ADEM-TOCHT: Christelijke spiritualiteit voor senioren

Laatst bijgewerkt: zaterdag 02 september 2023 Gepubliceerd: vrijdag 25 augustus 2023 Geschreven door Lode Caes

 

Het is opvallend hoeveel catecheses paus Franciscus gegeven heeft over het ouder worden en hoe hij aandacht heeft voor senioren…

Ook Adem-Tocht - spiritualiteitsbeweging voor senioren - bewandelt dat spoor. In ons bisdom alleen al bereiken we zowat 50 groepen samen meer dan 600 mensen!

Bij de start van het nieuwe werkjaar nodigen we alle leden en geïnteresseerden uit voor een eucharistieviering die doorgaat op zondag 27 augustus 2023 om 10.30 u. in de Sint-Maartenskathedraal. Na de mis maken we graag nog wat tijd om elkaar informeel te ontmoeten met een drankje en om onze beweging verder informeel voor te stellen. Alvast bedankt om erbij te zijn!

Mensen hebben een plek nodig om op ‘adem’ te komen en om samen met ‘tocht’-genoten stil te staan bij wat hen ten diepste bezighoudt. Eenmaal met pensioen klinken levens- en zingevingsvragen immers indringender dan ooit, te midden van de diversiteit in de samenleving.

Hoe beleven we als 60-plussers het ouder worden? Hoe geven we relaties gestalte? In wie en waarin geloven we en welke bronnen boren we aan? Hoe staan ze als christenen tegenover maatschappelijke uitdagingen en ethische vragen, tegenover Kerk, tegenover andere culturen en levensbeschouwingen? Welke keuzes maken we? Niet alleen onze kinderen en kleinkinderen, maar ook hedendaagse debatten confronteren ons voortdurend met de diversiteit in de samenleving.

Leren loslaten

In Tertio 2018/16 getuigt Kristin De Raeymaecker, begeleider en redactielid van het gelijknamige tijdschrift, dat dit een thema is, dat ons, ouderen, enorm bezighoudt. Vergeet niet dat wij jong waren in de Golden Sixties. Het was een tijd waarin alles kon, alles maakbaar en bereikbaar was, zelfs de eeuwige jeugd. Maar nu wij een zekere leeftijd bereikt hebben, worden wij ermee geconfronteerd dat de maakbaarheid een illusie is en we niet alles meer onder controle hebben. We moeten leren loslaten, op alle vlakken van het leven. Heel wat ouderen kampen met eenzaamheid, omdat ze zich onbegrepen voelen. Ze vragen zich af wat nog het doel is van hun bestaan. Velen hebben het er enorm moeilijk mee dat hun kinderen niet meer gelovig of kerkelijk door het leven gaan. Anderen zijn het contact verloren met hun kinderen en kleinkinderen, door ruzies en misverstanden of gewoon omdat familiebanden in onze samenleving minder belangrijk zijn. Iedereen heeft van alles te doen. Dat is pijnlijk en moeilijk om mee om te gaan. Nog anderen worden geconfronteerd met fysieke ongemakken en het feit dat ze niet meer zelfstandig kunnen leven. Het helpt daarover van gedachten te wisselen met generatiegenoten. Het geeft mensen kracht te weten dat ze niet de enigen zijn die met die gevoelens en ervaringen te maken krijgen.

Samen een goed gesprek hebben

Waar mensen elkaar regelmatig ontmoeten en met elkaar spreken over wat er in hen omgaat, ontstaat er een klimaat van vertrouwen en vriendschap. De kring voelt aan als een veilige plaats waar je je twijfels en zorgen kunt uiten rond geloof, maar ook waar mensen elkaar dragen doorheen de dagelijkse zorgen en vreugdes. Je mag er zijn zoals je bent, ook al heb je eens een minder goede dag of heb je niet de energie om volop aan het gesprek deel te nemen. Iemand zei eens op het einde van een bijeenkomst:

“Ik heb misschien weinig gezegd vandaag, maar ik heb gevoeld dat God onder ons was …”

Elke maand van september tot en met juni is er een samenzijn bij een kopje koffie in een ongedwongen sfeer. Deze namiddagen bieden kans tot ontmoeting. Met het evangelie als inspiratiebron wordt elke maand een ander thema besproken. Onder leiding van een voorzitter en een in- en begeleider delen de leden hun zoeken, inzichten, vragen en ervaringen in respect voor elkaars aanvoelen en overtuiging.

In het tijdschrift ‘Adem-Tocht, zinvol verder gaan’ dat elk lid ontvangt, worden pistes aangereikt om over deze thema’s na te denken. De poëzie en meditatieteksten reiken daarnaast voedsel aan voor hart en ziel.

De thema's voor het werkjaar 2023-2024 zijn:

september: De schepping, ook jouw zorg?

oktober: Omgaan met macht. Ook iets voor christenen?

november: De advent, een inspirerende tijd

december: Geloven en geloofsoverdracht

januari: De kerk van de toekomst (met Paus Franciscus)

februari: God en het lijden

maart: Het gevecht van Jacob met de engel

april: Pelgrimeren

mei: De werkers van het elfde uur

juni: De senioren

 

In de Pastorale Eenheid zijn er reeds vijf groepen actief.

Zin om mee te stappen?

Dat kan via deze contactadressen:

– Kring centrum Ieper 1:

Annie Vercaigne – 057 20 93 81 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

– Kring centrum Ieper 2:

Paul Verraes – 057 42 25 84 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

– Kring Ieper:

Luc Thorrez – 057 42 28 48 – thorrezboezinqe@gmail.com

 Kring Zillebeke:

Jacques Depuydt – 057 20 55 25 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

– Kring Langemark-Poelkapelle:

Daniël Vanlerberghe – 057 48 94 17 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Hits: 3401