ADEM-TOCHT BEZINNINGSDAG: Leven, liefhebben en geloven in post-coronatijd

Laatst bijgewerkt: zaterdag 18 november 2023 Gepubliceerd: zaterdag 03 juni 2023 Geschreven door Lode Caes

Dinsdag 23 mei kwamen we samen met 114 senioren uit zowat 60 actieve groepen van Adem-Tocht Bisdom Brugge voor de jaarlijkse bezinningsdag in Diocesaan Dienstencentrum Groenhove in Torhout. Voorzitster Annie Vercaigne verwelkomde hen samen met priester Geert Dedecker als spreker. Na een eerste conferentie vierden we voor de middag heel intens eucharistie in de kapel, voorgegaan door diocesaan proost Joris Weyts. Om dan na het middaguur samen smakelijk te tafelen en bij te praten. Gesterkt voor een volgende inbreng.

Bekijk hier het fotoverslag.

Priester Geert (76) met pensioen - werkte tot voor kort als coördinator voor de Dienst Diaconie van het bisdom en voor ORBIT West- Vlaanderen - maar niet op rust als aalmoezenier in de gevangenis van Brugge. Vanuit deze rijke ervaring o.a. als geëngageerd priester vanuit het onderwijs, de KAJ en mens tout court vertolkt hij een doorleefde visie op het leven zelf.

Hij vertrekt vanuit het boek Prediker waaruit iedereen wellicht de klassieker 'Alles heeft zijn tijd' al eens heeft gehoord. Prediker is als het ware een Bijbelse scheurkalender voor het kleine geluk van elke dag. Prediker is een mens op zoek naar zin. Lang geleden schreef hij zijn gedachten op in een klein Bijbelboekje, dat in de Joodse liturgie gelezen wordt in de herfst, op het Loofhuttenfeest

Op die dag gaan de mensen immers even wonen in hutjes van takken en bladeren, met uitzicht op de sterrenhemel. Om niet te vergeten dat ons bestaan kwetsbaar is. Wij zijn altijd onderweg, tussen de liefde en de leegte. Steeds luider klinkt ook vandaag de vraag: 'Moeder, waar- om leven wij? Heeft het leven wel zin?' Probeer het zin te geven, zegt Prediker. Leer te leven van dag tot dag, met alles wat je gegeven is. 

Meer kan je toch niet overzien. Probeer uur na uur de zinloosheid wat terug te dringen, en de tijd vol te maken met kleine gebaren van liefde en tederheid. Word gaan-de-weg een 'En-toch-mens', een reisgenoot van het 'Kleine Meisje Hoop' dat al eeuwenlang onvermoeibaar door onze straten trekt. En blijf geloven in de kracht van de kleine goedheid, die misschien niet altijd overwint, maar zeker ook nooit overwonnen wordt... 

Verdieping vanuit geloofsvorming en vriendschap 

‘Adem-Tocht’ is een christelijke spiritualiteitsbeweging voor senioren. Met het ouder worden klinken levens-en zinsvragen indringender dan ooit. Hoe beleven we het ouder worden? Hoe staan we als christenen tegenover maatschappelijke uitdagingen en ethische vragen, tegenover Kerk, tegenover andere culturen en levensbeschouwingen? Niet alleen kinderen en kleinkinderen, maar ook hedendaagse debatten confronteren ons vanzelf met de diversiteit in de sa-enleving. 

Thema's worden aangereikt in het driemaandelijkse tijdschrift Adem-Tocht. Binnen onze Pastorale Eenheid komen maar liefst 5 groepen maandelijks op een vast tijdstip samen, daarin delen ze in vriendschap hun zoeken, hun inzichten en ervaringen, in respect voor elkaars aanvoelen en overtuiging.

Geïnteresseerd in een bijeenkomst van Adem-tocht?

Neem dan voor meer info contact op met een van de plaatselijkse voorzitters: 

- Annie Vercaigne  -  057 20 93 81

- Paul Verraes - 057 42 25 84

- Luc Thorrez - 057 42 28 48

- Jacques Depuydt - 057 20 55 25

- Daniël Vanlerberghe - 057 48 94 17

Hits: 4654