is. Hij vindt het jammer dat er een beeld staat zonder kunstwaarde en zonder herinnering aan het verleden. Hij laat door het huis Dupon uit Brugge een beeld snijden dat een trouwe kopie is van het oude mirakelbeeld. Hij laat kroontjes maken van verguld koper en zorgt voor een scepter en een kostbare rozenkrans. 

Op 13 september 1942 wordt het nieuwe beeld ingewijd door de Ieperse deken Cyriel Verhaeghe. De parochie wordt toegewijd aan O.-L.-Vrouw. In 1956 schenkt pastoor De Lodder een prachtige zilveren krans en ook twee gouden kronen. Deze kronen van massief goud worden gemaakt door de edelsmid Verstraete uit Brugge. Er zijn oude juwelen in verwerkt die geschonken werden door de parochianen. Op 10 september wordt O.-L.-Vrouw van Hollebeke gekroond door Monseigneur Vital Vangheluwe, grootvicaris van Brugge. 

Bedevaart de drie Maria's

De verering van O.-L.-Vrouw van Hollebeke is een van de oudste Mariadevoties van het Vlaamse Westland. Reeds rond de jaren 1300 ging men te voet van Hollebeke naar Dadizele en van daar naar het Noord-Franse Linselles. In 1380 nam Marguerite d'Oultre, abdis van Mesen, deel aan deze bedevaart. Sommigen weten nog te vertellen dat ze als kind met hun moeder met de bedevaart meegingen. De tocht begon 's avonds in de kerk van Hollebeke, vervolgens ging het naar Dadizele om 's morgens te eindigen in Linselles. De pelgrims baden de rozenkrans en staken kaarsjes aan. Op het einde van de dag gingen ze te voet naar huis. Ze deden er 9 uur over. 

Ieder jaar gaat de bedevaart nog door per bus of met personenwagens. De noveen van O.-L.-Vrouw van Dadizele, Linselles en Hollebeke vindter plaats in dezelfde periode. Ieder jaar doen de bedevaarders deze drie pelgrimsoorden aan. Jaarlijks komen er pelgrims uit Dadizele en Linselles om O-L.-Vrouw van Hollebeke te vereren. 

Verering

Het hele jaar door komen er bedevaarders, maar vooral tijdens de noveen wordt er gebeden en steken de mensen kaarsen aan. Bij Moeder Maria kan men terecht met alle zorgen, maar ook voor een moment van stilte, van gebed, om tot rust te komen.

Programma 2023

Donderdag 7 september
Begin van de noveen - Start vanhet nieuwe schooljaar
14.30 u. Eucharistie - Voor de overledenen en leden van SAMANA t.g.v. de jaarlijkse ontmoetingsnamiddag
De schoolkinderen (VBS De Schatkist) verzorgen deze viering.

Zondag 10 september
Kermiszondag - Feest van kerk en parochie
10.00 u. Eucharistie - Jaarmis voor Jozef Desmet en echtgenote Antoinette Robaeys, voor Trees Desmet e.v. Robrecht Devos en voor
Rita Debackere e.v. Walter Desmet - Opgeluisterd door CHORUS

Maandag 11 september
Kermismaandag
16.00 u. Kinderzegening
18.00 u. Jaargetijde voor de overleden parochianen met uitdeling van gedachtenissen

Donderdag 14 september
Bedevaart naar de 3 Maria's
13.30 u. Start bedevaart

Zaterdag 16 september
Slot van de noveen
19.00 u. Eucharistie - Voor de intenties van de bedevaarders

 Het gebed dat op het gebedsprentje staat, klinkt eigentijds als volgt: 

Goede Moeder Maria,

niemand die zijn toevlucht

tot u nam,

is in de kou blijven staan.

Vol vertrouwen

richt ik mij dan ook tot u.

Lieve Moeder,

klein en machteloos

leg ik mijn zorgen

aan u voor.

Moeder van Jezus,

luister naar mij,

verhoor mijn gebed.

Amen.

Hits: 2573