JoomlaTemplates.me by HostMonster Reviews

Een lach of een traan, kinderen willen graag dingen ontdekken, ook op school!

Laatst bijgewerkt: vrijdag 29 november 2019 Gepubliceerd: vrijdag 30 augustus 2019

Het nieuwe schooljaar geeft vaak stress. Zal Jolien trots de speelplaats opstappen of laat ze mama’s rok niet los? De eerste schooldag is alweer voorbij en Jolien was flink en vond haar draai. Toch kijken vele kinderen op tegen de eerste schoolweek.

Op het moment dat we de 12-jarige Willem ontmoeten, maakt hij zich nog geen zorgen over het nieuwe schooljaar. Hij geniet nog met volle teugen van de vakantie. Bij mama ligt dat wel even anders. Willem durft wel eens verstrooid te zijn. Zal hij veilig op school aankomen met de fiets? En keert hij huiswaarts met of zonder boekentas?

Omgaan met het nieuwe

De overstap naar het lager en vooral naar het secundair onderwijs is een grote stap. Kinderen vertrekken met een dubbel gevoel op hun eerste schooldag. Ze zijn blij hun vrienden weer te zien, maar ze moeten thuis veel achterlaten. De overgang van spelen naar stilzitten geeft vaak stress. Toch hoeft dat niet louter negatief te zijn. Gezonde stress geeft energie. Na elke vakantie mag je opnieuw beginnen. Doe je dat niet, dan val je stil. Kinderen moeten leren omgaan met onzekerheden. Alleen op die manier kunnen ze immers nieuwe dingen ontdekken. Ouders en grootouders kunnen een kind een eind stimuleren om graag naar school te gaan. Toch is het leven meer dan naar school gaan. Kinderen horen allereerst gelukkig te zijn en te genieten. Lukt het niet zo goed op school dan is dat het einde van de wereld niet. Ze leren ook zoveel buiten de school. Wat er in een kind zit, komt er vroeg of laat beslist wel uit.

Aandacht geven

Jolien heeft er duidelijk zin. Honderduit vertelt ze over de vakantie en over haar eerste stappen in het eerste leerjaar. “Ik wil Samson en Gert kunnen lezen en mama’s Libelle” zegt ze. Tijdig opstaan is de boodschap op de schooldagen. Zo krijgt stress geen kans en rest er nog tijd voor een spelletje. Een dagje zomaar thuisblijven, kan niet. “Heb je geen huiswerk?”, is wellicht niet de eerste vraag die ze willen horen na de schooltijd. Laat hen eerst hun ding doen als ze thuiskomen en maak het niet te laat, want dan zijn ze te moe om nog sommetjes te maken.

De eerste schoolweek is zeer belangrijk. Als ouders en grootouders is het belangrijk voor en na de schooltijd tijd te maken voor je kinderen en kleinkinderen. Ontbreekt de tijd, stop dan een extraatje of een briefje in de brooddoos. Haar of zijn prestaties zijn niet het belangrijkste. Zet je kind niet onnodig onder druk. Vraag dus niet meteen de punten op, wel wat het vandaag leerde op school. En geef je kind vooral mee dat leren een prettige ontdekkingsreis is.

Wij wensen alle kinderen en jongeren plezier. Geniet van het mogen ontdekken van nieuwe dingen. Ook scholen en leerkrachten doen hun best om het de kinderen naar hun zin te maken.

Hits: 862