HEMELVAART: goed en slecht nieuws

Laatst bijgewerkt: woensdag 28 juni 2023 Gepubliceerd: dinsdag 16 mei 2023 Geschreven door Lode Caes

Het feest van Ons Heer Hemelvaart is goed en slecht nieuws.

Eerst het slechte nieuws dan maar en dat is precies wat we vieren, nl. dat Jezus ten hemel is opgevaren. Had hij hier niet kunnen blijven? Niemand die dan nog aan zijn goddelijke status zou twijfelen. Niet geloven zou dan echt niet te doen zijn. Maar ik vrees dat als Hij het ook maar had willen doen, Hij van de regen in de drop was terechtgekomen en ook dat is geen goed nieuws.

Hij zou de heerszuchtige Romeinse keizers nooit overleefd hebben. Ze zouden Hem opnieuw aan het kruis hebben geslagen ... of Hij zou moeten optornen tegen een wereldwijde fatwa van de profeet Mohammed en zijn Islam, of zelfs tegen nogal wat onwaardige pausen van tussen de tiende en de zestiende eeuw. Ze zouden hem als een pottenkijker hebben beschouwd, een lastige getuige, een rem op hun onvoorstelbaar gore leven, hun machtswellust, hun wreedheid. Ze waren een aanfluiting van het ambt dat ze bekleedden. Het mag al een wonder heten dat de Kerk zelf deze creaturen heeft overleefd. Dat kan alleen te danken zijn aan de werking van de heilige Geest. Die waait immers waar Hij wil, en in die eeuwen waaide Hij vooral onder de gewone gelovigen. In de vorige eeuw was Hij wellicht met zijn boodschap van liefde, vrede en rechtvaardigheid ten onder gegaan in de Holocaust van Adolf Hitler, de Goelag van Jozef Stalin, de Killing Fields van Pol Pot en zoveel meer opgezet meedogenloos onrecht... en dit verhaal gaat verder.

Misschien vraag je af waarom de hele vuile was van de mensheid hier vandoen is? In het begin van de evangelielezing die op Hemelvaart gelezen wordt, staat: “In die tijd begaven de elf leerlingen zich naar Galilea, naar de berg die Jezus hun aangewezen had. Toen zij Hem zagen, wierpen ze zich in aanbidding neer; sommigen echter twijfelden.” (Matteüs, 28,16-17)

Sommigen echter twijfelden.’

Enkele van zijn apostelen. Niemand is Hem ooit zo nabij geweest als zij, niemand heeft van zo nabij zijn woorden gehoord en zijn daden gezien. Hij heeft hen zijn lijden en dood, maar ook zijn verrijzenis voorspeld en na zijn verrijzenis is Hij hen meer dan eens verschenen. En toch kunnen sommigen niet onvoorwaardelijk geloven, ook al zien ze Hem in levenden lijve vóór zich. Als zij het al niet konden, hoe zit het dan met ons? Is er dan eigenlijk wel goed nieuws op deze feestdag?

Dat goede nieuws is dat Jezus zijn leerlingen belooft dat Hij hun zijn Geest zal zenden. ‘Johannes doopte met water’, zegt Hij, 'Maar jullie worden gedoopt met de heilige Geest.’ Met andere woorden, Jezus zal fysiek verdwijnen, maar toch blijft Hij aanwezig onder ons.

Met zijn Geest van liefde en waarheid, zijn Geest van barmhartigheid en vrede, zijn Geest van nederigheid en geduld. Zijn Geest die ervoor zorgt dat ook wij al weldoend kunnen rondgaan. Dat ook wij zijn woord kunnen verkondigen en vooral naar dat woord kunnen en willen leven.

En het goede nieuws is ook dat Jezus’ Geest ons niet zomaar voor eventjes sterkt, maar dat dit voor eeuwig is. Want Jezus’ laatste woorden in het evangelie zijn evangelie zijn: "Zie, Ik ben bij u tot aan de voleinding van de wereld.” De evangelist wil hier gewoon aan het licht brengen dat Jezus, dat God altijd met ons is. Matteüs spreekt ook niet over het einde der tijden, de hemel of de eeuwigheid, wel over de 'voleinding van de wereld'. Hier is het te doen, nergens anders.

En Jezus leefde het voor, en Hij zei het ook: “Het Rijk de hemelen is midden onder u.” Voleindigen, dat betekent 'helemaal ten einde brengen, voltooien.' Onze wereld is nog verre van voltooid, maar geen nood en zeker geen moedeloosheid: Jezus blijft met ons.

Hoe die voleindigde wereld eruit zal zien horen we in de bergrede.

 

Dat is het ogenblik,

dat de hoogmoed verdrongen is door de nederigheid van geest,

dat de treurenden niet verstoten maar getroost worden,

dat niet de harde machthebbers

maar wel de zachtmoedigen het land bezitten,

dat zij, die hongeren en dorsten naar gerechtigheid verzadigd zullen worden,

dat mensen barmhartig zijn voor elkaar en zuiver van hart,

dat niemand nog vervolgd wordt

omdat hij of zij zich inzet voor gerechtigheid,

en dat er alom vrede heerst.

Dan zal de wereld af zijn,

echt zalig zijn.

Zalig om er te leven leven,

voor iedereen.

 

Een zalige hoogdag!

 

HEMELVAARTSVIERINGEN 2023

 

Woensdag 17 mei

17.30 u. Sint-Pieter

 

Donderdag 18 mei

09.00 u. OLV-Middelares

09.00 u. Zandvoorde: Rerum Novarum

10.30 u. Vlamertinge: Rerum Novarum

10.30 u. Sint-Maarten

10.30 u. Langemark

18.00 u. Sint-Maarten

 

Hits: 2686